Foto: Shutterstock

Vainags simbolizē godu, kāds vainags, tāds vainaga valkātājs, stāsta zāļu sieva Līga Reitere. Laura Ušča, pirtniece, augu un cilvēku izzinātāja, stāsta, ka "Jāņu laikā jāsmeļas saules spēks visam gadam". Vainagu vīt tieši šajā gadalaikā ir svarīgi, jo augi, kas zied, ir spēka un saules pilni. Šajā rakstā ne tikai par to, kāda ir vainaga un augu simboliskā nozīme, bet arī par knifiem, kā uzvīt izturīgu vainagu, kurš varēs pārciest visas Jāņu nakts trakulības.

Vai būs, no kā sapīt vainagu?

Tā kā lielu uztraukumu šogad cilvēkiem sagādāja augu straujā plaukšana un jautājums par to, vai Jāņos būs, ko vīt vainagā, Laura uzsver, ka, jā, pļavas vēl ir ziedos un augu vainagam pietiks. "Šogad tiešām viss ātrāk uzziedēja, bet ir bijusi pauze, jo bija gan vēsas naktis, gan arī dienas. Nav tā, ka pļavas ir tukšas." Viņa arī stāsta, ka pļavas ziedi nav vienīgie, ko pīt vainagā, un pamāca, kā vīt savu Jāņu vainagu. No lapkoku zariem to var pīt ne tikai vīriešiem, kuriem vainagu pin no ozolzariem, bet arī sievietēm, piemēram, liepu ziedu un lapu vainadziņu. Tas sievietei piešķirs vieglumu un sievišķīgumu, kā arī skaistu smaržu visa vakara garumā.

Pīšana kā rituāls un augu nozīme

Skaidrs, ka vainaga vīšana ir viens no populārākajiem rituāliem – jau kopš sendienām. Laura stāsta: "Ja vēlies meditēt vainaga vīšanas laikā, ziedus vari pīt bizē, jo tas ir ļoti lēns process, kurā varēsi pārdomāt visu savu dzīvi." Ja vēlies skaistu un kvalitatīvu vainagu, process būs ilgs. "Būtu jauki, ja katrs to darītu pats, nevis aizietu nopirkt. Tur jau tā sāls ir."

Svarīgi ir arī augi, kurus izvēlies iepīt savā galvasrotā. Jāņos svarīgas trejdeviņas zālītes, kas nav trīs reiz deviņi, uzsver Līga, bet gan nesaskaitāmi daudz un nenosakāmi tālu. Laura arī stāsta, ka nevajag skaitīt, cik un kāda veida Jāņu zāles iepin vainagā, jāņem tas, kas ir apkārtnē pieejams. Jāņu vainagu cenšas pīt maksimāli bagātīgu, ar lielu krāsu dažādību. Līga uzskata, ka, novijot vienas krāsas vainagu, uz to neatskatīsies vairākas reizes. "Pinēja gribēs, ka viņu ievēro vēl un vēl, apbrīno un izceļ." Taču tā nenotiks, ja vainags būs vienkrāsains.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!