Foto: Shutterstock
Saldi, lieli, gatavi un... ieplaisājuši. Lai arī tas netraucē tos ar gardu muti notiesāt, jautājums par to, kādēļ tie plaisā un vai ir iespējams kaut ko darīt, lai to nepieļautu, paliek aktuāls.

Tomātu plaisāšanu visbiežāk izraisa augšanas apstākļi, nevis kaitēkļi vai kāda konkrēta augu slimība, skaidrots "Royal Horticultural Society" mājaslapā. Vaininieki tātad ir neatbilstoša laistīšana, nepiemērots gaismas apjoms, temperatūras svārstības un nepietiekams barības vielu līmenis (kālijs un kalcijs).

Kā norāda dārzniecības portāla "Dārza ABC" autori, tomātu plaisāšanu veicina to laistīšana vakaros. Nakts laikā mitrums no lapām neiztvaiko, tādēļ augļos nonāk pārāk daudz ūdens, kas pārplēš šūnas. Tāpat tomātu plaisāšanu var izraisīt arī nepietiekama vēdināšana. Augus jau savlaicīgi ir svarīgi pieradināt pie temperatūras svārstībām, tādēļ vasaras laikā ieteicams siltumnīcu turēt vaļā visu diennakti, savukārt, kad laiks jau kļūst dzestrāks un nakts laikā temperatūra noslīd līdz +8 grādiem pēc Celsija, ir laiks siltumnīcu uz nakti vērt ciet.

Ja tomāti tiek laistīti reti, bet bagātīgi un novērojamas krasas mitruma svārstības, tiek izraisīta augu un augļu lēcienveida augšana, kā rezultātā plīst to miziņa. Arī kālija un kalcija trūkums var izraisīt augļu plaisāšanu, īpaši lielaugļu tomātiem.

Kā savulaik "Māja&Dārzs" pastāstījusi tomātu kolekcionāre Linda Grotupe, palutinot tomātu stādus ar kalcija mēslojumu, to labāk darīt vakaros, kad nav spēcīgi saules stari, jo tad mēslojums var augus nodedzināt. Tomātu kolekcionāre Austra Zaļuma savukārt iesaka tomātus visu laiku laistīt vienmērīgi, tādējādi iespējams, ka augļi plaisās mazāk. Viņa laistīt iesaka no rīta, jo, laistot vakarā, mitrums saiet uz augšu, sakrāsies uz siltumnīcas jumta, kas nozīmē, ka radīsies kondensāts, kas pēcāk pilēs uz augļiem un lapām, tādēļ tomāti var sākt slimot. Ar kādiem labumiem vēl, izņemot kalciju un kāliju saturošus mēslojumus, palutināt tomātus, vari lasīt šeit.

Atceries, ka plaisa tomātu augļos paver iespēju auglī iekļūt puvēm un citām slimībām, tādēļ tos laikus jānovāc un jārealizē. Turpinājumā atradīsi 49 gardas receptes, kā tomātus baudīt uzkodās, vakariņās un izveidot krājumus arī ziemai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!