Foto: Shutterstock

Katra ceļojuma burvība slēpjas ne tikai galamērķī, bet arī piedzīvojumos, kas rodas pa ceļam. Daba, vēsture un interesantas atrakcijas – to visu var izbaudīt, nedēļas nogalē apciemojot divas valstis.

DFDS ceļošanas eksperti ir izveidojuši ceļvedi, kas atklāj mazāk zināmas, taču aizraujošas apskates vietas Igaunijā, Paldiski apkārtnē, un Zviedrijas pilsētā Kapelskārā.

Ceļojuma sākums – Igaunijas ostas pilsētā Paldiski

Pa ceļam no Latvijas uz Paldiski prāmju ostu atrodas Rummu karjers – noslēpumaina zila lagūna ar iegrimušām konstrukcijām un kokiem. Drosmīgie ceļotāji iegrimušās konstrukcijas var atklāt, dodoties rudens peldē, lai apskatītu senās, iegrimušās ēkas tuvumā. Tāpat varat doties pārgājienā ap iespaidīgo kalnu, kas atrodas Rummu karjera teritorijā un veidots no cietuma rūpniecības atkritumiem. Dienas biļete Rummu karjerā vienai personai izmaksā sešus eiro.

Foto: DELFI

Murru cietuma nostāsti un ieslodzījuma aizkulises

Rummu karjera apmeklējumu var papildināt arī ar ekskursiju pa Murru cietumu audio gida pavadībā, kas atklās patieso cietuma dzīvi. Ekskursijas laikā ir iespēja noklausīties 18 aizraujošus stāstus par cietumu un apmeklēt kameras, cietuma veikalu, sporta laukumu un ieslodzīto dzīvojamās telpas, lai gūtu nelielu priekšstatu par to, kāda šeit varēja būt aptuveni 2000 ieslodzīto dzīve. Rummu karjers un Murru cietums atrodas aptuveni 20 minūšu brauciena attālumā no Paldiski.

Igaunijas augstākā bāka un piekrastes klinšu mūri

Sasniedzot Igaunijas pilsētu Paldiski, Pakri pussalas piekrastē atrodas Igaunijas augstākā bāka – Pakri bāka. Šī 1889. gadā celtā bāka, kas paceļas 52 metrus virs zemes, ir atvērta apmeklētājiem, kuri, uzkāpjot 275 pakāpienus, tiek atalgoti ar iespaidīgu skatu uz jūru un tās apkārtni. Turklāt Pakri pussala piedāvā aizraujošu pārgājienu gar iespaidīgajām 25 metru augstajām piekrastes klintīm, sniedzot iespēju baudīt dabas skaistumu un vēsturisko vietu vienlaikus. Pakri pussala atrodas nieka desmit minūšu brauciena attālumā no Paldiski ostas.

Foto: Shutterstock

Ērts brauciens ar prāmi no Paldiski uz Kapelskāru Zviedrijā

Pēc aizraujoši pavadītas dienas, iepazīstot Paldiski un tās apkārtni, var ērti nokļūt uz ostu un turpināt savu ceļojumu ar prāmi uz Zviedriju. Brauciena laikā izbaudīsiet jūras valdzinājumu un prāmja piedāvātās ērtības – ceļojumu bez bagāžas ierobežojumiem, komfortablas kajītes, gardus ēdienus restorānos uz klāja un bērnu rotaļu istabu mazajiem ceļotājiem.

Ceļojuma turpinājums piedzīvojumiem pilnajā Zviedrijā

Sasniedzot Zviedrijas ostas pilsētu Kapelskāru, vari doties izcilā piedzīvojumā uz "Siggesta Gård" – lieliska vieta ģimenēm un aktīvās atpūtas cienītājiem, kas meklē neaizmirstamu pieredzi dabā. Šeit iespējams piedalīties dažādās aktivitātēs, piemēram, izbaudīt izjādes ar ponijiem, satikt parka draudzīgās alpakas vai izmēģināt savu roku mini golfā. Papildu izklaidēm, šī saimniecība piedāvā arī relaksējošu atpūtu saunā un dabas taku izpēti, savukārt rudens sezonā vietējie gardumi no parka veikala piešķir apmeklējumam īpašu garšu. Šis parks atrodas aptuveni divu stundu brauciena attālumā no Kapelskāras ostas, un cenas ir atkarīgas no izvēlētajām aktivitātēm.

Gleznains pārgājiens rudens krāsās

Turpiniet ceļojumu, apmeklējot "Tyresta" nacionālo parku, kas atrodas apmēram stundas brauciena attālumā no piedzīvojumu parka "Siggesta Gård". Parks piedāvā plašas pārgājienu takas, kas vijas cauri bieziem mežiem un noslēpumainiem ezeriem. Rudenī šī vieta ir īpaši skaista, ar krāsainām koku lapām un mierīgu atmosfēru. Ieeja parkā ir bezmaksas, un tas ir ideāli piemērots dabas baudītājiem, kas meklē miera un harmonijas brīžus prom no pilsētas burzmas.

Foto: Shutterstock

Vieta, kur zinātne pārtop par maģiju

Nākamais ceļojuma pieturpunkts: interaktīvais "Tom Tits Experiment" zinātnes centrs, kas atrodas aptuveni stundas brauciena attālumā no "Tyresta" nacionālā parka. Šajā parkā varēsiet veikt vairāk nekā 400 dažādus eksperimentus un piedalīties atrakcijās, kas gan bērniem, gan pieaugušajiem ļaus saprast fizikas, ķīmijas un dabas likumus. Centrs piedāvā gan aizraujošus eksperimentus iekštelpās, gan arī milzīgu āra zonu ar zinātniskiem atrakciju parkiem. Tā ir vieta, kur mācīšanās kļūst par izklaidi, un zinātne – par maģiju. Ieejas biļete vienam pieaugušajam maksā 205 zviedru kronas jeb aptuveni 18,10 eiro, bet bērniem (no trīs līdz 15 gadu vecumam) – 165 zviedru kronas jeb 14,60 eiro.

Ceļojuma noslēgums "Norrtälje" pilsētā un ceļš atpakaļ uz Igauniju

Ceļojuma noslēgumā apmeklē "Norrtälje", kas atrodas aptuveni pusotras stundas brauciena attālumā no zinātnes centra "Tom Tits Experiment". Šī piejūras pilsēta piedāvā burvīgas ieliņas, kafejnīcas un gleznainu ostu, kur var pavadīt dienu nesteidzīgās pastaigās. Pēc relaksējošas atpūtas, nākamās dienas rītā varat doties aptuveni 30 minūšu ceļā uz Kapelskāras ostu, lai paspētu uz prāmi, kas jau atkal aizvedīs atpakaļ uz Paldiski Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!