Foto: Shutterstock

"Skaistuma injekciju" popularitāte Eiropā uzplaukst, un cilvēki nemaz neapzinās, ka iecerētie ceļojuma plāni tādēļ var tikt izjaukti, vēsta "Euronews".

Jautājums par to, kā botulīna injekcijas, filleri un plastiskās operācijas var ietekmēt ceļošanu, kļuva aktuāls jau pirms gada, kad influencere Džoanna Profeta "TikTok" video ziņoja, ka seši lidostas drošības darbinieki viņu uz "apmēram stundu ievilka istabā" Turcijas lidostā. Viņa skaidroja, ka lidostas apsardze paziņojusi – fotogrāfija viņas pasē, kas derīga 10 gadus, tapusi pirms plastiskās operācijas un "skaistuma injekcijām", vairs neatbilst pašreizējam izskatam.

@joanneprophet

That time i got interegated by 6 members of passport control 😅😅😅

♬ original sound - Joanne Prophet

Kopš fotogrāfijas uzņemšanas brīža Džoannai ielikti krūšu implanti, zobu finieri, zodā un lūpās ievadīta injekcija ar pildvielu, veikta deguna operācija un taukšūnu apvalku šķīdinošas injekcijas. Arī frizūra mainījusies – pieaudzēti mati, kā arī tie no platīna blondiem nu kļuvuši par pelnu blondiem.

Botokss un plastiskās operācijas var izraisīt ceļojuma aizkavēšanos un papildu izdevumus

"Jums tas jānovērš, jo tā [pases bilde] nelīdzinās jums. Iespējams, tāpēc regulāri tiekat aizturēta," tā sievietei atbildēja Mančestras lidostas drošības darbinieki pēc tam, kad viņa atgriezās no ceļojuma Turcijā.

Lai gan vēl gadu Džoannas pase bija derīga, viņai tā bija jānomaina pirms laika. Sievietes liecība par piedzīvoto pamudināja savos stāstos dalīties arī citus cilvēkus visā pasaulē, lielākoties tieši sievietes.

"Turcijas imigrācijas kameras pasu kontrolē pamana vismazākās izmaiņas – man ir operēts tikai deguns, un viņi par to pastāvīgi jautā," kāda sieviete komentēja pie Džoannas "TikTok" video. "Ņemot vērā, ka daudzi cilvēki tur lido uz operācijām, viņiem tas ir jānovērš," atbild pati Džoanna.

Citas sievietes ziņoja, ka līdzīgu situāciju pieredzējušas Kaboverdē un Singapūrā. Kādai sievietei drošības kontroles laikā vajadzējis pierādīt ar citiem attēliem, kā viņa izskatījusies pirms operācijas.

Ceļojumu eksperti brīdina par problēmām

Arī ceļojumu eksperti pievērsušies šim jautājumam, un brīdina ceļotājus – pirms došanās uz lidostu jāaplūko sava pase kritiski. Īpaši tagad, kad biometriskās tehnoloģijas un sejas atpazīšana arvien vairāk tiek izmantota pasu kontrolei, būtiskas sejas izmaiņas var radīt jautājumus par identitāti.

Saskaņā ar brīvdienu pakalpojumu sniedzēja "Travel Republic" teikto, sejas atpazīšanas problēmas lidostās ir samērā izplatītas, un var izraisīt reisa aizkavēšanos vai pat atcelšanu. Tāpat uzņēmums tūristiem atgādina – ja veikta sejas uzlabošanas procedūra, pases fotoattēlam jābūt tādam, kas līdzinās pašreizējam izskatam.

"Datori lidostās izmanto attālumus starp zīlītēm, ausīm, degunu un muti, muti un acīm, kā arī daudzus citus parametrus," tā "Buzzfeed" pastāstīja biometrisko pasu fotogrāfiju eksperte Karolīna Turovska.

Kad nepieciešams atjaunināt pases fotoattēlu?

Saskaņā ar tirgus pētnieka "Fortune Business Insights" datiem Eiropā gan botokss, gan pildvielas kļūst arvien populārākas, un paredzams, ka šī nozare līdz 2030. gadam attiecīgi pieaugs par 4,8 un 6,3 procentiem.

Taču cilvēki ne vienmēr apzinās, kā sejas "uzlabošana" var ietekmēt ceļojumu plānus. "Parasti nelielām izmaiņām, piemēram, jaunai frizūrai, bārdas audzēšanai vai nelielai svara svārstībai nav nepieciešama jauna pase," skaidro "Travel Republic" produktu vadītāja Džemma Brauna. "Tomēr, veicot lielas sejas rekonstrukcijas vai kosmētiskās procedūras, kas maina jūsu galvenās sejas iezīmes, ieteicams atjaunināt pases fotoattēlu, lai nodrošinātu, ka jūsu identifikācija joprojām ir precīza."

Ja operācija bijusi nesen un drīzumā gaidāms lidojums, cita iespēja, kā tikt sveikā cauri drošības pārbaudei lidostā, ir lūgt ārstam uzrakstīt izziņu, kurā izskaidroti iemesli tam, kādēļ pašlaik izskaties citādi, nekā pases fotoattēlā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!