Foto: Shutterstock
Jumta seguma nomaiņa ir visnotaļ pamatīgs ieguldījums mājokļa remontā. Piedāvājums ir gana plašs gan materiālu, gan izmaksu ziņā. Šoreiz vairāk par metāla jumtiem, kas ir ekonomiski izdevīgi un arī ilgmūžīgi.

Kopumā metāla jumti ir ne tikai ekonomiski izdevīgi, ilgmūžīgi, bet arī vizuāli tie ir pievilcīgi. Tie ir vieni no plašāk izmantotajiem segumiem tieši slīpajiem jumtiem. Kā uzsver Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Būvražošanas katedras docente Sanita Rubene, ar visiem metāla jumtiem jārēķinās, ka metāls pakļaujas termiskajām deformācijām, jo īpaši tādos laikapstākļos, kad temperatūra sasniedz 32 grādus. "Tā ir elementārā fizika! Metāla izplešanās karstuma ietekmē. Tas nav nekas neparasts," tā docente. "Daudzi ēku īpašnieki par to neaizdomājas, daudzi grib tumšu, skaistu metāla jumtu, bet, kad skaistais jumts vasarā uzkarst un ģeometriski deformējas, tad ēkas īpašnieks pie jumta licēja ar pretenziju: viss ir slikti! Īstenībā – viss ir tieši tā, kā tam ir jābūt. Tam ir zināmas materiālu īpašības un uzvedības modelis, ar ko ir jārēķinās." Arī diplomēts inženieris, jumiķa amata meistars ar 32 gadu pieredzi, Latvijas Jumiķu apvienības priekšsēdētājs un "International Federation For The Roofing Trade" (Starptautiskās Jumiķu federācijas) viceprezidents Armands Liede papildina docentes teikto: "Jāizmanto pareizas tehnoloģijas, kuras šīs deformācijas uzņem, līdz ar to, neradot vizuālus un tehniskus defektus jumta segumiem."

Metāla jumti var būt dažādi – loksnēs, plāksnēs, profilēti, valcprofila un tā tālāk. Jāņem vērā jumta slīpums, konstrukcijas konfigurācija, arhitektoniskais noformējums visai būvei, kā arī finansiālais aspekts. Vai es to varēšu atļauties?

Nereti valda mīts, ka metāla jumta segumi lietus laikā ir ļoti skaļi. Kā saka "Māja&Dārzs" uzrunātie eksperti, ja jumts ir pareizi uzbūvēts, tad šādām problēmām nevajadzētu būt. Liede informē, ka ir arī speciāli zemsegumi, kurus pielietojot, šo skaņas problēmu var samazināt. Viņš arī pie reizes atgādina, ka zem visiem metāla jumta segumiem pastiprināti veidojas kondensāts.

Lūk, daži no metāla jumta veidiem:

Kapara jumti (vara). Šim jumta segumam nav nav iesegšanas temperatūras ierobežojumu. Estētisks segums ar unikālām īpašībām, piemēram, patinēšanu un dabisko oksidāciju. Ilgmūžīgs materiāls. "Ja gribat ieguldīt naudu jumta segumā un aizmirst par bēdām, tad tas ir kapara jumts," iesaka Liede.

Titāncinka jumti. Tradicionāls jumta segums, kurš iecienīts tieši savas ilgtspējības dēļ. Korozijas izturīgs jumta segums, no kura var izveidot visdažādākās jumta formas. Augstvērtīgs un ekoloģisks materiāls, viegli apstrādājams un pakļāvīgs. Jāņem vērā, ka, klājot titāncinka jumtus, gaisa temperatūra nedrīkst būt zemāka par +5 grādiem pēc Celsija, jo citādi var rasties mikroplaisas. Mīnuss – titāncinka jumtiem īpaši jāpiedomā par vēdināmu apakšklājumu, jo tam raksturīga pastiprināta kondensāta veidošanās. "Materiāls nevar atrasties mitrumā, jo veidojas korozija, tas labi jāvēdina," atgādina Liede.

Alumīnija jumti. Jumiķa amata meistars norāda, ka alumīnija jumta segums iztur nepieciešamās slodzes un pēc cietības ir līdzvērtīgs kaparam un titāncinkam, turklāt tam arī ieklāšana ir tāda pati.

Kā atzīmē Liede, alumīnija jumti ir vieglāki par citiem jumtu segumiem. Tas nekorodē, ja vien ir pareizi izveidota ventilācija, tam ir arī paliels izplešanās koeficients, turklāt plaša krāsu izvēle. Ļoti plastisks jumta segums, ar alumīniju ir pateicīgi strādāt," tā speciālists. "Interesanti, ka alumīnija jumts cenas ziņā ir līdzvērtīgs tērauda jumtiem. Kur slēpjas noslēpums? Metāllūžņos! Alumīniju par labu cenu mierīgi var nodot metāllūžņos, visus atgriezumus, kas palikuši pāri no jumta likšanas."

Nerūsējošā tērauda jumti un svina jumti – reti sastopami Latvijā. Nerūsējošā tērauda jumti skaitās ekskluzīvi. Liede norāda, ka ar nerūsējušo tērauda jumtu nav viegli strādāt, tāpēc tie nav iecienīti. "Ar svinu ir viegli, bet pats materiāls un tā pamatne iznāk padārga," tā speciālists.

Vērtīgu informāciju par to, pēc kādiem kritērijiem vadīties un kā izvēlēties savam mājoklim piemērotāko jumta seguma risinājumu, kā arī to, kurā sezonā tad vislabāk šo darbiņu veikt, uzzināsi "Delfi Plus" rakstā "Seguma labirintos: kādu jumtu izvēlēties savai mājai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!