Foto: DELFI
Komposts ir lielisks veids, kā paša spēkiem visu nevajadzīgo saimniecībā pārvērst labā mēslojumā, ko pēcāk izmantot dārzā. Taču, lai komposts patiesi kalpotu tev un dārzam, jāievēro pāris svarīgi priekšnoteikumi tā veidošanas procesā.

Komposta kaudzi jāveido trapeces formā ar iedobīti tās augšgalā, kur krāties mitrumam, kas neļaus kaudzei ātri izžūt, "Delfi" raidījumā "Dārza jautājums" stāsta arboriste un dārzniece Ilze Andersone. Lai arī dārzi ir sezonāli, svarīgi komposta kaudzi veidot kārtās, tādējādi jaucot visus kompostā izmantojamos materiālus. Tāpat svarīgi vasaras laikā neļaut kaudzei izžūt.


Veselīgam kompostam ir četri svarīgi priekšnoteikumi: zaļā masa, kas ražo slāpekli (piemēram, zāle, nezāles, kafijas biezumi), brūnā masa (piemēram, lapas un zari), ūdens un gaiss. Tieši tādēļ labi, ja komposta kastes rāmī ir spraugas, caru kurām gaisam cirkulēt. Kompostu laiku pa laikam jāpārkrāmē, jo, ja tas ilglaicīgi stāv vienā vietā, sāks parādīties nepatīkamas smakas un attīstīties nevēlami organismi, piemēram, pelējums un sēnes. Ja dārza platība to atļauj, tad Andersone iesaka veidot plašu kasti, kurā arī iespējama komposta pārkrāmēšana.

Par to, ko izmantot komposta veidošanā, bet ko ne, uzzināsi, skatoties pilno "Dārza jautājums" epizodi šeit. Tajā uzzināsi atbildes uz vēl citiem svarīgiem jautājumiem, piemēram, kā izvēlēties piemērotāko komposta kastei dārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!