"Strauji un ātrāk nekā citus gadus ir atnācis rudens. Daudzi steidz vākt dārzeņus, kas vēl palikuši uz lauka. Lai arī laika apstākļi ir gana labvēlīgi, lai turpinātos dārzeņu vākšana, šoreiz parunāsim par nedaudz vēlāku laiku – rudens beigu periodu un ziemas sākumu. Ne vienam vien audzētājam liela problēma ir dārzeņu uzglabāšana ziemai, bet mēs visi labi saprotam, ka dārzeņus patērēt svaigā veidā ir vislabākais variants," Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) mājaslapā norāda vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils. Kādi ir eksperta ieteikumi, kā pēc iespējas ilgāk dārzeņus iespējams saglabāt svaigus bez stacionāras glabātuves, lasi raksta turpinājumā.
Kā Narvils norāda LLKC mājaslapā, galvenais uzdevums ir panākt, lai pēc iespējas ilgāku laiku dārzeņi būtu pasargāti no zemo temperatūru un vēju iedarbības. Kādi dārzeņi tad ir izteikti izturīgi pret aukstumu, vienlaikus saglabājot adekvātu kvalitāti lietošanai?
Pie aukstumizturīgajiem dārzeņiem varam pieskaitīt visa veida galviņkāpostus, lapu kāpostus, tādus austrumu lapu dārzeņus kā rukola, mizuna, "pack-choy" jeb pakčojs, "tat-soy", lapu sinepes, lapu un sakņu pētersīļus, ziemas puravus, sīpollokus, ķiplokus. Nosacīti izturīgi ir visa veida sakņu dārzeņi, tajā skaitā burkāni, arī kartupeļiem pie noteiktiem apstākļiem ir salīdzinoši laba izturība.