lapu salāti, dārzs, sakņu dārzs
Foto: Shutterstock
Lapu salāti tandēmā ar kraukšķīgajiem redīsiem ir viens no pirmajiem gardumiem, ko pašu spēkiem varam audzēt savā piemājas dārziņā jau agrā pavasarī. Redīsu uznāciens ir straujš – tikko sārtie bumbuļi apvēlušies un kāri baudāmi, bet jau drīz pārauguši un sīvi. Līdzīgi ir ar salātiem, kas, lai gan ir tik gardi, gana ātri kļūst rūgteni, un saglabāt tos ēdamus visas vasaras griezumā itin nemaz nav vienkāršs uzdevums.

Vēlamā temperatūra salātu dīgšanai ir no +14 līdz +17 grādiem pēc Celsija. Ja temperatūra ir augstāka par +21 pēc Celsija, dīgšana palēninās, bet pie vēl augstākas temperatūras dīgšanas process apstājas pavisam. Šī iemesla dēļ vasarā salātus izaudzēt ir grūtāk, nekā pavasarī. Vasarā vēlams diedzēt salātus kastē, puķupodos un citos traukos, kurus līdz izdīgšanai var novietot vēsākā vietā. Mūžs visiem lapu salātiem, izņemot ledus salātus ('Iceberg' veģetācijas periods ir nedaudz garāks), ir teju vienāds – gardi tie būs aptuveni mēnesi.

Attiecībā pret augsni salāti nav diez ko cimperlīgi, taču labāk tiem ierādīt vietu sārmainākā, nevis skābākā augsnē, taču vislabprātāk augs auglīgā, irdenā un vienmērīgi mitrā augsnē. Salātus var stādīt arī starp dārzeņiem, jo tie sadzīvo ar praktiski visiem augiem, izņemot pētersīļus un selerijas. Salātiem patiks, ja augsnē būs iestrādāts ar slāpekli un kāliju saturošs mēslojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!