Foto: Shutterstock
Vasarā siltos saules starus gribas ķert tik, cik vien iespējams, taču arī liels karstums ir izaicinājums – ja vien mājās nav kondicioniera, tad tikpat liela suta, cik ārā, valda arī mājoklī. Kā telpas padarīt vēsākas, lai tajās būtu ērti uzturēties un izgulēties naktī?

Ja mājās nav gaisa kondicionieris, bet ir ventilators, īslaicīgu glābiņu vari gūt, pie ventilatora novietojot trauku ar ledu vai ļoti aukstu ūdeni. Taču efektīvākais veids, kā samazināt istabas temperatūru, ir karstajās dienās turēt aizvērtus aizkarus un žalūzijas. Savukārt naktī, lai telpas pēc iespējas labāk izvēdinātos, ir jārīkojas tieši pretēji un aizkari jāattaisa, uzsver mājokļa attīstītāja "Bonava Latvija" speciālisti. Tādējādi gaisa temperatūru iespējams samazināt pat par vairākiem grādiem. Tāpat pieejami arī aizkari un žalūzijas, kuru aprīkoti ar speciāliem pārklājumiem, kas aiztur saules starus.

Lai karstais gaiss neiekļūtu mājā, pārbaudi un aizdari logu un durvju šķirbas ar blīvgumijām. Saules staru atstarošanai logus var pārklāt arī ar speciālu logu plēvi, taču jārēķinās, ka šādas plēves izmantošana arīdzan padarīs nedaudz tumšākas telpas.

Foto: Shutterstock

Izmantojot ventilatoru, aizver ciet durvis uz telpām, kas netiek izmantotas, lai atdzesēto gaisu maksimāli koncentrētu telpās, kurās uzturies, norāda eksperti portālā "Readers Digest".

Liels gaisa mitrums karstumu padara vēl neciešamāku, tādēļ dienas vidū nevajadzētu mazgāt un izkarināt mitro veļu, tāpat izvairies no mazgāšanās dušā. Karstā laikā vērts izvēlēties tādas maltītes, kuru pagatavošanai nevajag darbināt cepeškrāsni vai plīti. Tāpat izslēdz mākslīgo apgaismojumu un citas ierīces, ja tās nav nepieciešamas.

Lai vieglāk būtu pārlaist svelmainās naktis, jāizvairās no sintētiskas gultas veļas, bet izmanto dabiskus materiālus, kā kokvilnu, lina vai zīdu. Noderīga ideja – pāris stundu pirms gulētiešanas ielikt gultasveļu ledusskapī un uzklāt gultu tieši pirms naktsmiera. Protams, palagi atkals sasils, bet ne tik ātri, un gulētājs paspēs iemigt. Kājgalī vari novietot atdzesētu vai sasaldētu pudeli/termoforu, kas patīkami atvēsinās ne vien kājas, bet arī pārējo ķermeni.

Ņem vērā, ka karstais gaiss ir vieglāks par auksto, tādēļ koncentrējas istabas augstākajos slāņos – tuvāk griestiem. Tādēļ, ja iespējams, matraci sutas laikā novieto uz grīdas un naktis pārlaid tur.

Ja mājoklis aprīkots ar gaisa kondicionieri, arī to jālieto pareizi – kondicionētāja darbošanās laikā logi un durvis jātur ciet. Tas ļaus ierīcei strādāt efektīvāk un samazinās tās darbināšanai nepieciešamās enerģijas patēriņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!