Foto: Shutterstock

Vietējā organizācija Zviedrijas Lapzemē cer glābt sākumskolas darbību un arī uzlabot pilsētas apdzīvotību ar jaunajām ģimenēm, kas gatavas pārcelties, piedāvājot tām materiālu labumu, vēsta "Euronews".

Glommerstreska, kas atrodas Zviedrijas ziemeļos, ir neliela pilsēta, kas ideāli piemērota dabas mīļotājiem un āra sporta entuziastiem. Diemžēl iedzīvotāju skaits tajā pēdējās desmitgadēs ir strauji samazinājies, īpaši sarucis skolas vecuma bērnu skaits. Vietējo sākumskolu, ja bērnu skaits turpinās sarukt, varētu pat slēgt. Ja 1950. gadā pilsētā bija aptuveni 1000 iedzīvotāji, tad tagad ciematā dzīvo apmēram 200 cilvēki. Un tikai 23 no tiem ir vecumā, lai apmeklētu sākumskolu.

Vietējā padome noteikusi, ja skolēnu skaits samazinās līdz 25 bērniem, skolu var slēgt. Šādā gadījumā skolēniem mācīties būtu jādodas uz tuvējo skolu "Arvidsjaur", kas atrodas 40 kilometru attālumā. Vidusskolu Glommerstreskā slēdza jau 2009. gadā, jo skolēnu skaits 2007. gadā bija samazinājies tikai līdz 17.

Lai situāciju uzlabotu, varas iestādes lēmušas piemēru ņemt no citām Eiropas valstīm, piemēram, Itālijas un Spānijas, un jaunās ģimenes piesaistīt, izmantojot finansiālus stimulus. Pirmās piecas jaunās ģimenes, kas pārcelsies uz nomaļo Lapzemes ciematu, saņems teju 900 eiro (10 tūkstoš Zviedrijas kronu) lielu atbalstu.

Lai gūtu tiesības pretendēt uz finansiālo atbalstu, ģimenei jābūt bērniem vecumā no sešiem līdz 15 gadiem, un viņiem vietējā "Parkskolan" jāapmeklē vismaz vienu mācību gadu. Grupa "Glommersbygdens Framtid", kas sniegs finansiālo atbalstu, norāda, ka ģimenēm palīdzēs atrast arī mājokli un darba iespējas šajā reģionā. Pieteikties var arī trešo valstu pilsoņi, taču vispirms būs jāsaņem uzturēšanās atļauja Zviedrijā.

Kāpēc pārcelties uz Zviedrijas ziemeļiem?

Glommerstreskā ir lieliska iespēja baudīt neskartu dabu. Stundas braucienā atrodas "Skellefteå" tehnoloģiju centrs, bet pusstundas braucienā var nokļūt jau līdz minētajai "Arvidsjaur" vidusskolai. Divu stundu attālumā atrodas skaistā piekrastes pilsēta "Luleo".

Sarunā ar Zviedrijas laikrakstu "Dagens Nyheter" "Glommersbygdens Framtid" pārstāvis raksturoja pilsētu, kā "drošu vietu, kur bērni var augt jaukā kopienā". Viena ģimene šim piedāvājumam jau pieteikusies, bet cita jau pārvākusies uz dzīvi pilsētā ar bērniem, kuri arī apmeklēs vietējo sākumskolu. "Mēs turam īkšķus, ka šādu ģimeņu būs vairāk," pauž grupas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!