Foto: Shutterstock
Lapu spīdumam drusku tās ieziest ar majonēzi vai olu, veco augsni uzreiz ielidināt miskastē, bet puķupodu izvēlēties vislielāko – šie ir daži no mītiem, kas klīst sarunās starp puķu mīļiem. Lai arī dažreiz tajos atrodama kripata no patiesības, visbiežāk tie telpaugiem tikai kaitēs.

Mīts nr. 1: ziemā augus nepārstādi. Kā skaidro eksperte, ne visiem augiem ziemas laikā ir miera periods. Ja augam vecais pods kļuvis par mazu vai mani, ka augs vairs vecajā podiņā nejūtas labi (esi pamanījis bojājumus, kas liecina par, piemēram, sakņu puvi), tad nav kāda īstā vai pareizā brīža, kuru gaidīt, lai augu pārstādītu jaunā augsnē, portālam "The Spruce" dalās telpaugu eksperts Ešlija Nusmena-Berija.

Mīts nr. 2: sukulentus nevar nogalināt. Jā, taisnība, par tiem ir viegli rūpēties, taču arī nogalināt tos var itin viegli. Visbiežākie iemesli, kādēļ sukulenti aiziet postā: tie tiek pārlaistīti vai novietoti tumšā vietā. Sukulentiem vajadzīga pēc iespējas gaišāka vieta mājoklī. Un tomēr tie ir lieliski augi iesācējiem, kuri tiešām vēlas savā mājoklī ienest kaut kripatiņu zaļuma, jo neliela aizmāršība laistīšanas režīmā tiem lielu skādi neradīs.

Mīts nr. 3: ir viegli kopjami augi un grūti kopjami augi. Telpaugu eksperte norāda, ka ir nepareizi telpaugus dēvēt par viegli aprūpējamiem un grūti aprūpējamiem. Ikvienam augam nepieciešamas konkrēti augšanas apstākļi, tādēļ galvenais noteikums pirms auga iegādes ir visai vienkāršs – vienkārši izpēti to, kas augam nepieciešams un apdomā, vai savā mājoklī to vari nodrošināt. Kamēr citi uzskata, ka, piemēram, eksotiskās antūrijas var augt tikai to cilvēku mājokļos, kuriem ir īpaši prasmīgi "zaļie" pirkstiņi, patiesībā tie pareizos apstākļos augtu un plauktu tieši tāpat, kā jebkuri citi augi.

Mīts nr. 4: katrā istabā jābūt vismaz vienam augam. Bieži dzirdēts, ka, lai istabā būtu pievilcīgs interjera dizains, nepieciešams vismaz viens augs. Šis ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc augi nomirst – tie telpā novietoti tikai estētikas dēļ, nevis to atrašanās vieta pielāgota augam nepieciešamajiem apstākļiem. Ja iespējams apvienot abus – gan auga nepieciešamības, gan estētiku, – tad, protams, augu daudzumam vairs nav nozīmes. Taču novietot augu vannasistabā bez apgaismojuma tikai tādēļ, ka telpā nepieciešams aksesuārs, ir gaužām nepareizs lēmums, un no estētikas tur drīz nebūs ne miņas, jo augs vienkārši nobeigsies. Šādās telpās priekšroku jādod mākslīgajiem augiem.

Mīts nr. 5: augsni nevar izmantot atkārtoti. Daudzi uzskata, ka augsni nav iespējams izmantot atkārtoti, taču telpaugu eksperts norāda, ka, ja augs bijis vesels un regulāri ticis barots ar papildu mēslojumu, tad arī veco augsni var izmantot pārstādīšanas laikā.

Mīts nr. 6: jo lielāks pods, jo labāk. Daudzi uzskata, ka, iestādot augu lielākā puķupodā, tas ātrāk izaugs, taču tā nav patiesība. Šādā veidā telpaugu tikai būs vieglāk pārlaistīt, un līdz ar pārlaistīšanu attīstīsies arī sakņu puve, kas novedīs līdz bēdīgam rezultātam.

Mīts nr. 7: zem poda novieto seklu trauku, kas pilns ar oļiem. Ja šāda paplātes novietošana zem auga paredzēta, lai palielinātu augam nepieciešamo mitruma līmeni, ar šo pieeju var arī nebūt gana. Ja telpā nav piemērots mitruma līmenis, vērts iegādāties speciālus gaisa mitrinātājus. Mitruma līmeni arī iespējams nedaudz palielināt, noliekot vairākus augus blakus.

Mīts nr. 8: daži pārtikas produktu lapas padara spīdīgākas un veselīgākas. Lapu iesmērēšana ar majonēzi vai olu neuzlabos lapu stāvokli, tieši otrādi – ilgtermiņā augam kaitēs. Šādā veidā tiek panākts tikai tas, ka augu lapas virskārta tiek aizsprostota un augam ir grūtāk uzņemt vajadzīgo saules gaismu.

Mīts nr. 9: ir cilvēki ar "zaļajiem" īkšķiem, un ir cilvēki, kuriem tādu nekad nebūs. Tieši tāpat kā jebkurā citā jomā – jo lielāka ir prakse, jo labākas ir prasmes. Saprotams, ka pirmoreiz kopjot augus, var gadīties kļūdas, un tās otrreiz nepieļaut var tikai ar pieredzi. Tāpēc, ja patiesi vēlies mājās telpaugus, atliek tos iegādāties un rūpēties pēc labākās sirdsapziņas. Ja vienreiz nesanāk, nevajag nolaist rokas, bet gan izprast, kur tieši pieļāvi izšķirošo kļūmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!