Foto: Shutterstock

Nākamreiz, kad ir nepieciešams kāds gudrs attaisnojums iegribai laiskoties pludmalē, cel gaisā šo zinātniski pierādīto faktu – atrašanās pie ūdens cilvēku ietekmē visnotaļ labi. Kā ziņots žurnālā "Journal of Environmental Psychology" publicētajā rakstā, skatīšanās uz ūdenstilpni vien var likt cilvēkam justies atslābinātam, pazemināt gan sirdsdarbības ātrumu, gan asinsspiedienu. Un kur gan citur justies vislabāk, ja ne tīrāko pludmaļu krastā? Izrādās, ka visvairāk tīro pludmaļu, kuras ieguvušas ekosertifikātu "Zilais karogs", atrodas tepat Eiropā – Spānijā.

"Zilais karogs" ir pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts, kas tiek plaši atpazīts gan iedzīvotāju, gan pašvaldību un vides institūciju vidū. Tas tiek piešķirts trijās kategorijās – Zilais Karogs peldvietām, Zilais Karogs jahtu ostām, kā arī Zilais karogs individuālajām jahtām, ziņo Vides izglītības fonds. Ik gadu pretendentiem jānodrošina atbilstība stingriem programmas kritērijiem. Tiesa, šīm pludmalēm tiek vērtēta ne vien ūdens kvalitāte, bet arī serviss un apsaimniekošana, drošība un vides informācija un izglītība. Šogad Latvijā "Zilā karoga" sertifikātu ieguvušas 12 peldvietas un viena jahtu osta.

Spānijā "Zilā karoga" sertifikātu guvušas 639 pludmales, ziņots "Blue Flag" mājaslapā. Un tā ir valsts ar visvairāk tīrākajām pludmalēm visā pasaulē. Daudz gan neatpaliek arī Grieķija – tajā ar sertifikātu apbalvotas 603 pludmales, Turcijā – 567, Itālijā – 485, bet Francijā ar Portugālē "Zilais karogs" piešķirts 398 pludmalēm. Igaunijā ir divas pludmales, kas guvušas ekosertifikātu, bet Lietuvā – 7.

Viena no tīrākajām un arī skaistākajām Spānijas pludmalēm noteikti ir Burriana pludmale, kas atrodas dienvidu kūrortpilsētā Nerjā, uzsver tūrisma portālā "Travel + Leisure". Tajā ir viss, kas nepieciešams lieliskai atpūtai – tīrs, kristāldzidrs ūdens, zeltainas smiltis, nomas sauļošanās krēsli, labiekārtotas tualetes, zona niršanai un arī bibliotēka. To ieskauj promenāde, kurā atrodas veikali, restorāni un suvenīru stendi.

Foto: Shutterstock

Pilsētā Garačiko atrodami vieni no skaistākajiem un arī drošākajiem dabiskajiem baseiniem Tenerifes salā. Šos vulkāniskos baseinus radīja pēdējais Trevejo vulkāna izvirdums 1706. gadā. Tas apraka lielu daļu Garačiko pilsētas un, lavai sasniedzot pludmali, izveidojās dabiskie peldbaseini. Pašlaik dabiskie baseini "El Caletón" ir vieni no iecienītākajiem apskates objektiem Tenerifē un arīdzan labākā vieta drošai peldei.

Foto: Shutterstock

Maljorkas ziemeļrietumu krastā viena no skaistākajām pērlēm ir pludmale pie "Cala Sant Vicenç" pilsētas, kura arī saņēmusi "Zilā karoga" sertifikātu. Reiz tā bijusi vien parasts zvejnieku ciematiņš, kuru ieskauj nelīdzenas, iespaidīgas klintis, taču nu – iecienīts atpūtnieku kūrorts. Tajā ir fantastiska smilšu pludmale, tirkīzzils ūdens un lieliskas snorkelēšanas vietas iesācējiem. Taču pludmaļu izvēle Spānijā ir visnotaļ plaša, un visas Spānijas tīrākās pludmales atradīsi šajā sarakstā.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!