Fоtо: Privātais arhīvs

"Dienas beigās izdomājiet, kura pilsēta jums patīk labāk," saka bulgāriete Adriana Obretenova, kas piecu dienu garumā ir mūsu gide, izrādot skaistākās vietas Melnās jūras piekrastē Bulgārijā. Jāizvēlas starp divām ārkārtīgi skaistām un vēsturiskām piejūras pilsētiņām – Nesebaru, kuras vēsturiskā pilsētas daļa ir iekļauta UNESCO sarakstā, un šarmanto Sozopoli. Izvēle nepavisam nav viegla, taču galu galā balsoju par Nesebaru.

Šis raksts tapis pateicoties "airBaltic" aicinājumam apmeklēt Melnās jūras piekrasti Bulgārijā. "airBaltic" lidojumus uz Burgasu Bulgārijā izpilda divas reizes nedēļā līdz pat 10. septembrim. Iepazīties ar tūrisma piedāvājumu un iespējām reģionā vari oficiālajās "Go To Burgas" un "Visit Varna" interneta vietnēs.

Sperot pirmos soļus Nesebaras vecpilsētā, kokā ieraugu iekārtus sarkanbaltus striķīšus. Tos ceļojuma laikā pamanu arī citviet. Kā izrādās, baltā krāsa simbolizē tīrību, sarkanā – auglību. Šos kopā savītos diedziņus bulgāri (taču ne tikai bulgāri, jo līdzīgas paražas ir arī Rumānijā, Maķedonijā, Moldovā un citviet) dēvē par "Martseniza", un 2017. gadā šī paraža iekļauta arī UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Cilvēki sarkanbalto lentīti aptin ap roku vai piesprauž pie apģērba un tā sveicina pavasari. Kad marta mēnesis beidzies, to iekar augļu kokā, bet, ja līdz marta beigām ieraudzīts stārķis jeb pavasara vēstnesis, "Marteniza" tiek izmesta.

Bulgāri ir diezgan māņticīgi, un daudzi ticējumi sakrīt arī ar mūsējiem. Piemēram, Adriana stāsta, ka, ja dzird dzeguzi kūkojam, līdzi jābūt naudai, tāpat arī somas nedrīkst likt uz zemes, citādi būsi nabags.

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !