Foto: Shutterstock

Visvairāk par bagāžu aizdomājamies tieši brīdī, kad to mājās pakojam gaidāmajam ceļojumam. Pēc tam svarīgs lielākoties ir tā saturs, ne atrašanās vieta vai kārtība tajā. Un tomēr, ja mājās gribas atgriezties ar tīrām drēbēm un bez nelūgtiem apakšīrniekiem, ir vērts koferi kārtīgi uzpasēt arī visas atpūtas laikā.

Kāpēc gan to vienkārši neatstāt viesnīcā uz grīdas? Kā "Travel and Leisure" atzinis "Royal Expression Travels" vadītājs un ceļojumu konsultants Ladels Kārters, viņš koferi un tā saturu uzglabā numuriņa skapī. Grīda nav labākā vieta, kur koferi atstāt, īpaši, ja ceļo uz eksotiskām zemēm. Reiz viņš, piemēram, no ceļojuma Jamaikā uz mājām bija atvedis ķirzakas, kas bagāžā bija paspējušas ielīst īsajā brīdī, kamēr tā tika atstāta nepieskatīta.

Taču vislielākā sāpe ir gultas blaktis. "Pēc 45 valstu apceļošanas un dzīvošanas četros kontinentos, esmu redzējusi visu – labo, slikto un pilnīgi antisanitāro," pastāsta labsajūtas ceļojumu eksperte Kellija Tolideja, kas ir arī "Rising Nature Retreats" dibinātāja. "Gultas blaktis ir bēdīgi slaveni ceļotāji, un tās var viegli ielīst jūsu bagāžā, apģērbā un citās personīgajās lietās." Un jāsaprot, – kad blaktis atceļojušas uz mājām, no tām atbrīvoties nav nedz viegli, nedz lēti.

2023. gadā tika piedzīvota plaša gultas blakšu epidēmija viesnīcās visā pasaulē, taču, šķiet, neviena necieta tik smagi, kā Parīze. "Delfi" jau ziņoja, ka gultas blaktis pērnā gada oktobrī bija redzamas ne tikai viesnīcās, bet pat kinoteātros, lidostās, vilcienos un metro. Krīze ir mazinājusies, taču mācība arī ir gūta – ceļojuma laikā nenovieto koferi gultā, uz grīdas vai skapī, bet gan vannā.

Protams, vanna izklausās pēc visdīvainākās vietas, kur koferi novietot. Un tomēr, šādā veidā pasargā savu koferi un tā sastāvu no virsmām, kurās gultas blaktis mitinās (paklāji, gulta, aizkari utt.). Tiesa, numuriņu uzkopšanas personāls ne vienmēr sapratīs, kādēļ koferi esi atstājis vannā, ne skapī, tādēļ ceļojumu aprakstniece Lidija Mansela iesaka pirms došanās prom no viesnīcas, uz kofera atstāt zīmīti, lai koferi pēc uzkopšanas atstāj tieši tur, kur tas atrodas.

Ir arī citi veidi, kā pasargāt savas mantas no nevēlamajiem kukaiņiem. Pirmkārt, izvēlies koferi no cieta materiāla – pie tā blaktīm būs grūtāk pieķerties. Visas drēbes iesaiņo noslēdzamos plastmasas maisiņos un līdzi paņem mazu gaismas lukturīti, lai pēc ierašanās viesnīcā istabu varētu kārtīgi pārbaudīt. Īpašu uzmanību vajag vērst gultai un matracim, īpaši šuvju vietās. Tāpat jāpārbauda arī spilveni un citas mīkstās mēbeles, kā arī naktsgaldiņu skapīši.

Protams, blaktis nav vienīgais iemesls, kādēļ nav ieteicams personīgās mantas atstāt uz grīdas. Pavisam vienkārši – tā nav tā tīrākā vieta telpā. Lai arī viesnīcu numuriņi tiek regulāri tīrīti, uz grīdas joprojām var būt dažādas baktērijas un ķīmisko līdzekļu paliekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!