Foto: Kristīne Grava

Hījumā ir skaista, mežonīga ziemeļu daba ar puķu pilnām pļavām, ogu bagātiem mežiem un dažāda seguma – smilšaina, akmeņaina un niedraina – piekrasti. Salu caurvij labi ceļi un pārgājienu takas ar daudzām iekārtotām apmetņu vietām dabā palicējiem. Tur ir vismaz trīs apskatīšanas vērtas bākas, ir arī interesanti mūsdienu arhitektūras objekti, un vasarās notiek pievilcīgi kultūras pasākumi.

Ceļojums, kurā ikdienas skrējiena aizņemtības dēļ devos maz informēta. Es zināju, ka Hījumā ir otra lielākā sala Igaunijā, kas izvietota no Sāremā uz ziemeļiem, ka būs "wild" un vējains, apmēram arī zināju, kas jāņem līdzi dzīvošanai mūsu nelielajā karavānā, ko ēdīsim u. tml., bet informāciju, ko tur var apskatīt un kāda ir civilizācija, atstāju atklājumu priekam un dzīvesbiedra plānošanas ziņā, kurš, līdzīgi man, arī tam bija varējis atlicināt pavisam nedaudz laika.

Pēc pāris dienu dzīvošanās akmeņainajā Baltijas jūras piekrastē devāmies apskatīt Kerdlu – lielāko no Hījumā salā esošajām, bet tomēr nelielo – ar nepilniem trim tūkstošiem iedzīvotāju – pilsētu. Kerdlā dominē tradicionālās igauņu divstāvu ar slīpajiem jumtiem koka mājas priecīgos pasteļtoņos, padomju laiku kūrorta tipa divu un trīs stāvu dzīvojamās mājas, bet ir arī dažas mūsdienās radītas būves.

Pašā pilsētas centrā, piestājot centrālajā laukumā, nāca pašsaprotama apskaidrība – hei, te taču ir Igaunija! Ja ir mūsdienu arhitektūra, protams, tā ir brīnišķīga vai vismaz gaumīga un interesanta!

Šajā rakstā piedāvāju savu Hījumā mūsdienu arhitektūras pērļu virteni, ko apskatīt papildus tradicionālajos ceļvežos iekļautajam, kas viss, nenoliedzami, ir apskates vērts.

Foto: Kristīne Grava

Foto: Kristīne Grava

Foto: Krsitīne Grava

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!