Foto: Shutterstock

18. gadsimta šedevru ik dienas ieskauj tūristu pūļi, kas vēlas iemūžināt savu Itālijas pieredzi un izteikt vēlēšanos. Lai leģenda piepildītos, strūklakas ūdeņos ik nedēļu tiek iemesti aptuveni 8000 eiro.

Leģenda vēsta, ka jāievēro specifiska tradīcija: monēta jāmest strūklakā ar labo roku pār kreiso plecu, lai kādā dzīves posmā atgrieztos Romā. Tūristi ievēlas ne tikai šo, bet arī personiskākas vēlmes. Šī tradīcija pastāv jau simtiem gadu.

Sākot ar 2001. gadu, pilsētas mērs nolēma, ka strūklakā samestā nauda jāziedo vietējai labdarībai, lai apturētu cilvēkus no monētu zagšanas. Monētu spaiņi nonāk starptautiskās katoļu labdarības organizācijas "Caritas" Romas nodaļā, kas to izmanto pārtikas banku, zupas virtuvju un citu labdarības projektu finansēšanai. Šie ziedojumi ir ļoti vērtīgi, tie veido 15 procentus no organizācijas gada budžeta.

Monētu izsmelšana arī ir kļuvusi par sava veida tūrisma atrakciju. Organizācijas ACEA darbinieki, līdzīgi akrobātiem, balansē uz baroka stila strūklakas malas un ar garām šļūtenēm izsūknē ūdeni, pēc tam ar slotām izķeksē monētas. Viss process notiek maksimāli ātri, lai samazinātu strūklakas dīkstāves laiku. Pēc naudas savākšanas tā tiek nogādāta "Caritas" birojā, kur monētas tiek izklātas uz galda žāvēšanai.

Jau vēstīts, ka 2023. gadā tūristi Trevi strūklakā atstājuši aptuveni 36 tonnas monētu 1,6 miljona eiro vērtībā. Izdevums "Super.italy" ziņo: "Aptuveni 8000 eiro tiek savākti trīs reizes nedēļā." Katru gadu aptuveni 21 miljons tūristu apmeklē Romu, un lielākā daļa no viņiem piestāj un nofotografējas pie slavenās Trevi strūklakas. Tomēr ne visiem ar to ir gana — pagājušajā gadā divi austrālieši saņēma 450 eiro sodu pēc tam, kad bija izpeldējušies strūklakas vilinošajos ūdeņos. Pēc tam viņiem tika noteikts 48 stundu liegums piekļuvei noteiktām pilsētas daļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!