Foto: Shutterstock

Jaunajā Eiropas Komisijas un Eiropas Vides aģentūras ziņojumā atklāti tīrākie, peldēšanai piemērotākie ūdeņi Eiropā, vēsta "Forbes". Un pirmajā vietā ierindojusies ārkārtīgi skaistā Balkānu valsts pie Adrijas jūras – Horvātija.

Pētījumā izmantoti dati no 2023. gada, ņemot vērā datus par ūdens kvalitāti visās 27 Eiropas Savienības dalībvalstīs (ES), kā arī Albānijā un Šveicē. No 894 pārbaudītajām vietām Horvātijā, gandrīz visās (99,1 procentos gadījumu) tika atklāts izcilas kvalitātes peldūdens, norāda "Travel and Leisure". Latvija šajā sarakstā iekļuvusi 15. vietā, kamēr Igaunija – 22. vietā, bet Lietuva 13. vietā.

Laba ūdens kvalitāte ir arī Kiprā, Grieķijā un Slovēnijā, kuras ceļotāju acīs ir augstā vērtē savu senatnīgo piekrastu dēļ. Šīs valstis ir pastāvīgi izpildījušas stingros ES ūdens kvalitātes standartus, nodrošinot patīkamu un pats galvenais – drošu – peldūdeni kā tūristiem, tā arī vietējiem iedzīvotājiem. Peldūdens tīrība pamatota ar datiem, kas iegūti stingros ikgadējos novērtējumos, uzraugot baktēriju piesārņojumu ūdenī, piemēram, zarnu nūjiņas un zarnu enterokoku esamību.

Novērtēšanas procesā ūdeņi tika klasificēti četrās kategorijās: teicami, labi, pietiekami un slikti. Vērtējums "teicami" norāda, ka ūdens atbilst augstākajiem tīrības un drošības standartiem, padarot to par ideālu vietu peldei vai citām ūdens aktivitātēm.

2006. gadā pieņemtajā ES peldvietu ūdens kvalitātes direktīvā noteiktie stingrie kritēriji ir būtiski uzlabojuši ūdens kvalitāti visā Eiropā. Saskaņā ar ziņojumu, 85 procenti Eiropas populārākās peldvietas guvušas izcilu novērtējumu, un 96 procenti atbilst vismaz minimālajiem ūdens kvalitātes standartiem. Tikai 1,5 procenti peldvietas tika novērtētas kā sliktas.

Horvātijas apņemšanās rūpēties par savu "dabisko skaistumu" un vidi noteikt par prioritāti gan nav nekas jauns. Arī pagājušajā gadā Horvātija guva iespaidīgus rezultātus – 96 procenti peldvietu guva teicamus rezultātus. Lai arī Horvātija nav populārākais galamērķis tūristiem, kas meklē vietas, kur laiskoties pludmales saulē, tomēr tās krastos ik gadu tāpat pulcējas aptuveni 50 miljoni cilvēku.

Ja ceļojuma mērķis obligāti nav okeānu un jūru piekrastes, tad daudzās valstīs izcilu atpūtu var baudīt arī iekšzemes ūdeņos. Īpaši Bulgārijā, Grieķijā, Īrijā un Rumānijā. Arī Austrijā, kas pazīstama ar daudziem ezeriem un upēm, ir guvusi lieliskus rezultātus – 96,9 procenti vietas novērtētas kā izcilas. Iekšzemes ūdeņu peldvietu ūdens kvalitātes sarakstā Lietuva ieguvusi 9. vietu, Igaunija 12. vietu, bet Latvija – 19. vietu.

Taču, aptverot rezultātus gan par piekrastes, gan iekšējiem ūdeņiem, līdere ir Kipra – 97,6 procentos pārbaudīto ūdenstilpņu ūdens kvalitāte ir novērtēta kā izcila. Nākamā sarakstā ir Austrija, tai seko Horvātija un Grieķija. Lietuva guvusi 13. vietu, Latvija 19. vietu, bet Igaunija – 26. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!