Foto: Shutterstock

Jūlijā ikvienā dārzā var gūt estētikas baudījumu no dažādiem augiem, tomēr lavandu lauki, kur vienviet lielā platībā gaiss piesātināts ar reibinošo smaržu, nav tik ierasti. Kādam dārzā varbūt ir pa kādam lavandu krūmiņam, tas gan, taču vesels lauks lillā ziedu – diezin vai. Ja vēlies izsmaržoties no sirds, izbaudīt ar acīm un nobildēt kādu skaistu fotogrāfiju atmiņām, lūdzu, – te būs saraksts ar vietām, kur to visu vari izdarīt. Lauki ir dažādās Latvijas vietās, tāpēc ikviens var izvēlēties sev tuvāko.

Kā jau ciemiņiem pieklājas, lavandu dārzos ir jāievēro savi noteikumi, kas katram saimniekam var nedaudz atšķirties. Fotografēties, piemēram, lielākoties drīkst, izmantojot viedtālruņus un citas šāda veida ierīces, bet ar profesionālajām kamerām gan būs nepieciešams saskaņojums. Taču visus interesējošos jautājumus vari iegūt, sazinoties ar katra konkrētā dārza saimniekiem. Ieejas maksas apmērs arī katrā vietā ir citāds.

Lillā ziedu jūra Mārupē

Lavandu audzētava "Mētras Lavanda farm" apmeklētājus gaida katru dienu laikā no pulksten 11 līdz 19. Atrašānās vieta: Mētras, Mārupes pag. Tālruņa numurs: 20363565.

Par dārza apmeklējumu vienam pieaugušajam būs jāmaksā divi eiro, pensionāriem – viens eiro, bet bērniem līdz 12 gadu vecumam – bez maksas. Sezonas ieejas maksa – pieci eiro.

Lavandas Tīnūžos

"Lavandu Lejas" ziedu dailes cienītājus gaida katru dienu no pulksten 10 līdz 20. Atrašanās vieta: Palejas, Tīnūžu pagasts. Tālruņa numurs: 29141443. Ieejas noteikumus šajā dārzā vari izlasīt šeit. tajos arī minēts, ka baudīt lavandas nedrīkst braukt ar mājdzīvniekiem un augtspapēžu kurpēs.

Ieejas maksa: septiņi eiro no viena pieaugušā, bet bērniem vecumā līdz septiņiem gadiem – bez maksa. Savukārt bērniem no septiņu līdz 17 gadu vecumam – trīs eiro.

Lillas Lavender Kurzemē un Vidzemē

Abas saimniecības apmeklētājiem ir atvērtas katru dienu no pulksten 10 līdz 19. "Ar nožēlu jāsaka, ka liela daļa lauku ir izsaluši pavasara mainīgo temperatūru dēļ, bet ir lauki, kas izskatās ļoti skaisti, tādēļ aicinām nenobīties no tukšumiem un iegriezties ciemos!" – tā ciemiņus pie sevis aicina dārzu saimnieki. Viss noslēpums ir lillā!

Ieejas maksa: pieci eiro no personas, bērniem līdz 12 gadiem – bez maksas.

Atrašanās vietas: "Jaunsētas", Jaunlutriņu pagasts, Saldus novads un "Mazķītas", Umurgas pagasts, Limbažu novads. Tālruņa numurs: 26447888.

Lavandas Rēzeknē

Lavandu lauku "Lavandurūtas" apciemot varēs katru dienu no pulksten 14 līdz 19 līdz 25. jūlijam. "Lauka apmeklējumu gan neatliec uz sezonas beigām, jo šogad viss zied ļoti strauji," brīdina dārza saimniece Aija Rancāne.

Ieejas maksa četri eiro (bildējoties ar telefonu), bērniem līdz 12 gadiem bezmaksas!

Atrašanās vieta: "Lavandrūtas", c. Dekteri, Nautrēnu pag., Rēzeknes novads. Tālruņa numurs: 29357602.

Lillā mākonis Ventspilī

Saimniecība "House Of Lavender" ciemiņus gaida katru dienu no pulksten 11 līdz 19. "Šogad lavandas zied straujāk. Plānojam viesus uzņemt līdz 21.jūlijam! Būs atvērts arī lavandu veikaliņš," tā vēsta saimnieki.

Ieejas maksa – četri eiro, bērniem līdz septiņu gadu vecumam – bez maksas.

Atrašānās vieta: Staldzenes iela 9, Ventspils. Tālruņa numurs: 28603040.

Lavandas Dobeles novadā

"RoLavandas" lavandu lauki no 6. jūlija atvērti apmeklētājiem. Ja vēlies apskatīt, kā zied lavandas, saplūkt pats savu lavandu pušķīti vai vienkārši pabaudīt lauku mieru Zemgalē – gaidīsim ciemos, ziņo lavandu dārza saimnieki.

Ciemiņus te gaidīs: no pirmdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 20, bet svētdienās no pulksten 12 līdz 20. Ieejas maksa: trīs eiro no katra pieaugušā, divi – no studenta vai pensionāra, ģimenes biļete – seši eiro.

Atrašanās vieta: ZS "RoLavandas", Dobeles novads, Bērzes pagasts, "Smiltnieki-1". Tālruņa numurs: 26399106.

Vēl jūnijā lavandu dārzs "Rūķīšu tēja", kas atrodas Dobeles novadā, savā "Facebook" kontā rakstīja: "Cik daba ir neparedzama un nepielūdzama... Šie ir mūsu lavandas lauki, kuriem šī ziema diemžēl bija par grūtu. Līdz pēdējam cerējām, ka lavandas saņemsies, bet realitātē ir tāda – teju puse mūsu lielo stādu ir izsalusi. Bet nenokaram galvas, viss tiek atjaunots, nepieciešams tikai laiks un pacietība! Izdzīvojušie stādi turpina zaļot, jaunie lauki un stādiņi aug – viss notiek! Pēc dažiem gadiem mūsu lauki būs tikpat skaisti kā agrāk!".

Tomēr vasara patīkami pārsteidza, un arī šis lavandu dārzs gaida ciemiņus, jo daži lauki zimu pārcieta daudz labāk.

Pirms dodies baudīt lavandas, iespējams, arī uz dārziem, kur esi bijis iepriekšējos gadus, pārliecinies, ka tie ir atvērti apmeklētājiem. Portāls "Delfi", veidojot šo sarakstiņu ar apmeklējamām vietām, secināja, ka daži lauki šovasar negaidīs ciemiņus. Piemēram, kāda iepriekš populāra lavandu dārza vieta pārveidota par tūrisma objektu ar nakšņošanu, tāpēc ciemiņus, kuri vēlas tikai pabaudīt lillā ziedus, neuzņem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!