Tomātu kolekcionāre Austra Zaļuma pastāsta, ka vislabāk sēklas ievākt no otrā vai trešā ķekara, ne pirmā, izvēloties vislabāko un skaistāko nogatavojušos tomātu. Noteikti sēklas neievāc no tomāta, kas jau ir iebojājies. Vissvarīgākais priekšnoteikums – sēklas ievāc no šķirnēm, nevis hibrīdiem!
Kad tomāts izvēlēts, no tā izņem sēklu masu un ar visu šķidrumu ievieto glāzītē, burciņā vai kādā citā traukā, ļaujot tām divas trīs dienas tur parūgt savā sulā, līdz sēklu "gļota" vairs nav manāma. "Atceros, ka kādreiz mana māte vāca sēklas un tām pielēja klāt arī nedaudz ūdens, un arī tad nebija nekāda vaina, taču pareizi ir tām ļaut rūgt savā sulā," teic Zaļuma.
Pēc tam ar ūdeni sēklas noskalo, līdz tās ir tīras un izklāj uz marles vai papīra. Līdz pavasarim sēklas noglabā sausā, labi vēdināmā telpā.
Ar to, kā ievākt citu dārzeņu sēklas, vari iepazīties šajā "Delfi" rakstā.