Foto: Shutterstock

Dzērvju klaigas debesīs, lēnām krāsojošās koku lapas un bagātīgā rudens raža nepārprotami norāda – ziema jau klauvē pie durvīm. Vēsais gadalaiks ne tikai mūs lutina ar savu rāmumu, Ziemassvētkiem un gadumiju, bet arī aicina baudīt sniega priekus. Ja sirds ilgojas pēc sniegoto virsotņu adrenalīna, kurp doties un kā izvēlēties sev piemērotāko kalnu piedzīvojumu? Tūroperatora "Novatours" speciālisti skaidro, kas īpašs un ko izbaudīt Alpos Francijā, Itālijā un Austrijā.

Alpi jau izsenis ir viena no izcilākajām kalnu slēpošanas oāzēm. Kalni, kas no Rietumeiropas vijas līdz par Austrumeiropai, piedāvā ne tikai izcilu slēpošanas infrastruktūru, bet arī patiesi unikālu pieredzi, kas apvieno sportu, kultūru un dabas skaistumu.

Francija – slēpošanas paradīze ar gastronomijas pieskārienu

Francija rūpīgi glabā dažus no pasaulē prestižākajiem slēpošanas kūrortiem, piemēram, "Les Trois Vallées" vai "Paradiski". Ar simtiem kilometru garām trasēm un izcilu sniega kvalitāti, Francija ir slēpotāju paradīze.

Taču Francija ir ne tikai par slēpošanu – tā ir par luksusu un "après-ski" kultūru. Pēc garas dienas uz kalniem gaida grezni spa, augstākās klases restorāni un naktsklubi, kas vilina slēpotājus no visas pasaules.

Īpašas pieminēšanas vērta ir Liona, kas izceļas ar nepārspējamu kulinārijas mantojumu, padarot to par sapņu galamērķi visiem, kas vēlas apvienot slēpošanu ar izcilu ēdienu baudīšanu. Kūrorti, kas atrodas tās tuvumā, piedāvā arī "après-ski" pieredzi, kas savijas ar franču eleganci. Tātad ir plašas iespējas izbaudīt gan sportu, gan izsmalcinātu atpūtu. Tiem, kas savās ziemas brīvdienās vēlas apvienot dinamisku slēpošanas pieredzi ar gastronomiskām baudām, Liona un tās tuvākie kūrorti ir perfekts galamērķis.

Ko noteikti nevajadzētu palaist garām? Liellopu gaļu Burgundijas gaumē (Boeuf Bourguignon). Šis lēni sarkanvīnā sautētas liellopa gaļas un dārzeņu ēdiens ir ideāls piemērots tieši ziemai un pēc slēpošanas. Lionā arī noteikti jāpagaršo vietējais lepnums – Lionas desiņas (saucisson Lyonnais).

Itālija – "la dolce vita" kalnu interpretācijā

Itālijas Alpi apbur ar savu unikālo atmosfēru, pasakainiem dabas skatiem un lieliskiem kūrortiem. Īpaši izceļams – Bergamo kalnu reģions, kas piedāvā piekļuvi tādiem kūrortiem kā "Val Rendena", "Alta Valtelina", "Val di Fassa" un citiem. Šie kūrorti izceļas ar to, ka tajos ir mazāk tūristu un vairāk ir vietējo, kas ļauj piedzīvot daudz autentiskāku pieredzi.

Itālija ir vieta, kur slēpošana satiekas ar "la dolce vita" jeb dzīves baudījumu. Pēc aizraujošas dienas sniegoto kalnu trasēs vakaros sagaida gardas maltītes vietējos restorānos, izcils itāļu vīns un absolūti unikāla atmosfēra ar skaļām čalām, siltu viesmīlību un gaisā virmojošu dzīves svinēšanas noskaņu.

Bergamo pati par sevi ir arhitektūras pērle, un tās vecpilsēta piedāvā unikālu atmosfēru ar senām ieliņām un vēsturiskiem skatiem. Šis reģions ir ideāls tiem, kuri meklē autentisku itāļu kultūras un slēpošanas kombināciju bez lielo kūrortu burzmas.

Ko noteikti nevajadzētu palaist garām? Noteikti ir jāpagaršo tradicionālo Bergamo pastu "Casoncelli alla Bergamasca" ar bekonu un salviju. Sieru mīļiem (un ne tikai) ir jāuzmeklē "Taleggio" siers, kas ir viens no vecākajiem Bergamo provincē ražotajiem mīkstajiem sieriem.

Austrija – autentiska klasika un termālie baseini

Austrija ir kā Alpu sirds, kur tradīcijas un viesmīlība satiekas ar lieliskām slēpošanas iespējām. Šeit var baudīt plašas trases, kas der gan iesācējiem, gan pieredzējušiem slēpotājiem. Slēpošanas kūrorti kā "Kitzbuhel", "Solden" un "Saalbach" piedāvā lielisku infrastruktūru un maģisku Alpu atmosfēru.

Taču Austrija piedāvā arī kaut ko īpaši unikālu – Alpu termālos baseinus un spa tradīcijas. Daudzi kūrorti, it īpaši Zalcburgas reģionā, ir slaveni ne tikai ar slēpošanu, bet arī ar dabiskajām termālajām ūdenstilpnēm. Šeit iespējams relaksēties karstajos minerālūdeņos, kas nāk tieši no Alpu dziļumiem, vienlaikus baudot skatu uz sniegotajām virsotnēm. Daudzas viesnīcas piedāvā ārstnieciskās procedūras, kuras ideāli papildina dienu kalnos, atjaunojot ķermeni un prātu. Šī termālā tradīcija piešķir Austrijas slēpošanas kūrortiem papildu vilinājumu.

Pati Zalcburga ir viena no skaistākajām un visvairāk apmeklētajām pilsētām Austrijā, kas ziemā piedāvā īpaši maģisku atmosfēru. Tā apvieno kultūras bagātības, vēsturisku šarmu un brīnišķīgus dabas skatus ar slēpošanas un citu ziemas aktivitāšu iespējām tuvākajā apkārtnē.

Ko noteikti nevajadzētu palaist garām? Desertu "Salzburger Nockerl", kas ir absolūts Zalcburgas simbols. Tas ir viegls un gaisīgs, līdzīgs suflē, un tiek pasniegts karsts, pārkaisīts ar pūdercukuru, simbolizējot sniegotās Alpu virsotnes. Tradicionāls Austrijas kalnu reģionu ēdiens ir "kasnocken" – mīklas klimpas, kas tiek sajauktas ar izkausētu sieru un pasniegtas ar kraukšķīgiem ceptiem sīpoliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!