Foto: Shutterstock

Roma meklē veidus, kā ierobežot ne tikai virstūrismu, bet arī cieņas trūkumu vienā no slavenākajiem pilsētas galamērķiem, ziņo "Euronews". Šī iemesla dēļ drīzumā par ikonisko Trevi strūklaku Mūžīgajā pilsētā varētu tikt iekasēta apskates maksa.

Itālijas galvaspilsētas varas iestādes paziņojušas, ka vēlas iekļaut Trevi strūklakas apskates maksu kā daļu no plāniem, lai samazinātu tūristu pūļus un veicinātu ilgtspējīgu tūrismu. Kā Itālijas laikrakstam "Corriere della Sera" sacījis par tūrismu atbildīgais Romas pilsētas padomnieks Alesandro Onorato, viņš atbalstītu ierobežotu piekļuvi Trevi strūklakai.

18. gadsimta strūklaka vienmēr bijusi viens no tūristu "obligātajiem apskates objektiem", ceļojot Romā. Taču tā ir arī vieta, kur mūždien ir ļoti daudz cilvēku, un starp tiem arī kabatzagļi. Ja maksa par apskati tiktu ieviesta, tā darbotos kā "biļešu rezervēšanas sistēma", un par apskati tūristiem būtu jāmaksā simbolisks viens eiro, sacījis Onorato. Romas iedzīvotājiem Trevi strūklakas apmeklēšana būtu bez maksas.

Pilsētas varas iestādes norāda, ka nodevas mērķis nav piesaistīt naudu, bet gan samazināt un kontrolēt tūristu pūļus, vienlaikus neļaujot viņiem "ēst saldējumu vai picu uz pieminekļa, kas pelnījis pienācīgu cieņu".

Lai arī Onorato vēlas, lai Trevi strūklaka ir maksas objekts, pašvaldības pārstāvis ziņu aģentūrai AFP sacījis, ka šis priekšlikums ir tikai ideja, un nekas konkrēti vēl nav zināms. "Tas ir delikāts, sarežģīts jautājums, bet agrāk vai vēlāk tas ir jārisina," apstiprina pārstāvis. "Tūrisms Romā, kas atspoguļojas rekordlielos skaitļos, ir jāpadara ilgtspējīgs pilsētai un videi." Romu katru gadu apmeklē apmēram 35 miljoni cilvēki, un tiek paredzēts, ka 2025. gadā šis skaitlis varētu būt vēl lielāks.

Kādas pārmaiņas vēl gaidāmas?

Maksas ieviešana par Trevi strūklakas aplūkošanu nebūtu pirmais mēģinājums, lai kontrolētu masu tūrismu Itālijā.

Šajā gadā Venēcijā tika aizvadīts eksperiments, kura laikā tūristiem par pilsētas apmeklēšanu bija jāmaksā nodeva piecu eiro apmērā. Vienas dienas biļete bija nepieciešama 29 noslogotākajās dienās 2024. gadā, galvenokārt nedēļas nogalēs no maija līdz jūlijam. Un, visticamāk, ka nodeva būs jāmaksā arī nākamgad, turklāt tās cena, iespējams, tiks dubultota.

Tiek lēsts, ka Itālijas valdība arīdzan apsver iespēju paaugstināt Itālijas tūrisma nodokli, lai novērstu pārapdzīvotību vispopulārākajās pilsētās, tostarp Romā un Florencē. Ja tas piepildīsies, tūristiem, kuri nakšņos vietējā naktsmītnē, par nakti būs jāmaksā 25 eiro nodoklis vienai personai. Par šo priekšlikumu daži viesmīlības nozares līderi ir sašutuši, paužot, ka tas traucēs nozarei un atturēs daudzus cilvēkus no Itālijas apmeklējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!