Visvecākā kalnu tūristu mītne Čehijas Karkonošos ir Lučni Bouda (Luční bouda), kas čehu valodā nozīmē ''pļavas būda'’. Tās vēsture aizsākās 16. gadsimtā, un jau 400 gadus tā piedāvā tūristiem ne tikai drošu pajumti, bet arī savu alu no vietējās alus darītavas, un citus gardumus, vēsta '’Czech Tourism'’ pārstāvji.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Vistu māgas nomazgā, noņem plēves, ja tādas saglabājušās. Māgas nosusina un sagriež mazākos gabaliņos, liek uz sakarsētas pannas eļļā un apcep.
Apceptās māgas pārliek katliņā, kurā gatavos mērci.
Kubiņos vai plānās šķēlītēs sagriež sīpolu cep zeltainu tajā pašā pannā. Liek katlā pie vistu mādziņām.
Pievieno piparus, sāli un dilles, visu apmaisa. Tad aplej ar karstu buljonu (var izmantot buljona kubiņu vai koncentrātu) tā, lai buljons pilnībā nosegtu vistu māgas un sīpolus. Pagaida, kamēr buljons sāk burbuļot, samazina karstumu uz mazu.
Uzliek katliņam vāku un sutina, kamēr māgas mīkstas. Pašās beigās mērci iebiezina ar miltiem un, ja ir vēlēšanās, pievieno saldo krējumu, pagaida, kamēr mērce uzmet burbuli un tad noņem no plīts.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Nomizo kartupeļus un burkānu. Kartupeļus sagriez lielos kubiņos (apmēram 3-4 cm), bet burkānu sagriez apmēram 1 cm platos gabalos. Nomizo ķirbi un sagriez to lielos gabalos (apmēram 3-4 cm).
Cāļu šķiņķus pārkaisi ar sāli, pipariem un paprikas pulveri, lai garša būtu intensīvāka. Lielā pannā lej eļļu cepšanai un sildi uz vidējas uguns. Kad eļļa ir karsta, pievieno burkānu un vistas šķiņķus. Apcep visu kopā apmēram 5 minūtes, ik pa brīdim apmaisot, līdz vista ir zeltaini brūna.
Pannā pielej apmēram vienu glāzi ūdens, lai gaļa un dārzeņi varētu sautēties, pievieno kartupeļus un ķirbi. Uzliec vāku un sautē apmēram 10 minūtes.
Pannā rīvē citrona miziņu un pievieno saldo krējumu. Uzliec vāku un ļauj sautēties vēl 5 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti un vista ir pilnībā pagatavota.
Sasmalcini svaigos zaļumus un apkaisi ar tiem gatavo ēdienu.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Cūku vaigus apkaisa ar sāli un pipariem, apviļā miltos un cep labi sakarsētā dziļajā pannā, 1 ĒK eļļas, apmēram 2 minūtes no katras puses. Kad tas izdarīts, apceptos vaigus no pannas izņem.
Pannā lej atlikušo eļļu, kad tā uzsilusi, pievieno smalki sakapātus dārzeņus un cep, ik pa laikam apmaisot, līdz sīpols kļūst caurspīdīgs.
Šajā brīdī pannā liek apceptos vaigus, timiānu un rozmarīnu, lauru lapu un visu samaisa. Ja nav svaiga rozmarīna un timiāna, tad var ņemt kaltētu, pa 1 ĒK no katra.
Lej pannā sarkanvīnu un karstu ūdeni – tik daudz, lai vaigi būtu nosegti. Var pievienot buljona kubiņu vai koncentrātu, ja tādu izvēlas izmantot.
Pagaida, kamēr šķidrums sāk vārīties, samazina karstumu uz zemu, uzliek pannai vāku un sutina vaigus apmēram 50 - 60 minūtes.
Kad vaigi gatavi, izņem tos no pannas, mērci sablendē un liek tajā atpakaļ vaigus. (Mērci var arī neblendēt) Pasniedz ar ceptiem vai fritētiem kartupeļiem.
Here should be html
Visvecākā kalnu tūristu mītne Čehijas Karkonošos ir Lučni Bouda (Luční bouda), kas čehu valodā nozīmē ''pļavas būda'’. Tās vēsture aizsākās 16. gadsimtā, un jau 400 gadus tā piedāvā tūristiem ne tikai drošu pajumti, bet arī savu alu no vietējās alus darītavas, un citus gardumus, vēsta '’Czech Tourism'’ pārstāvji.
Testa citāts, testa citāts
Kā tika izveidota tūristu mītne? Versijas atšķiras. Saskaņā ar vienu leģendu pirms Trīsdesmitgadu kara divi grāfa dēli strīdējās par mantojumu. Jaunākais nolēma aizbēgt uz kalniem, taču viņš pārvērtēja savas spējas izdzīvot bargajos kalnu apstākļos. Vecākais brālis atrada viņu slimu un novārgušu mazā, no zariem saslietā būdā un aizveda uz drošu vietu ielejā. Lai pieminētu šo notikumu ar laimīgajām beigām, brāļi kalnā uzcēla koka mājiņu, kas kalpotu ceļotājiem par pajumti. Saskaņā ar citu leģendu tūristu mītni uzcēla jaunie dzīvesbiedri, kas savas ticības dēļ bēga no vajāšanām un paslēpās augstos kalnos. Viens gan ir skaidrs – Lučni Bouda noteikti atradās savā vietā jau 16. gadsimta otrajā pusē.
Stūrakmens ar iegravētu gadskaitli "1623'’ tika atklāts tūristu mītnes atjaunošanas laikā 1869. gadā. Pagātnē ēka vairākkārt tikusi pārbūvēta. Ap 1830. gadu kādu laiku tur atradās viltotās naudas ražotne. 19. gadsimta otrajā pusē Lučni Bouda jau bija tūristu iecienīta vieta, te apmetās cilvēki, kas devās pārgājienos pa Karkonošiem, un īpaši tie, kuri kāpa Šniežkas virsotnē. Uz tūristu mītnes jumta bija uzstādīts zvans, kas modināja viesus, lai nepalaistu garām unikālo saullēktu aiz Čehijas visaugstākā kalna. Lučni Bouda kļuva par mākslinieku, rakstnieku un citu slavenu cilvēku iecienītu vietu. Tūristu mītnes viesi bija dzejnieks Karels Hineks Māha, rakstnieks Vitezslavs Haleks, gleznotājs Kvido Maness, ķeizars Francis Jozefs I un ģenerālis Ernsts Gideons fon Laudons. Meteoroloģiskos novērojumus tur veica dabas zinātnieks Krištofs Hērings.
Stūrakmens ar iegravētu gadskaitli "1623'’ tika atklāts tūristu mītnes atjaunošanas laikā 1869. gadā. Pagātnē ēka vairākkārt tikusi pārbūvēta. Ap 1830. gadu kādu laiku tur atradās viltotās naudas ražotne. 19. gadsimta otrajā pusē Lučni Bouda jau bija tūristu iecienīta vieta, te apmetās cilvēki, kas devās pārgājienos pa Karkonošiem, un īpaši tie, kuri kāpa Šniežkas virsotnē. Uz tūristu mītnes jumta bija uzstādīts zvans, kas modināja viesus, lai nepalaistu garām unikālo saullēktu aiz Čehijas visaugstākā kalna. Lučni Bouda kļuva par mākslinieku, rakstnieku un citu slavenu cilvēku iecienītu vietu. Tūristu mītnes viesi bija dzejnieks Karels Hineks Māha, rakstnieks Vitezslavs Haleks, gleznotājs Kvido Maness, ķeizars Francis Jozefs I un ģenerālis Ernsts Gideons fon Laudons. Meteoroloģiskos novērojumus tur veica dabas zinātnieks Krištofs Hērings.
1938. gadā tūristu mītni daļēji izpostīja ugunsgrēks, bet pēc diviem gadiem Vērmahta spēki to atjaunoja. Pārbūvētajā tūristu mītnē vācieši atvēra mācību centru. Par laimi viņiem nebija laika īstenot tālākās centra paplašināšanās plānus, saskaņā ar kuriem Lučni Boudā bija paredzēts izveidot svastikas formas kompleksu, kur spēj ietilpt 2000 cilvēku.
2004. gadā izpostīto ēku iegādājās privāts uzņēmums, kuram izdevās pamazām atjaunot tūristu mītni un atgriezt tās kādreizējo krāšņumu. Mūsdienās Lučni Boudā viesus gaida ne tikai naktsmītnes, bet arī restorāns, alus darītava un pat labsajūtas zona.