Foto: LVM Kalsnavas arborētums
Rietumu cefalanta ziedi ir kā mīkstas bumbas smalkiem "radziņiem", kas tagad, vasaras beigās, dārzu ievij viegli saldā aromātā. Krūms ir tik izteiksmīgs, ka tam nevar paiet garām neatskatoties, tāpēc mazliet vairāk par to, kā to audzēt, noskaidrojām pie LVM Kalsnavas arborētuma dendroloģes Lienes Opincānes.

Rietumu cefalanta (Cephalanthus occidentalis) krūmu nevar nepamanīt tā skaisto, izteikti dekoratīvo ziedu dēļ, kas arī ir iemesls, kādēļ tas ieguvis iesauku "kovidkrūms" vai "kovidpuķe" – tā neparastie ziedi atgādina bēdīgi slaveno Covid-19 vīrusu. Liene atminas, ka laikā, kad bija pandēmijas noteiktie ierobežojumi un cilvēki ierobežotā skaitā varēja apmeklēt Kalsnavas arborētumu, viņi ievēroja dekoratīvos Rietumu cefalanta ziedus un nevilcinājās tos šādi iesaukt. Turklāt daži, paņēmuši plaukstā baltās bumbas ar "radziņiem", esot jokojuši, ka, rau, notvēruši kovidu.

Krūms ir ļoti skaists un, lai gan Kalsnavas arborētumā tieši augustā atrāda savu pilno daili, citviet Latvijā pilniem ziediem zied jau jūlijā. Izteiksmīgie ziedi ne tikai papildina dārza ainavu, bet izmantojami arī floristikā dekorāciju veidošanā, taču tādā gadījumā tie savlaicīgi jānovāc, pirms ziedu bumbulīši noziedējuši.

Lai gan izskatās eksotisks, mūsu klimatiskajos apstākļos Rietumu cefalants jūtas pat ļoti labi. Pie mums tas izaug no 1 līdz 3 metriem, bet savā dzimtenē, kas ir Ziemeļamerika, Kuba un Meksika, var sasniegt pat neliela mūžzaļa kociņa izmēru.

Pārziemo krūms labi, bet skarbās ziemās mēdz apsalt dzinumu gali. Ja tā notiek, pavasarī nosalušie gali jāapgriež un krūms atjaunosies, lai augustā ziedētu pilnā sparā. Ja ir bažas, ka dikti skarbā ziemā pieaudzis krūms tomēr var pamatīgāk ciest, tā zarus var piesegt ar egļu zariem. Vēl ko vērts ņemt vērā – Rietumu cefalants pēc ziemas sezonas ilgi guļ, tāpēc sākt plaukt var tikai maija vidū vai pat beigās. Tāpēc, ja rodas bažas, kāpēc viss cits pavasarī jau zaļo, bet dekoratīvais krūms kā ne, tā ne, nav pamata satraukumam, jo tas mostas vēlāk nekā pārējie augi dārzā.

Rietumu cefalants dārzā vislabāk jutīsies nedaudz purvainā, mitrā vietā, jo savā dabiskajā areālā tas aug meža malās un purvainās vietās. Lai gan krūms pacieš ilgstošu mitrumu, to droši var stādīt arī sausākā vietā, bet tad gan jāpieskata, lai augsne vienmēr būtu mitra. Vietai jābūt saulainai. Kad Rietumu cefalants zied, tas ir īsts tauriņu un bišu magnēts, turklāt skaisti smaržo, piepildot dārzu ar viegli saldu aromātu.

Košumkrūmu var stādīt jebkurā laikā līdz brīdim, kad zeme sasalusi, taču jāņem vērā, ka, ja to dara sausākā laikā, stāds būs vairāk jāpieskata un regulārāk jālaista, lai nodrošinātu mitru augsni. Ja negribas vai nav laika pieskatīt laistīšanas grafiku, tad labāk to darīt pavasarī vai vēlāk rudenī, kad ir regulāri nokrišņi un zeme sasūkusies ar mitrumu, jo tikko iestādīts augs labi padzersies.

Ja dārzā jau aug šis skaistulis no Ziemeļamerikas, bet izskatās nedaudz panīcis, to var "uzfrišināt", iedodot komplekso mēslojumu: pavasari tādu, kura sastāvā ir vairāk slāpeklis, rudenī – kāliju. Ja pat pēc tam, kad krūms pabarots, tas neizskatās diez ko labāk, tad, iespējams, jāpaskatās, kas notiek ar saknēm, vai tur nav ieperinājies kāds kaitēklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!