Foto: Privātais arhīvs

Viena no septiņām Kanāriju salu pērlēm – Gomera, kuras vulkāniskā izcelsme meklējama pirms 12 miljoniem gadu, – tiek saukta arī par Kolumba salu un Ēdenes dārzu (jo ir nemainīgs klimats visa gada garumā, palmas, banānkoki un citi augļu koki). Man to gribētos nosaukt par Pārsteigumu salu. Lai gan tik ļoti maziņa (otrā mazākā sala starp Kanāriju salām), tā nebeidz pārsteigt.

Atklāti sakot, ieradusies Gomeras salā jūnijā no ziedošās, zaļās Latvijas, aiz prieka gluži nelēkāju, ieraugot šo "paradīzes dārzu". Ierados ar lidmašīnu no Tenerifes ziemeļu lidostas, un pirmais skats, kas pavērās, izkāpjot no lidmašīnas, bija akmeņains tuksnesis ar dažām palmām, kaktusiem, stāvām kraujām un vēju, kas gāž vai no kājām nost. Tomēr vēlāk izrādījās, ka sala slēpj zaļu paradīzi tās vidienē un daudz citu pārsteigumu.

Gomeras salā var ērti ierasties arī ar kuģīti no Tenerifes (50 minūšu brauciens). Braucot ar kuģīti un uzmanīgi vērojot, var redzēt peldam pilotvaļus, kuri viegli atpazīstami pēc noapaļotās galvas un melnās, izliektās muguras spuras. Tāpat ir jūras savienojumi ar Palmas un Eljerro salu. Gomerā ir laba autobusu satiksme, var ērti "izlīkumot" pa visu salu. Tomēr ērtāk ir izīrēt auto vai skrejriteni un neskatīties pulkstenī.

Vislabāk šeit uzkavēties vismaz nedēļu vai, vēl labāk, mēnesi, lai pilnībā varētu izbaudīt salu, it īpaši, ja gribas mieru, izbaudīt ūdens priekus, pastaigāties pa nacionālā parka "Garajonay" maģiskajām takām un saēsties pilnu vēderu, piemēram, mango.

Foto: Privātais arhīvs

Sala piedāvā dažādas nakšņošanas iespējas. Piemēram, piecu kilometru attālumā no tās galvaspilsētas "San Sebastian de la Gomera" atrodas brīnišķīga jauna četru zvaigžņu viesnīca "Bancal Hotel & Spa" ar iespaidīgu skatu uz Tenerifi. Viesnīcu īpaši izceļ tās aicinājums cienīt dabisko vidi, kurā tā atrodas, kā arī vietējo kultūru un sabiedrību.

Gomeras sala ir lieliska vieta arī valodu apguvei. Piemēram, skola "Island Lerning La Gomera" piedāvā apgūt spāņu valodu, to apvienojot ar dažādām aktivitātēm, ekskursijām pa salu, ūdens aktivitātēm u. c. Ārzemniekiem tiek piedāvāts apgūt arī "El Silbo Gomero" jeb svilpoto valodu ar tūkstošiem gadu senu vēsturi. Jā, vārdi tiek izsvilpoti. Šīs valodas galvenā funkcija ir sūtīt un saņemt ziņas vairāku kilometru attālumā, pārvarot dažādus šķēršļus, piemēram, Gomeras kalnus un aizas.

Salā pastāvīgi dzīvojot vien 21 798 cilvēki (pēc 2022. gada datiem), un apmēram puse no iedzīvotājiem koncentrējas salas galvenajā pilsētā. Gomeru veido sešas pašvaldības: "San Sebastian de la Gomera", "Agulo", "Alajero", "Hermigua", "Vallehermoso" un "Valle Gran Rey". Labi uzskatāms piemērs pašvaldību izvietojumam ir attēls uz cukura paciņas pie kafijas.

Foto: Privātais arhīvs

Vietas un lietas, kuras būtu jāredz mazajā Gomeras salā

"San Sebastian de la Gomera"

Salas lielākā pilsēta un vieta, no kuras Kristofers Kolumbs 1492. gada 6. septembra rītā uzsāka ceļojumu, lai meklētu ceļu uz Indiju, bet atklāja Ameriku. Kolumbs savā pirmajā braucienā no salas esot paņēmis līdzi ne vien ūdeni, sieru, sālītu gaļu, bet arī kazas. Gomeras gastronomijas pasaulē kazas siers ir viens no visaugstāk novērtētajiem produktiem. Pilsētas centrā noteikti vajag uzņemt pašbildi ar pašu Kolumbu.

Atbraucot ar kuģīti, no ostas ved neliela promenāde uz pilsētas centrālo laukumu "Plaza de las Americas", kas ir iemīļota satikšanās vieta. Laukuma austrumu pusē atrodas rātsnams ar nelielu baznīcas pulksteni un koka balkoniem. Tieši blakus atrodas "Plaza de Constitution" ar jaukām terases kafejnīcām un iespaidīgiem Indijas lauru kokiem.

Turpat netālu ir arī Grāfa tornis (Torre del Conde) – militārais cietoksnis, kas tapis ap 1450. gadu. Tas esot vienīgais viduslaiku tornis, kas saglabājies visā Kanāriju salu arhipelāgā.

Noteikti jāapskata Dievmātes Debesbraukšanas baznīca ( Nuestra Senora de la Asuncion, 15. gadsimts), kas sākotnēji esot bijusi neliela būve no māla un akmeņiem, bet vēlāk tikusi paplašināta.

Gomeras salas aizbildne ir Gvadalupes Dievmāte, kuras templis celts 60. gados un atrodas Geriānas kalnā.

Gomeras arheoloģijas muzejā var iepazīt seno Gomeras iedzīvotāju kultūru.

Pilsētā ir pieejamas dažādas pludmales – gan akmeņainākas, gan smilšainākas. Slavenākās ir "Playa de San Sebastian" un "Playa de la Cueva", no kurienes paveras brīnišķīgs skats uz Teides vulkānu.

Gomeras salas gastronomija, tāpat kā tās reljefs, ir mežonīga un intensīva. Vietējā tirdziņā var iegādāties kārdinošus augļus visās varavīksnes krāsās no Gomeras un citām Kanāriju salām. Ir vērts pamēģināt vietējos Gomeras mango, papaijas, avokado, banānus un graviolas augli, kurš, neskatoties uz interesanto eža izskatu, garšas ziņā ir līdzīgs ananasam, turklāt vitamīniem bagāts.

"Playa de Santiago"

Atrodas Alajero pašvaldības teritorijā, blakus zvejas un sporta ostai. Šeit ir ideāla vieta ūdens prieku cienītājiem, jo, pateicoties daudzajām alām, kristāldzidrajiem, tīrajiem ūdeņiem un zemūdens ainavu unikalitātei, šī pludmale ir ideāla niršanai un snorkelēšanai. Biju sajūsmā, pirmo reizi dzīvē ieraugot trompetzivi, raju, sēpiju, astoņkāji un daudz dažādu citu zivtiņu un okeāna iemītnieku.

Pludmalē ir pieejama arī kajaku noma un tiek organizētas vaļu vērošanas tūres. Savukārt, kam ūdens nav stihija, – blakus atrodas golfa laukums. Labas vietas, kur iestiprināties pēc sporta aktivitātēm: "Don Tomate" – dominē itāļu ēdienkarte, ir pieejami arī veģetārie ēdieni, "Kuss", "Restaurante la Cuevita".

Foto: Privātais arhīvs

"Valle Gran Rey"

Gomeras salas otra blīvāk apdzīvotā pilsēta, kura atrodas skaistā ielejā līdzās maziem ciematiņiem.

Foto: Privātais arhīvs

No centrālās pilsētas ar sabiedrisko transportu ir pusotras stundas brauciens. Ainaviski ļoti skaista vieta, te apskatāmas tradicionālās mājas ar terasēm, kurās iekopti dārziņi starp palmu audzēm. Plašās pludmales un lieliska vieta lai dotos vaļu vērošanas ekskursijā (trīs stundu garumā), kas šeit ir aktivitāte numur viens. Ar 30 dažādām vaļveidīgo sugām Gomeras sala tiek uzskatīta par vienu no labākajām vietām pasaulē, kur savvaļā vērot šos apbrīnojamos dzīvniekus.

"Valle Gran Rey" atrodas arī Gomeras milzu ķirzaku centrs (garumā tās var sasniegt pusmetru), kur tiek audzētas un aizsargātas šīs unikālās radības, jo cilvēku darbības un kaķu klātbūtnes dēļ šai sugai draud izmiršana. Kustoni viegli esot atpazīt pēc intensīvi baltās krāsas, kas klāj kaklu un krūtis – kontrastā ar tumši brūno krāsu.

Pilsētiņa izceļas arī ar gastronomiskā piedāvājuma daudzveidību. Tradicionālā Gomeras virtuve lieliski sader ar starptautisko virtuvi un eksotiskiem ēdieniem. "Valle Gran Rey" ir nozīmīga jūrniecības pilsēta, un šejienes restorāni piedāvā arī dažādus gardus ēdienus, kuru pamatā ir zivis.

Es izvēlējos ieturēt maltīti restorānā "Pizzeria La Avenida", kurā var nobaudīt ne tikai picas, bet arī lieliskus vietējos ēdienus ar skatu uz pludmali.

Ja jums ir izdevies nokļūt līdz Gomeras salai, runājot par tradicionālajiem ēdieniem, noteikti iesaku pamēģināt zaļumu sautējumu, kurš papildināts ar "gofio" un kazas sieru. "Gofio" ir viens no Gomeras virtuves pamatiem, kas tiek gatavots no grauzdētiem graudiem, parasti kviešu vai kukurūzas miltiem un ko izmanto dažādos ēdienos, gan sāļajos, gan saldajos.

"Papas arrugadas" jeb krunkainie kartupelīši ar sāli un "mojo" mērcītēm – vienkārši un garšīgi. Latvietim kā kartupeļu cienītājam noteikti ies pie sirds.

Vislabākā "almogrote" jeb siera pastēte atrodama tikai šīs salas restorānos – tā pagatavota uz vietas no kaltēta kazas siera, paprikas, ķiplokiem, olīveļļas un kaltētiem "choricero" pipariem. Tās tekstūra ir krēmīga, kā uzputota, un garša maigāka nekā citviet.

No salas palmām ļoti rūpīgā procesā tiek iegūts ekoloģisks palmu medus – salds sīrups, kuru izmanto liķiera "gomeron" ražošanā. Palmu medus ir lieliska piedeva arī zivīm, gaļai, desertiem. "Valle Gran Rey Arures" ciematiņā īpaši slavena ir biezpiena kūka, pasniegta palmu medū.

Gomeras salā tradicionāli tiek ražoti jauni baltvīni, kuri gatavoti no vīnogu šķirnes 'Forastera’. Pēdējos gados ir paplašinājusies sarkano vīnogu audzēšana, radot izcilas kvalitātes vīnus. Gan sarkanie, gan baltie Gomeras vīni ir maigi un aromātiski.

Hermigvas pašvaldība

Tā atrodas starp divām augstām kalnu grēdām salas ziemeļu daļā. Vīnogu un banānu audzēšana ir galvenais vietējo iedzīvotāju ienākumu avots. No "La Caletas" klusās pludmales paveras iespaidīgi skati uz Teides vulkānu. Noteikti jāpiemin, ka te atrodas ievērojama nacionālā parka "Garajonay" daļa. Te ir iespaidīgi lauru meži, kas būs lieliska vieta skaistām fotogrāfijām. Noteikti iesaku doties pa "El Cedro Forest" taku, kuru veido galvenokārt lauru koki un endēmiskā suga Kanāriju salu ciedri. Ejot pa taku, var apskatīt arī "Nuestra Señora de Lourdes" svētnīcu.

Agulo pilsētiņa

Tā esot viena no skaistākajām Spānijā. Vai tā patiesi ir, katram jāvērtē pašam. 1620. gadā to dibināja kolonisti no Tenerifes, un tā esot bijusi pirmā pilsēta uz salas ar pieejamu elektrību un ūdeni. Lieliski ir saglabājusies pilsētiņas vecpilsēta ar Sv. Marka baznīcu (izveidota 1607. gadā) un šaurām bruģakmens ieliņām, balti krāsotām mājām un raksturīgiem sarkanīgiem dakstiņu jumtiem.

Noteikti jāpamēģina vietējie gardie konditorejas izstrādājumi un arī jāapmeklē gleznotāja Hosē Aguiāra māja. Brīnišķīgs panorāmas skats uz Agulo paveras no skatu vietas "Abrantes".

"Garajonay" nacionālais parks

Uz Gomeras salu vērts doties jau tāpēc vien, lai varētu redzēt "Garajonay" nacionālo parku 4000 hektāru platībā, ko UNESCO pasludinājusi par Pasaules mantojuma vietu un kur ir novērojams interesants fenomens – horizontālais lietus, pateicoties "mākoņu jūras" efektam. Tas esot viens no vecākajiem mežiem Eiropā, kas pirms miljoniem gadu aptvēra lielu daļu Vidusjūras baseina.

Nacionālais parks atrodas salas vidusdaļā ar blīviem, intensīvi zaļiem lauru mežiem, kuri aizņem 70 procentus no šī parka. Parkā ir vairāk nekā 400 dzīvnieku sugu, no kurām liela daļa ir endēmiskas un gandrīz puse ir vietējās. Parkā mīt 28 putnu sugas, no tām endēmiskās: tirkīza balodis, vanags un citas. Sikspārņi ir vienīgie vietējie zīdītāji.

Citas nacionālā parka vērtības ir iespaidīgi ģeoloģiskie pieminekļi, piemēram, "Los Roques".

Vietējos suvenīru veikaliņos un tūrisma informācijas punktos var iegādāties kartes, kurās skaidri norādīti visi pārgājienu maršruti.

"Vallehermoso"

Kā jau liecina nosaukums – Skaistā ieleja, tas ir vēl viens Gomeras salas dārgums. Šajā pašvaldībā ekonomika balstās galvenokārt uz lauksaimniecību – te audzē vīnogas, graudaugus, banānus un kartupeļus, apūdeņošanai izmantojot sarežģītu hidrogrāfisku tīklu. "Vallehermoso" raksturo arī augļu dārzi, tai ir savs pagātnes šarms – pilsētas laukums ar dekorētām ēkām, baznīca "Iglesia San Juan de Bautista" ar skaistiem vitrāžu logiem. Trīs kilometru attālumā atrodas pludmale.

Gomeras salā visa gada garumā tiek rīkoti dažādi kultūras pasākumi. Daudzu šo svētku laikā iedzīvotāji ģērbjas salas tradicionālajos tērpos un spēlē Gomerai un Kanāriju salām kopumā raksturīgus instrumentus, piemēram, čakaras un bungas. Starp ievērojamākajiem reliģiskajiem svētkiem ir Gvadalupes un Kandelārijas Jaunavas nolaišanās svētki. Turklāt ir arī populāras svinības, piemēram, Kolumba festivāls, kurā piemin Kristofera Kolumba došanos uz Ameriku. Protams, jāpiemin arī tradicionālās Kanāriju salu karnevāla svinības ar košiem, brīnišķīgiem tērpiem, kuri speciāli tiek darināti katru gadu no jauna atbilstoši gada tematikai. 2025. gada karnevālu tēma izvēlēta "mūzika", un tas notiks februārī un martā.

Daži fakti par Gomeras salu:

  • Vējš, it īpaši augstāk kalnu rajonos, pūš diezgan spēcīgi (vidēji 10 m/s), bet karstās vasaras dienās tas patīkami atvēsina, taču jābūt uzmanīgam, lai kaut kas negaidīti neaizlido.

  • Sala ir ļoti kalnaina, ar labiem serpentīna ceļiem. Ainaviski ļoti skaisti, bet pirms braukšanas labāk daudz neēst, ja ir zināms, ka varētu būt problēmas. Rēķinieties, ka šajā salā ir ļoti daudz kāpņu, tātad par sportiskām aktivitātēm nebūs jāsūdzas.

  • Pludmales klāj melnās vulkāniskās smiltis. Sala ir gandrīz vai viens liels nacionālais parks, tāpēc šeit netiek ievestas baltās smiltis no Āfrikas. Pludmalēs ir maz cilvēku, var baudīt mieru un neskarto dabu. Ja tuvumā nav redzami glābēji un peldēšanas prasmes nav labas, labāk neiet vienam peldēt, jo okeāna viļņi ir ļoti spēcīgi.

  • Restorānu cenas šeit ir draudzīgas, ēdiens garšīgs, kvalitatīvs un piemērots kā gaļēdājiem, tā veģetāriešiem.

  • "Garajonay" nacionālā parka pārgājienos var droši doties viens pats, jo takas ir labi marķētas, ar skaidri norādītiem maršrutiem un mežā nav bīstamu zvēru. Temperatūra parkā, it īpaši rīta pusē, ir stipri zemāka nekā ciematiņos.

  • Gomera nav ballīšu vieta. Šo salu ir iecienījuši tūristi, kuriem patīk pārgājieni, kuri spēj novērtēt šejienes dabisko skaistumu un mieru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!