Foto: Shutterstock

Tikai parasts ūdens ir tas, ko apmeklētāji drīkst nest sev līdzi Kārlsbādes alu nacionālajā parkā ASV Ņūmeksikas štatā, dodoties iekšā alās. Taču nesen kāds parka apmeklētājs līdzi paņēma paku ar "Cheetos" čipsiem, turklāt to nometa turpat alā uz zemes. Šī darbība uz alas ekosistēmu radījusi milzīgu ietekmi, ziņo parka uzraugi "Facebook" ierakstā.

"Pēc cilvēku perspektīvas nokritusi uzkodu paka var šķist mazsvarīga, taču alas dzīvē tā var mainīt pasauli," ierakstā vēsta alas uzraugi, atsaucoties uz tūrista atstāto netīrību alā, kuru dēvēta par "Lielo istabu".

"Apstrādātā kukurūza, ko mīkstina alas mitrums, veidoja ideālu vidi mikrobiem un sēnītēm. Alu circeņi, ērces, zirnekļi un mušas drīz vien organizējās pagaidu barības tīklā, izkliedējot barības vielas apkārtējā alā un tās veidojumos. Pelējums izplatās arvien augstāk uz tuvējām virsmām, tur aug, mirst un smird. Un cikls turpinās."

Parka pārstāvji norāda, ka uzraugi pavadījuši 20 minūtes, rūpīgi noņemot pelējumu un svešķermeņus no alas virsmām, norādot, ka lai gan šī iemesla dēļ sarosījās alu iemītnieki, kas ir alu ekosistēmas locekļi, daudzi mikrobi un pelējuma sēnītes tādi nebija, vēsta CNN. Turklāt ēdiens alā piesaista arī citus dzīvniekus.

"Lielā vai mazā mērā, bet mēs visi atstājam kaut kādu iespaidu, lai kur mēs dotos. Atstāsim pasauli par labāku vietu, nekā mēs to atradām," parka apmeklētājus mudina pārstāvji, uzsverot, ka šādas situācijas ir pilnīgi novēršamas.

Kārlsbādes alu nacionālā parka "Lielā istaba" ir lielākā atsevišķā ala pēc tilpuma Ziemeļamerikā. Tai var piekļūt pa salīdzinoši līdzenu divus kilometrus garu taku. Ala veidojusies pirms miljoniem gadu, kad sērskābe izšķīdināja kaļķakmeni, radot ejas alā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!