Foto: Shutterstock

Kalni rudenī var būt pat vilinošāki nekā vasarā – maģiski skati, mazāki tūristu pūļi, kas parasti nozīmē arī mazākas izmaksas. Vai tas ir tā vērts? Ko darīt, lai sapņu atvaļinājums nebeigtos ar traģēdiju? Vai kalnos vispār nevajadzētu kāpt?

Pārgājieni kalnos ne pārāk labos laikapstākļos var būt ļoti bīstami. Par to trauksmi sociālajos tīklos ceļ vairāki pieredzējuši kalnos kāpēji, jo Tatros negadījumos cietuši vairāki tūristi, arī no Lietuvas. Ziņots arī par vairākiem bojāgājušajiem.

Tatri Polijā un Slovākijā ir ļoti populārs galamērķis arī latviešiem. Kā sagatavoties ceļojumam un ko darīt, lai kāpiens kalnos būtu drošs, vaicājām pieredzējušiem kāpējiem – starptautiskajam kalnu līderim Kristianam Luņinam un piedzīvojumu aģentūras "Rover" izveidotājam Valdim Vītoliņam.

Tu nevari zināt, kā ir kalnos, ja neesi tur bijis

Abi eksperti skaidro, ka, dodoties kalnos, ļoti būtiska ir pieredze un spēja izvērtēt apstākļus, tāpēc nepieredzējušiem ceļotājiem labāk uzticēties gidam, doties pārgājienā organizētā grupā vai kopā ar kādu, kam pieredzes netrūkst. Kristians stāsta, ka nav saskāries ar gadījumiem, kad kalnos kāpēji un pārgājienos gājēji būtu neatbilstoši apģērbušies vai kaut ko būtisku aizmirsuši mājās. Tomēr jāņem vērā, ka viņš satiek ceļotājus, kas piedalās viņa vadītos pārgājienos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!