Foto: Shutterstock

Kurš gan nevēlas uzlabot savu dzīves kvalitāti? Daudz varam mainīt mēs paši, tikai nedaudz pārskatot savus ikdienas paradumus, taču gana daudz, protams, atkarīgs arī no dzīvesvietas.

"Numbeo" dzīves kvalitātes indekss ir "vispārējās dzīves kvalitātes novērtējums pilsētā vai valstī", un tajā aplūkoti vairāki mainīgie lielumi, tostarp pirktspēja, piesārņojuma līmenis, mājokļu pieejamība, dzīves dārdzība, drošība, veselības aprūpes kvalitāte, pārvietošanās laiks uz darbu un mājām, kā arī klimatiskie apstākļi. Saraksts balstīts arī uz aptauju rezultātiem, kas atspoguļo iedzīvotāju reālo pieredzi katrā pilsētā, vēsta tūrisma portāls "Travel and Leisure".

2024. pusgada pārskatā pirmo vietu ieņem pilsēta, kas atrodas Ziemeļjūras krastā – Hāga. Un saraksta augšā tā ir ne pirmo reizi. Hāga kopumā saņēmusi 223,8 punktus, ar visaugstākajiem rādītājiem klimata, veselības aprūpes un drošības jomā. Tā ir vieta, kur ikviens var atrast vietu sev, pateicoties ne tikai tās krāšņajam vēsturiskajam centram, bet, kā atzīmēja Hāgas Starptautiskais centrs, tās tuvumā atrodamas arī neskaitāmas zaļās zonas un pludmales. Salīdzinoši netālu atrodas arī no Amsterdamas Shipholas lidostas un starptautiskās vilcienu stacijas, nerunājot par plašo vietējā sabiedriskā transporta iespējām.

Visas pirmā desmitnieka pilsētas atrodas Eiropā: 1. vietu ieņem jau minētā Hāga, tai seko Luksemburga, pēc tam Eindhovena Nīderlandē, Roterdama Nīderlandē, Cīrihe Šveicē, Kopenhāgena Dānijā, Vīne Austrijā, Helsinki Somijā, Ženēva Šveicē un Frankfurte Vācijā.

Rīga atrodas saraksta 84. vietā, savukārt kaimiņzemes Lietuvas galvaspilsēta Viļņa – 54. vietā, kamēr Igaunijas galvaspilsēta Tallina – 34. vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!