Foto: DELFI
Dārzā stādīti visbiežāk tiek mazi augi, tādēļ nereti gadās situācijas, kad tie sastādīti pārāk cieši, neatbilstošā secībā vai nepiemērotā vietā. Ja tā gadījies, kokus jāierobežo, tos regulāri formējot.

Košumkrūmu veidu ir gana daudz, taču dārzniece un arboriste Ilze Andersone "Delfi" raidījumā "Dārza jautājums" stāsta, ka šajā darbā varam pieturēties pie principa – pavasarī ziedošos krūmus veido pavasarī, bet vasaras otrajā pusē ziedošos – rudenī. Skuju kokus un krūmus var veidot visu sezonu, taču dārzniece to iesaka pirmoreiz darīt pavasarī, lai nogrieztu ataugušos dzinumus un vasaras laikā tas dārzā skaisti izceltos, bet otrreiz rudenī, jo tieši skujeņi ir augi, kas visvairāk izceļas ziemas laikā. Protams, ir daži izņēmumi, piemēram, visu iemīļotās hortenzijas, kuras nepieciešams sakopt jau agrā pavasarī.

Ņem vērā, ka, lai daiļdārzu būtu viegli apkopt un krūmi viens otram netraucētu, tostarp – viens otru arī nebojātu, svarīgi saglabāt pietiekami lielas atstarpes starp augiem un izvērtēt, cik lieli tie būs, kad izaugs.

Kā sakopt skujeņus un cik daudz tos var apgriezt, kāpēc grimoņiem atjaunojošo apgriešanu vēlams veikt katru pavasari, vai dekoratīvo ogābeli jākopj līdzīgi parastajai ābelei? Atbildes uz jautājumiem uzzināsi, skatoties "Dārza jautājums" pilno epizodi. Visas raidījuma epizodes vari noskatīties šeit.

No 17. aprīļa 12 nedēļas ik pirmdienu pulksten 16 raidījumā “Dārza jautājums” kopā ar dārznieci un arboristi Ilzi Andersoni uz aktuālajiem dārza darbiem paskatīsimies ne vien no teorētiskās, bet arī praktiskās puses, bet katra raidījuma beigās atbildēsim uz skatītāju jautājumiem par jebkuru sasāpējušos dārza tēmu.

Tev ir jautājums par dārza darbiem? Raksti mums darzajautajums@delfi.lv! Mēs palīdzēsim atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!