Foto: Privātais arhīvs

"Rakšos" Cēsu pusē mīt vairāk nekā 150 dzīvnieku. Tā ir vieta Latvijā, kur izbaudīt sajūtu, ka esi tuvajā Āfrikā – Marokā. Vizināšanās kamieļa mugurā, gardi tadžinā gatavoti ēdieni un pat saldējums ar kamieļa pienu. "Rakšu" saimniekiem Kristapam Blaus un Elijai Krauzei patīk eksperimentēt. Tieši tādēļ viņi nolēmuši, ka lietā jāliek arī saimniecības lielāko strādnieku 'labumi' – no alpaku, lamu un kamieļu mēsliem jāgatavo organiskais mēslojums.

Viss aizsākās no pienenes

Reiz Kristaps pamanījis, ka vietā, kur lamas iet nokārtoties, aug ārkārtīgi leknas pienenes ar milzīgiem, dzelteniem ziediem. Tieši skaistās un pieticīgās latviešu pienenes dēļ sākās šis stāsts. "Domāju – kā tā var būt? Tik jaudīgi! Sapratu, ka jāpārbauda tās kakas, jo kur tad citur visu laiku tās liksi? Aizvedām uz analīzēm, un izrādījās, ka sastāvs ir baigi labs. Pajautājām citiem ekspertiem, un tie teica, lai tik taisām augšā."

Intereses pēc "Rakšu" saimnieki steidza meklēt, vai vēl kāds no kamieļu, lamu un alpaku izkārnījumiem veido biomēslojumu. Pirmais cilvēks, ko piedāvāja "Google", bija amerikāniete Marija, kuras uzņēmums nodēvēts par "Mary's Alpaca Poop". Marija izrādījusies ļoti atsaucīga 150 alpaku saimniece, un pēc sarunas tapis skaidrs – Amerikā alpaku labumi dārzam ir pieprasīti. Vienīgā atšķirība – kamēr Marijas biomēslojums ir pulvera veidā, "Rakšos" top granulas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!