Foto: Shutterstock

Nākamgad Sicīlijas pilsēta Agridžento kļūs par Itālijas kultūras galvaspilsētu. Lai uzmanību patiesi pievērstu tās bagātajam kultūras mantojumam, nevis mafijas "mantojumam", ieviests aizliegums suvenīru veikalos tirgot jebko mafijas tematikā, ziņo "Euronews".

Līdz šim suvenīru veikalos ierasti varēja izraudzīties suvenīrus, uz kuriem redzami pazemes organizāciju attēli un simboli. Tostarp magnētus ar tradicionālajos tērpos tērptiem sicīliešiem, kas rokās tur nozāģētu bisi, kas pazīstama kā "lupara". Mafijas tematikā varēja iegādāties kā magnētus, tā T-kreklus un pat pudeļu attaisāmos un glāzes.

Mafija aizvien turpina darboties Sicīlijas salā, iesaistoties dažādās noziedzīgās darbībās, piemēram, naudas izspiešanā, narkotiku tirdzniecībā, nolaupīšanā. Un tieši Agridžento – pilsēta Sicīlijas dienvidos, kas joprojām ļoti aktīvi cīnās ar mafijas kontroli – ir izraudzīta par 2025. gada Itālijas kultūras galvaspilsētu.

Cenšoties mainīt savu starptautisko tēlu un paužot skaidru vēstījumu, ka vietējās varas iestādes neatbalsta noziedzīgo organizāciju darbības, pilsēta ir nolēmusi aizliegt tirgot suvenīrus mafijas tematikā. Šo likumu ieviesis pilsētas mērs Frančesko Mičike.

"Ņemot vērā, ka šādas produkcijas tirdzniecības Agridžento teritorijā pazemo vietējo sabiedrību, kas ir gadiem ilgi apņēmusies izplatīt likumības kultūru, aizliedzu tirgot jebkāda veida objektus, kas slavē un jebkādā veidā atsaucas uz mafiju un organizētu noziedzību," tā Itālijas presei sacījis mērs Mičike.

Vietējai policijai dotas pilnvaras pārbaudīt suvenīru veikalus pilsētā un noteikt arī naudas sodus, ja aizliegti produkti tiek atrasti. Cik tieši uzņēmumiem par pārkāpumu būs jāmaksā, vēl nav apstiprināts.

Pilsētas dome norāda, ka kultūras programmā tiks iekļauti 44 jauni projekti. Viens no svarīgākajiem notikumiem būs itāļu opermūzikas popa trio Il Volo koncerts. Pilsēta apvieno viduslaiku, baroka un mūsdienu arhitektūru, un tajā ir ievērības cienīgs arheoloģijas muzejs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!