Fоtо: Shutterstock

Pēdējo gadu laikā mainījušies ceļotāju paradumi – ceļojumu iespējas arvien vairāk tiek meklētas internetā, tāpēc rūpīgāk jāparliecinās par tūrisma pakalpojuma sniedzēju, lai nesanāk netīkami starpgadījumi.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sniedz padomus, kas saistīti ar tūrismu un ceļošanu – kompleksā tūrisma pakalpojuma sniedzēju izvēli, ceļojumu apdrošināšanu, līgumu un pirmslīgumu informāciju, aviopasažieru tiesībām un auto nomu.

Pēdējo gadu laikā mainījušies ceļotāju paradumi – pakalpojumi lielākoties tiek pirkti digitālajā vidē. Pieaudzis arī PTAC saņemto sūdzību skaits par nelicencētiem tūrisma pakalpojumu sniedzējiem. Tas norāda uz problēmām tūrisma nozarē saistībā ar nelicencētu pakalpojumu sniedzēju piedāvātajiem sarežģītajiem tūrisma pakalpojumiem.

Patērētājiem interesē pēc iespējas lētāks ceļojums, tādēļ cilvēki mēdz nepārliecināties, vai tūrisma pakalpojumu sniedzējs ir saņēmis speciālo atļauju (licenci) un ir reģistrēts tūrisma pakalpojumu sniedzēju datubāzē. Vēl patērētāji bieži vien neapzinās riskus, kas var rasties, ceļojot ar nelicencētu tūrisma pakalpojumu sniedzēju.

Lai pasargātu sevi no netīkamiem pārsteigumiem ceļojuma laikā un zinātu, kam pievērst uzmanību, pirms ceļojumu iegādes PTAC aicina:

  • Pārbaudīt, vai tūrisma pakalpojuma sniedzējs ir reģistrējies PTAC uzturētajā Tūrisma operatoru un aģentu datubāzē, un izvēlēties tikai licencētus un reģistrētus tūrisma pakalpojuma sniedzējus.

  • Pārbaudīt, vai tūrisma pakalpojuma sniedzējs ir operators (ceļojuma organizators) vai aģents (ceļojuma pārdevējs), kas darbojas operatora vārdā, noskaidrojot, vai datubāzē ir informācija par operatoriem, ar kuriem aģents sadarbojas, un vai attiecīgajiem operatoriem ir nodrošinājums – klientu iemaksātās naudas garantija.

  • Iegādājoties tūrisma pakalpojumu sociālajos medijos vai sludinājumu portālos, pārbaudīt, kas piedāvā šo pakalpojumu – jābūt skaidri norādītam pakalpojumu sniedzējam.

    Jāņem vērā, ka tūrisma pakalpojumus visbiežāk reklamē tūrisma aģenti, kuri tikai pārdod ceļojumu. Tāpēc nepieciešams noskaidrot, kurš ir ceļojuma organizators. Jāpārliecinās, ka šis tūrisma operators ir licencēts un jāsaņem apstiprinājums no tūrisma operatora par rezervācijas apstiprinājumu un samaksātās naudas summas saņemšanu.

  • Iepazīties ar līguma nosacījumiem, piemēram, vai līgumā ir norādīts konkrētā kompleksā tūrisma pakalpojuma tūrisma operators. Pievērsiet uzmanību nosacījumiem par nepārvaramas apstākļiem līgumā.

  • Pārbaudīt, kam tiek veikta samaksa par pakalpojumu – nemaksāt fiziskajai personai par tūrisma pakalpojumu, kas jāsniedz juridiskajai personai. Jāizvērtē, vai ir vajadzīgs maksāt pilnu ceļojuma cenu ātrāk, kā to nosaka tūrisma līguma noteikumi.

  • Jānoskaidro viss par galamērķa nepieciešamajiem dokumentiem – pasēm, vīzām, bērnu pārstāvības dokumentiem.

  • Vēl der salīdzināt dažādu tūrisma pakalpojumu piedāvājumus, pievēršot uzmanību ne tikai cenai, bet arī tam, kādi citi labumi piedāvājumā iekļauti.

  • Un elementārais – rūpīgi jāiepazīstas ar sniegto pirmslīguma informāciju un līguma noteikumiem!

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !