Foto: arty / cc

"Mums jāizvairās no tūristu kļūšanas par publiskiem ienaidniekiem," stāsta tūrisma ministrs Sandiaga Uno, paziņojot, ka uz laiku Bali netiks būvētas jaunas viesnīcas. Bali dienvidos tūrisma jomā situācija jau tuvojas virstūrismam, ziņo "Euronews". Un tā kā nemitīgi pieaugošais atpūtnieku skaits rada spiedienu ne tikai uz vietējo infrastruktūru, bet arī apdraud vidi, nu lemts kādu laiku aizliegt jaunu viesnīcu būvniecību dažos salas rajonos.

Kopš Covid-19 pandēmijas ierobežojumu atcelšanas tūrisms ir strauji atkopies. Saskaņā ar Indonēzijas statistikas datiem 2024. gada pirmajā pusē caur Bali lidostu ieradās 2,9 miljoni ārvalstu viesu. 2019. gadā Bali bija 507 viesnīcas, savukārt 2023. gadā – 541.

Moratorijs attieksies uz jaunu viesnīcu, villu un naktsklubu celtniecību dažos Bali rajonos. Lai arī varas iestādes vēl nav apstiprinājušas, cik ilgi šis likums būs spēkā, taču ziņu medijs "Detik" citējis ministru Luhutu Pandžaitanu, kurš sacījis, ka tas varētu ilgt pat līdz 10 gadiem.

Augustā tūrisma ministrs Uno jau brīdināja, ka Bali dienvidos situācija tuvojas virstūrismam. Iedzīvotājus arvien vairāk neapmierina pieaugošā satiksme un tūristu bezatbildīgā uzvedība. Atpūtnieki kaili fotografējas svētnīcās, ielaužas tempļu ceremonijās.

Pašlaik salā dzīvo apmēram 200 tūkstoši ārzemnieku, kas veicina bezdarba un noziedzības līmeni. Bali pašlaik ir iecienīta vieta arī digitālajiem nomadiem, kas nozīmē, ka atpūtnieki salā uzturas pat vairākus mēnešus.

Jau februārī, lai cīnītos ar ieilgušajām problēmām, varas iestādes ārvalstu viesiem ieviesa tūristu nodevu 150 tūkstošu rūpiju (8,15 eiro) apmērā, lai palīdzētu saglābt valsts kultūru. Savukārt pašlaik tiek plānots, ka starp lidostu un populārākajām tūristu apskates vietām tiks būvēts dzelzceļš, lai mazinātu intensīvo satiksmi uz ceļiem.

"Mums jāizvairās no tādas situācijas kā Barselonā, kad tūristi kļūst par sabiedrības ienaidniekiem," tā sacījis Uno.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!