Foto: Shutterstock
Mantu organizēšanā lielākais palīgs ir plastmasas kastes. Bet vai zināji, ka ir lietas, kuras nevajadzētu tajās ilgstoši uzglabāt?

Plastmasas uzglabāšanas tvertnes ir ērtas un viegli pieejamas, taču tās arī aiztur mitrumu un absorbē smakas. Un, lai gan ir lērums lietu, kuras plastmasas kastēs var uzglabāt bez problēmām, "The Spruce" apkopojis profesionālu apkopēju un organizatoru ieteikumus, kuras lietas labāk glabāt citur.

Smalki audumi un dabiskās šķiedras


Plastmasas kastēs nevajadzētu glabāt apģērbu, jo īpaši smalka auduma izstrādājumus, piemēram, zīdu un mežģīnes, kā arī dabiskās šķiedras, piemēram, vilnu un kašmiru. Nepareizi uzglabāti, tie var sabojāties un sasmakt. Šādos gadījumos plastmasas kastes labāk iemainīt pret elpojošiem auduma maisiem.

Ādas izstrādājumi


Aizmirsti par plastmasas kastēm, meklējot, kur uzglabāt ādas priekšmetus, piemēram, apģērbu, apavus, somas, jostas utt. Tvertnē esošais mitrums laika gaitā var sabojāt ādu – tā saplaisās vai radīsies pat pelējums. Tāpat kā citiem dabīgiem materiāliem, arī ādai nepieciešams elpojošs uzglabāšanas risinājums, piemēram, jau pieminētie auduma maisi vai čeholi jeb apvalki. Noglabājot ādas priekšmetus, jāpatur prātā ir, ka tos nevajadzētu salocīt, lai neveidotos grumbas, un tie jāglabā atsevišķi no citām lietām.

Svarīgi dokumenti un fotoattēli


Mitruma rašanās riska dēļ plastmasas kastēs nevajadzētu uzglabāt svarīgus dokumentus un fotoattēlus. Jāņem vērā, ka nelaimes gadījumā, piemēram, plūdos vai ugunsgrēka]ā, tie tiks iznīcināti, tāpēc eksperti iesaka šīs lietas glabāt ūdensnecaurlaidīgā un ugunsdrošā vietā, piemēram, seifā, kā arī parūpēties, lai faili būtu dublēti digitāli.

Pārtikas preces


Ja plāno ilgstoši uzglabāt pārtiku gan svaigā, gan sausā veidā, to labāk likt stikla, nevis plastmasas kārbās. Tas tāpēc, ka plastmasas trauki pakļauti pārtikas aromātu uzņemšanai un ķīmisko vielu izgarošanai pārtikā, kā arī ir vairāk uzņēmīgi pret temperatūras svārstībām, un tas, savukārt, laika gaitā var izraisīt pelējumu.

Elektronika


Elektronika ir vēl viena prece, ko nevajadzētu glabāt plastmasas kastēs un maisiņos temperatūras un mitruma svārstību dēļ. Mitruma uzkrāšanās var sabojāt elektroniku, tāpēc priekšroka dodama elpojošam uzglabāšanas risinājumam. Auduma kastes un organizētāji piemēroti mazākiem priekšmetiem, savukārt ar vienkāršu kokvilnas drānu, kas novietota virs lielākas elektronikas, parasti pietiek, lai novērstu putekļu uzkrāšanos.

Dzīvnieku barība


Ja esi viens no tiem, kas pēc mājdzīvnieka pārtikas iegādāšanās to pārber plastmasas maisā vai kastē, laiks pārdomāt šo paradumu. Tas tādēļ, ka, ilgstoši uzglabājot, dzīvnieku barībā esošās eļļas sasmok, un tas nekas, ja barība tiek mainīta salīdzinoši bieži, jo laika gaitā plastmasa absorbē šīs eļļas, un rezultātā visa uzglabāšanas kārba var sasmakt. Vislabāk izvēlēties hermētisku trauku, kas piemērots pārtikas glabāšanai vai, ja tomēr lemj par labu plastmasas kārbai, tad katru reizi pēc jaunas uzpildīšanas tā jānomazgā siltā ūdeni ar trauku mazgājamo līdzekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!