Foto: Shutterstock
Dušošanās aukstā ūdenī, lai pamostos, rīta kafija un tostermaizes brokastīs – darbības, kuras veicam ik dienu, taču tikmēr pavisam klusu klusītēm skaitītājā cipari griežas uz augšu. Cik īsti izmaksā šķietami ikdienišķas darbības un kā tās samazināt?

Kamēr elektrības cenas nebeidz augt un šokēt, arvien aktuālāk kļūst pēc iespējas ekonomiskāk lietot elektroierīces. Jau labu laiku zinām, ka jāseko līdzi elektrības cenām, lai negadās nejauši apģērbu izmazgāt pašā dārgākajā laikā. Taču kas vēl būtu jāņem vērā, lai mazinātu elektrības patēriņu un līdz ar to rēķinu? Noderīgus padomus sniedz "Elektrum" energoefektivitātes centra eksperte Anna Luīze Blodone. Kaut arī elektrības patēriņš ir atkarīgs no individuāliem lietošanas paradumiem, eksperte atzīst, ka lielāko patēriņu mājoklī ierasti veido gaisa dzesēšana vai apsilde, elektriskais ūdens sildītājs jeb boilers, kā arī ledusskapis. Jāuzmanās arī no "neredzamajiem" elektroenerģijas patērētājiem. Ierīces, kas nav atvienotas no elektrības, turpina to patērēt arī tad, kad tās neizmantojam. Kā redzams, gaidīšanas režīmā visvairāk enerģiju patērē audio sistēma, modems un rūtenis, dekoders un stacionārais dators – ja šīs ierīces atvienosim, kamēr mājās neesam, elektrības rēķinā redzamais cipars būs par kripatiņu acij tīkamāks.

Ko darīt lietas labā? Blodone pastāsta, kas būtu jāievēro ikdienā, lai ne vien nenāktos pārmaksāt, bet varētu arī ieekonomēt.

  • Jo lielāks ekrāna spilgtums, jo vairāk elektroenerģijas tiks patērēts, tādēļ televizoru un datoru nepieciešams novietot tā, lai saules stari nespīd virsū ekrānam.
  • Vārot tikai nepieciešamo ūdens daudzumu, nevis pilnu tējkannu, mēneša laikā var ietaupīt elektrības apjomu, kura pietiks 15 veļas mazgāšanas reizēm.
  • Lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu, cepeškrāsni ieteicams izslēgt 10 minūtes pirms ēdiena gatavošanas beigām, neatverot durvis, jo temperatūra tajā saglabāsies.
  • Visefektīvākās ir LED spuldzes, tās patērē par 90 procentiem mazāk elektrības nekā kvēlspuldzes un par 50 procentiem mazāk nekā halogēnspuldzes.
  • Gan no enerģijas patēriņa, gan datora ilgmūžības aspekta (ilgstoši turot bateriju uzlādētu un turpinot to lādēt, tā nolietojas) portatīvo datoru nepieciešams atvienot no tīkla, kad tas ir uzlādēts.
  • Savukārt apģērbu ekonomiskāk mazgāt zemākā temperatūrā. Salīdzinot ar mazgāšanu 60 grādu temperatūrā, mazgājot veļu 40 grādos, elektrības patēriņu var samazināt par 25 procentiem, bet, izvēloties 30 grādu temperatūru, – līdz pat 45 procentiem. Tādēļ ieteicams veļu mazgāt 30–40 grādu temperatūrā. Turklāt, izvēloties atbilstošu mazgāšanas temperatūru, arī apģērbs kalpos ilgāk, tāpēc noteikti jāievēro ražotāja norādes par veļas kopšanu, kas norādītas uz etiķetes.
  • Arī jaunas elektroierīces var palīdzēt ekonomēt elektrības patēriņu. Piemēram, jaunas elektroierīces patērē mazāk enerģijas, jo tehnoloģijas attīstās. Turklāt svarīgi pievērst uzmanību energomarķējumam – jo augstāka energoefektivitātes klase, jo efektīvāka būs ierīce. Piemēram, A klases ledusskapja patēriņš vidēji gadā būs 91 kWh, bet G klases – 344 kWh gadā, līdzīgi A klases veļasmašīnas 100 ciklu patēriņš būs 50 kWh, savukārt G klases – 113 kWh gadā.

Efektīvāka un līdz ar to ekonomiskāka elektroierīču izmantošana iespējama, tikai mainot ikdienas paradumus. Tā kā katram ir sava ikdienas rutīna, pirmkārt nepieciešams veikt sava patēriņa analīzi. Blodone skaidro – lai vieglāk būtu izvērtēt, kuras ierīces patērē visvairāk, var iegādāties jaudas mērītājus. Tādējādi būs iespēja analizēt, kāds ir elektroenerģijas patēriņš ierīces gaidīšanas režīmā, kā arī darbības laikā. Redzot konkrētu patēriņu, var analizēt savus paradumus, kas dod iespēju saprast, kur un cik var ieekonomēt.

To, kura elektroierīce visātrāk patērē 1 kWh un kā samazināt ūdens patēriņu, kas ik mēnesi sastāda prāvu summu rēķinos, uzzināsi "Delfi Plus" rakstā "Nauda aiztek kanalizācijā jeb cik maksājam par ikdienā veicamām darbībām". Šeit arī iepazīsies ar "Delfi" žurnālistes Baibas eksperimentu, kurā viņa noskaidroja, cik izmaksā higiēnas un mājsaimniecības procedūras, ko veicam ikdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!