Foto: Shutterstock

Iedomājies tādu ceļojumu, kurā nav jāmeklē "instagramīgas" vietas, jo tās ir visur, kur vien skaties. Satriecoši skati ik uz soļa: kalnu grēdas, sulīgi zaļi meži, skaistas piekrastes un pludmales, kā arī labi saglabājušās viduslaiku pilsētas, no kurām katra ir ar unikālu noskaņu. Tā ir plaši dēvēta par "Eiropas vislabāk glabāto noslēpumu", kurā pāri visiem spilgtajiem iespaidiem viesi izjūt mierīgu, šarmantu un īpašu atmosfēru. Tā ir Melnkalne – Balkānu pērle, kas ilgstoši bijusi slavenāko kaimiņu – Horvātijas, Grieķijas un Itālijas – ēnā. Taču pēdējos gados ir pienācis Melnkalnes laiks uzmirdzēt. Tā kļūst arvien populārāka gan Eiropas, gan arī Amerikas ceļotāju vidū!

Ko šī nelielā, bet daudzveidīgā valsts piedāvā ceļotājiem un kāpēc tai vajadzētu kļūt par tavu nākamo galamērķi? "Join UP! Baltic" pastāsta par deviņām vietām, kuras noteikti jāapmeklē Melnkalnē.

1. Budva

Budva ir neliela un dzīvīga piekrastes pilsēta, pazīstama ar savu rosīgo naktsdzīvi, skaistajām pludmalēm un bagāto vēsturisko mantojumu. Tā ir viena no senākajām Adrijas jūras reģiona pilsētiņām ar vairāk nekā 2500 gadu senu vēsturi. Pilsētā ir no akmens izbūvētas ieliņas, pilis, baznīcas un no tās paveras skats uz Adrijas jūru un kalnu ainavām. No pilsētas krasta redzama Sveti Nikola sala, lielākā jūras sala Melnkalnē, ko bieži dēvē par Budvas "Havaju salām", tai ir trīs skaistas pludmales un sulīgi zaļas ainavas.

Foto: Join UP! Baltic

Papildus Budvai ir vērts apmeklēt arī tuvējos kūrortus – nelielas piekrastes pilsētiņas vai ciematus. Tikai 20-30 minūšu pastaigas attālumā no Budvas pa jūras promenādi atrodas Bečiči, kas pazīstama ar divus kilometru garo pludmali; šis mierīgais ciemats ir ideāls galamērķis ģimenēm un tiem, kas meklē atpūtu un komfortu. Piecu kilometru attālumā no Budvas atrodas Rafailoviči, burvīgs zvejnieku ciemats ar mājīgu un mierīgu piejūras atmosfēru, skaistām pludmalēm, lieliskiem jūras velšu restorāniem. Austrumu virzienā 18 kilometru attālumā no Budvas atrodas kūrortpilsēta Petrovaca, ko ieskauj olīvkoku un priežu meži. Līcī atrodas skaista maza saliņa ar baznīcu, kur apmeklētāji var baudīt sapņainus saulrietus un saullēktus.

2. Kotora

Kotora ir viena no Melnkalnes krāšņākajām vietām, gleznaina viduslaiku pilsēta ar dramatiskām klintīm. Tās vecpilsēta ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma objektu sarakstā. Izpēti burvīgo Kotoras pilsētu un dodies pārgājienā uz Kotoras cietoksni, no kura paveras aizraujoši skati. Turklāt kopš 2023. gada augusta ir atklāts trošu vagoniņš, pa kuru var nokļūt Kotorā. Tas sākas aptuveni piecu kilometru attālumā no Tivatas lidostas, un izvietots 3,9 kilometru garā maršrutā, ved uz Lovčena kalnu, pa ceļam dodot iespēju baudīt unikālus panorāmas skatus uz Kotoras līci un apkārtējām ainavām.

Foto: Unsplash

3. Durmitora nacionālais parks un Tāras kanjons

Durmitora nacionālais parks ir paradīze dabas mīļotājiem, tajā atrodas Tāras upes kanjons – dziļākais kanjons Eiropā un otrais pasaulē aiz ASV Lielā kanjona. Tas ir populārākais rezervāts Melnkalnē un iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Ezeri, ūdenskritumi, alas un kalnu virsotnes, daudz aizraujošu pārgājienu taku... Viena no populārākajām aktīvās dabas atpūtas aktivitātēm Durmitorā ir raftings pa Tāras upi. Tā kā parks ir daļa no Dināru Alpiem, kas atrodas ziemeļos, tajā var just atsvaidzinošu vēsumu pat vasaras vidū, kamēr citur Melnkalnē ir vasarīgi karsts. Ziemā tas pārvēršas par populāru slēpošanas galamērķi.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. Perasta

Perasta ir burvīga maza piekrastes pilsēta, kas atrodas Kotoras līča krastā, pazīstama ar gleznainām ainavām un vēsturisko arhitektūru. Tā atrodas 15 minūšu brauciena attālumā no Kotoras (12 kilometri). Dažu minūšu brauciena attālumā ar laivu ir saliņa "Our Lady of the Rocks", kurā atrodas ļoti īpaša baznīca un muzejs.

Foto: Unsplash

Mākslīgi veidotā sala "Our Lady of the Rocks" apvieno leģendas un satriecošu dabas skaistumu. Vietējie jūrnieki gadsimtiem ilgi rūpīgi būvēja šo ikonisko celtni, izmantojot akmeņus un pat nogremdējot vecu kuģu vrakus, lai izveidotu unikālo salu. Arī mūsdienās leģenda tiek uzturēta, un katru gadu 22. jūlijā saulrieta laikā notiek pasākums "fašinada". Tā laikā vietējie sakāpj dekorētās laivās un dodas uz salu, kur met akmeņus jūrā.

5. Svētā Stefana sala

Svētā Stefana sala – pasakaina saliņa, ko ar zemi savieno šaurs mols. Tas gadu desmitiem ir bijis Melnkalnes ekskluzīvākais kūrorts, kas bija iecienīts arī pasaulslavenas slavenību vidū. Lai gan kūrorts pašlaik nedarbojas, tā apkārtnē ir vairākas naktsmītnes, no kurām paveras brīnišķīgi skati uz salu, kā arī vairāki skatu punkti, no kuriem to var apskatīt, kā arī atpūtai pieejamas pludmales salas tuvumā. 1972. gadā Svētā Stefana sala saņēma apbalvojumu "Zelta ābols" kā ekskluzīvākais vasaras kūrorts pasaulē.

Foto: Shutterstock

6. Skadaras ezers

Skadaras ezers ir lielākais Balkānu ezers un ir slavens ar savu floras un faunas daudzveidību. Tas ir putnu vērotāju paradīze, jo tajā sastopamas vairāk nekā 260 putnu sugas, tostarp retais Dalmācijas pelikāns. Ezerā dzīvo arī vairāk nekā 45 zivju sugas, tostarp karpas, zuši, foreles. Dienvidu krastos atrodas viduslaiku klosteri, ģimenes vīna dārzi un nelieli zvejnieku ciemati, ko var apmeklēt, dodoties izbraucienos ar laivu.

Foto: Shutterstock

7. Ostrogas klosteris

Ostrogas klosteris, kas atrodas 840 metrus virs jūras līmeņa, iebūvēts tieši klintī. Klosteris dibināts 17. gadsimtā un ir arhitektūras un garīgo brīnumu liecība. Ceļš uz klosteri ved gar Skadaras ezeru.

Foto: Shutterstock

8. Lovčenas nacionālais parks

Apmeklēt Melnkalni, neuzkāpjot pa 461 pakāpieniem uz Lovčena kalnu, ir tas pats, kas neredzēt šo valsti vispār. Šis ir slavenais Melnais kalns, no kura cēlies valsts nosaukums. Vienā no tā virsotnēm atrodas augstākā skatu platforma, no kuras skaidrā laikā paveras skats uz 70% valsts, Horvātiju un Adrijas jūru.

Foto: Shutterstock

9. "Porto Montenegro"

"Porto Montenegro" ir luksusa jahtu piestātnes ciemats, kas atrodas Tivatā. Tas ir augstākās klases tūrisma centrs, kas piedāvā augstas klases veikalus, izsmalcinātas viesnīcas un restorānus. Pastaigājies pa jahtu piestātni, apbrīno superjahtas un izbaudi izsmalcināto atmosfēru, mazas un mājīgas kafejnīcas ar skatu uz jūru un jahtām. Ciematā notiek arī dažādi pasākumi un festivāli.

Foto: Shutterstock

Izbaudi Melnkalnes virtuvi

Melnkalnes bagātīgais kultūras mantojums atspoguļojas tās virtuvē. Jāizmēģina tādi ēdieni kā "Njeguški pršut" (kūpināts šķiņķis), "kačamak" (sātīgs kartupeļu ēdiens) un svaigas jūras veltes no Adrijas jūras. Nepalaid garām arī vietējos vīnus un rakiju – tradicionālo augļu brendiju. Apmeklējot nelielas kafejnīcas un restorānus, kas atrodas ciemos, varēsi izbaudīt autentisku pieredzi gan ēdiena, gan vietējās kultūras ziņā.

Melnkalne, īpaši tās satriecošajā piekrastē, ir slavena ar svaigām jūras veltēm, tostarp gardām austerēm. Kotoras līča austeres ir īpaši novērtētas to garšas un svaiguma dēļ, tās bieži pasniedz svaigas vai grilētas ar citronu. Citi populāri jūras velšu gardumi ir grilētas zivis, astoņkāju salāti, jūras velšu risoto un garneles, kas pagatavotas dažādos Vidusjūras stila ēdienos.

Praktiska informācija

"Pārvietoties pa Melnkalni var izmantojot auto nomu, kas ļauj brīvāk izvēlēties apskates objektus, bet prasa piesardzību līkumaino kalnu ceļu un intensīvās satiksmes dēļ. Īpaši vasarā! Plašais autobusu tīkls savieno populārākās pilsētas, turklāt pilsētās ir pieejami taksometri. Starp pilsētām, kas atrodas ūdeņu tuvumā, var pārvietoties arī ar ūdens taksometriem. Tā kā valsts ir kalnaina un vasarā satiksme uz šaurajiem ceļiem mēdz būt pārslogota, ceļojums ar automašīnu var aizņemt vairāk laika, nekā šķiet kartē," skaidro Darja Romančuka, "Join UP! Baltic" Pārdošanas un attīstības vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!