Foto: Shutterstock

Lai cīnītos ar trokšņainajiem tūristiem un nodokļu nemaksāšanu, Čehija ievieš jaunus noteikumus, kas ietekmēs mājokļu īstermiņa izīrēšanu, vēsta "Euronews".

Vietējiem iedzīvotājiem, kas par savām mājām sauc tūristu iecienītākos punktus Čehijā, ir apnikušas augstās īres cenas un mājokļu deficīts, kuru izraisījusi īstermiņa mājokļu īre tūristiem. Sekojot tādu pilsētu piemēram kā Londona, Dublina, Amsterdama un Parīze, arī šeit plānots ieviest ierobežojumus tiem, kas sniedz īres pakalpojumus "Airbnb" stilā.

Jaunie Čehijas valdības ierosinātie noteikumi paredz ierobežot īstermiņa tūristu mītņu skaitu tūristu iecienītākajās pilsētās, tostarp Prāgā. Pastāv cerība, ka šādi noteikumi pazeminās nekustamā īpašuma cenas un nodrošinās to, ka vietējie iedzīvotāji netiek izspiesti no pilsētas.

Čehijas valdība apstiprinājusi jaunu likumprojektu, kas ļautu pašvaldībām un pilsētām ierobežot tūristu izmitināšanas iespējas "Airbnb" stilā. Spēkā esošie likuma grozījumi gan vēl jāapstiprina Deputātu palātai un Senātam.

Ierobežojumi varētu būt dažādi – noteikts dienu skaits, cik īpašumu var iznomāt gada laikā, kā arī noteikt minimālo telpu daudzumu, kas nepieciešams vienam viesim. Likumprojekts varētu ieviest arī stingrākus nodokļu noteikumus viesu namiem, "Airbnb" un citām brīvdienu īres vietām, saskaņojot to saistības ar tradicionālajām viesnīcām. Īpašuma īpašniekiem būs jāreģistrē naktsmītnes un informācija par viesiem, izmantojot jaunu platformu "eTurista".

Ja likumprojektu apstiprinās, cerams, jaunā sistēma palīdzēs palielināt īstermiņa īres uzraudzību, no kurām daudzas pašlaik darbojas pelēkajā zonā. Čehijas amatpersonas pašlaik lēš, ka netiek ziņots par 40–70 procentiem uzturēšanās gadījumu īstermiņa īres mājokļos, kas varētu radīt gandrīz 32 miljonus eiro zaudētus nodokļus ik gadu.

Jaunie noteikumi varētu stāties spēkā 2025. gada jūlijā.

Kas vēl neapmierina čehus?

Jaunie noteikumi paredz ierobežot arī to, cik daudz mājokļi tūristiem tiek piedāvāti pilsētu centros, tādējādi samazinot arī troksni. Īpaši tā ir problēma Prāgā, kur tūristi teju "izdzen" vietējos iedzīvotājus no galvaspilsētas vēsturiskās vecpilsētas. Tieši tādēļ jaunos likumus, kas ierobežotu "Airbnb", atzinīgi novērtēja rajona padomes locekļi.

Šis gan nav pirmais mēģinājums savaldīt trokšņainos tūristus. Šī gada sākumā viena rajona padome ierosināja aizliegt neparastos kostīmus, kurus valkā vecpuišu un vecmeitu ballītēs, kas, viņuprāt, veicina piedzērušos cilvēkus uz kašķīgu uzvedību Prāgas populārākajā nakstdzīves rajonā. Daži padomnieki norādīja, ka "sociāli nepieņemams" apģērbs veicina troksni naktī, kā arī nepaklausīgu uzvedību, jo īpaši krogos.

Iepriekšējais pilsētas rajona lūgums ierobežot uzņēmumu darbalaiku pilsētas centrā pērn tika noraidīts. Tomēr jūlijā tika apstiprināts aizliegums ar automašīnām naktī iebraukt daļā vecpilsētas, lai tādējādi samazinātu troksni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!