Foto: Kadrs no video

Neskatoties uz ziemīgajiem laikapstākļiem un puteņiem, jūras ērgļu ligzdā Durbē priecīgs notikums – izdēta pirmā ola, vēsta Latvijas Dabas fonds (LDF).

Kā zināms, ligzdā, no kuras tiešraidi translē Latvijas Dabas fonds, saimnieko jūras ērgļu mātīte Milda ar savu tagadējo dzīvesbiedru Voldi. Pēc novērotāju teiktā, pirmā pārošanās putniem notikusi agri, jau 17. janvārī.

Pērn pirmā ola Durbes jūras ērgļu ligzdā tika izdēta nedēļu vēlāk, 15. martā. Trīs dienas vēlāk tika izdēta otrā ola, taču mazuļus pārim neizdevās izaudzināt, jo 23. martā ligzdā ieradās sveša jūras ērgļu mātīte un abas olas izēda.

Konkrētajā ligzdā jūras ērgļi saimnieko kopš 2017. gada pavasara; īpaša uzmanība notikumiem Durbes mežos tika pievērsta 2021. gadā, kad pazuda ērglienes Mildas “vīrs” Raimis. Pēc tam Mildai parādījās divi jauni kavalieri, bet par pastāvīgu dzīvesbiedru kļuva tēviņš, kam pērn martā tika iedots vārds Voldis, par godu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim.

Kamerā vērojamā ligzda atrodas Kurzemē, Durbes novadā. Šī ligzdošanas teritorija zināma kopš 2014. gada, kad tika atrasta pirmā pāra – Durbes un Roberta – ligzda, kas bija uzbūvēta cirsmā atstātā priedē. 2015. gadā ērgļi nolēma pārcelties uz jaunu ligzdu un sāka to būvēt netālu esošas vecas egles galotnē. Šī ligzda vairākkārt sabrukusi un atkal atjaunota, nomainījās arī īpašnieki. Milda un Raimis ligzdu apdzīvoja kopš 2017. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!