Foto: Shutterstock
Jāņi nav iedomājami bez jāņuzālēm – no tām tiek pīti vainagi, izdaiļota svinību vieta, turklāt to lasīšana ir prieka pilna tradīcija, caur kuru iepazīt Latvijas dabu. Taču ne viss pļavā atrastais ir mājās nesams.

Pirms ziedu plūkšanas pļavā, pārliecinies, vai neesi nolūkojis kādu no aizsargājamajiem augiem. Neplūc naktsvijoles, dzegužpirkstītes, dzegužpuķes un dzegužkurpītes. Aizsargājamie augi ir arī meža un pļavas silpurene, jumstiņu gladiola, bezdelīgactiņa, meža vizbulis, Sibīrijas skalbe un Eiropas saulpurene, uzsvērts Latvijas Dabas fonda (LDF) mājaslapā. Ar sīkāku aizsargājamo augu aprakstu un fotogrāfijām vari iepazīties šajā "Delfi" rakstā.

Šo augu vietā izmanto tādas pļavu puķes kā dzirkstelītes, birztalas nārbulis, kalnu āboliņš, madaras, rudzupuķes, visu iemīļotās margrietiņas, magones, raspodiņu un smilgas. Taču, brienot pļavās, jāatceras, ka tās kādam pieder, tādēļ to apmeklējumu būtu korekti saskaņot ar īpašnieku. Ja īpašnieku nezini, tad pļavā uzvedies pieklājīgi un to neizmīdi un nepiemēslo. Taču tikpat labi jāņuzāles var salasīt arī ceļmalās, upju un ezeru krastos, kā arī gar tīrumiem.

LDF atgādina, ka arī ziedus pļavās nevajag izraut ar saknēm. Augi ir pielāgojušies tam, ka tos plūc, nopļauj vai apēd lopiņi, tāpēc tos var droši griezt un plūkt, taču galvenais ir neizraut tos ar saknēm. Pļavu augus vākt ar šķērēm vai nazi būs ērtāk. Savukārt, kad jāņuzāles salasītas un vainags gatavs, noteikti nomazgā rokas. Daļa augu, piemēram, kodīgā gundega, saulkrēsliņi un ozolītes, ir indīgi, tāpēc saskarsmē ar ādu tie var izraisīt alerģisku reakciju.

Foto: Shutterstock

Vainagus vari pīt arī no ozolu zariem un daiļajām peonijām, kas tieši pašlaik krāšņi daiļo pagalmus. Tāpat Jāņu vainaga darināšanā vari izmantot smaržīgos jasmīna zarus.

Taču viens no pavisam labajiem darbiņiem, ko svētkos vari darīt, ir galda izrotāšana ar lupīnu pušķiem. Lai gan lupīnu paklājs nomalē, mežmalā vai laukmalā nudien izskatās iespaidīgi – šī puķes ir skaistas un allaž pārsteidz ar krāsu dažādību, tomēr tā ir svešzemju suga, kura strauji izplatās un iznīcina mūsu vietējos augus, atgādina LDF. Plūcot šo augu, tu samazini tā iespējas nogatavināt sēklas un turpināt invāziju.

Savukārt Latvijas valsts meži atgādina, ka arī šogad valsts mežos bez maksas personīgai lietošanai drīkst izraudzīties līdz piecām bērzu meijām, lai mājās radītu īstu saulgriežu noskaņu. Vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!