šeflera, telpaugs
Foto: Shutterstock
Lai šeflera mājoklī kuplotu skaisti un pildītu dekoratīvu funkciju, telpaugam nepieciešams regulāri pievērst uzmanību, talkā ņemot dārza šķēres. Kā to pareizi darīt, vaicājām Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu speciālistei Ingūnai Gudrupai un Nacionālā Botāniskā dārza Oranžērijas vadītājai Zanei Purnei.

Telpās iecienītās, dažādu šķirņu šefleras (Schefflera) biežāk tiek audzētas kā krūmi. Taču pārdošanā tās vairāk sastopamas kā bezzaraini, viengalotņu augi, kur vienā podā ir trīs līdz pieci stādi, un katrs atsevišķi piesiets pie cieši piesprausta bambusa mietiņa, paskaidro Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas vadītāja Zane Purne. Šāds šefleras pods ir bagātīgi lapots, kādu laiku tas dekorē telpu, līdz brīdim, kad auga galotnes pāraug bambusa mietiņus un nekārtīgi liecas uz visām pusēm. Ja šajā brīdī griezīsim šefleras galotnes, tad uz laiku saglabāsim auga formu (tikai bez galotnēm).

Nogrieztajā vietā šeflerai veidosies viens vai vairāki jauni zari, tādējādi virs bezzarainajiem lapainajiem stumbriem veidosies liels zaru daudzums. Lai izveidotu no šāda poda vairākām šeflerām kuplu krūmu, tad virs augsnes jāatstāj ap 30 centimetrus gari stumbri, kāds var būt īsāks, kāds garāks, visiem nav jābūt vienādiem. Kad parādās jauni dzinumi, zari – tie jārevidē, varbūt kāds ir lieks, traucē citam zaram, cits ir kroplīgs, citā vietā pārāk daudz zaru, utt. Lai izveidotu, kuplu, zarotu šefleras krūmu, tas regulāri jāgriež.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!