boli, uzglabāšana, augļu uzglabāšana, rudens darbi dārzā, dārzs, augļu dārzs
Foto: Shutterstock
Savā dārzā plūkti ābolu un bumbieru bumbuļi rudenī un ziemā ir viena no visgardākajām delikatesēm. Lai tos varētu baudīt vēl ap Ziemassvētkiem, jāņem vērā pāris svarīgas nianses un jānodrošina augļiem piemēroti glabāšanās apstākļi.

Lūk, Dārzkopības institūta pētniece Inese Drudze nosauc vispārīgas lietas, kas būtu jāievēro, lai novāktie augļi labi glabātos:

  • nevākt lietainās dienās, jo slapji augļi glabājas daudz sliktāk, var vairāk sapūt, var kļūt plankumaini;
  • glabāšanai der tikai normāli attīstīti augļi, bez ārējām bojājumu pazīmēm, vākti tikai no kokiem;
  • zemē sabirušie augļi glabāšanai neder, tos nevajag vākt un likt blakus ilgāk glabājamajiem augļiem, jo tad pilnīgi visiem augļiem saīsināsies glabāšanas laiks, pastiprināsies pūšana;
  • vākšanai izmantot tikai tīrus, izmazgātus traukus, nekad tajos nevākt arī zemē sabirušos augļus;
  • vācot augļus, nesaspaidīt, neraut uz leju, iespiestus starp pirkstiem, bet gan augli viegli paņemt saujā, paliekt uz augšu, ar pirkstu uzspiest pie kātiņa pamatnes – tad kātiņš pats atdalīsies no zara;
  • novāktos augļus no vākšanas traukiem kastēs nekad neber no liela augstuma, lai nesadauzītu, bet gan trauku pieliec iespējami tuvu pie kastes, pieliec priekšā savu plaukstu un augļus viegli ieslidini kastē;
  • pēc novākšanas, cik vien ātri iespējams, augļus nogādā vēsumā;
  • telpai jābūt vēdināmai, vēlams arī ar mitrināmu grīdu;
  • augļi nekad nedrīkst saskarties ar gaisu, kas iepriekš ir bijis kontaktā ar dārzeņiem, jo tad tajos sasūksies dārzeņu smaržas, analoģiski ar benzīna smakām, ja izvēlas glabāt garāžās;
  • vairumam ābolu šķirņu labākā temperatūra glabāšanai ir tuvu +2 grādiem pēc Celsija, bumbieriem vēlams vēsāks gaiss – tuvu +1 grādam pēc Celsija, relatīvais gaisa mitrums –aptuveni 90-95 procenti. Glabāšanas režīmus ievēro, cik tas ir iespējams. Ja nav iespējams, tad vismaz rudenī vēsākās naktīs telpas vajadzētu izvēdināt un atdzesēt tik daudz, cik sanāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!