pīlādzis, pīlādžogas, koks
Foto: Shutterstock
Rudens saules apspīdētas pīlādžogas kā rubīni mirdz māju priekšā. Ogas ir ne tikai sārtas un skaistas, bet arī ēdamas un veselīgas.

Pīlādžiem ir vairāk nekā divdesmit dažādas šķirnes, ko var ēst – cita par citu gardākas, un jāatzīst, ka katrai šķirnei ir savas garšas īpašības, norāda "Zaļenieku" kokaudzētavas Rīgas filiāles "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Kaušele. Pīlādžogām piemīt pret iekaisuma īpašības, tās ir žults dzinējas, regulē arī gremošanas orgānu darbību, satur 16 aminoskābes, B2, B6 vitamīnus, dažādas minerālvielas.

Ja vēlies baudīt veselīgās ogas no pašu audzēta kociņa, ņem vērā, ka pīlādžu stādīšanai jāizvēlas vidēji smaga, labi drenēta un pietiekami mitra augsne, kuru nepieciešams ielabot ar organiskajiem mēsliem. Pīlādži ir saulmīļi, taču pacieš arī daļēju noēnojumu. Pīlādžkoks būs ziemcietīgs un gana dekoratīvs papildinājums dārzā vasaras izskaņā un rudenī, priecējot ne tikai ar sārtajām ogām, bet arī ar sārti oranžajām lapām lapu sārtošanās laikā. Lai pīlādži labi ražotu katru gadu, jāstāda vismaz divas trīs dažādas šķirnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!