Foto: Shutterstock

Šīs nedēļas situācijā, kad 170 cilvēkiem atvaļinājums Šarmelšeihā beidzās ar "iestrēgšanu" Ēģiptē un tūroperatora skaidrojumiem par tehniskām problēmām un solījumiem, vissvarīgākā ir informētība — kas pienākas un kādai jābūt tūlītējai rīcībai šādās un līdzīgās situācijās. Skaidrojam, kā patērētājam pilnā mērā izmantot normatīvajos aktos paredzētās tiesības un patiešām nonākt plānotajā galamērķī vai saņemt kompensāciju par zaudētajiem plāniem.

Kā norādīts Patērētāju tiesību aizsardzības centra rubrikā "Aviopasažieru tiesības un padomi ceļotājiem": "Ja gadījies nokļūt situācijā, kad lidojums ir atcelts, kavējas vai atteikta iekāpšana lidojumā, atcerieties, ka aviopārvadātājam ir jāizsniedz pasažierim rakstveida informācija par pasažiera tiesībām un jānodrošina aprūpe (saziņas iespējas, maltīte un atspirdzinājumi samērīgi gaidīšanas laikam, iespēju nokļūt galamērķī). Jums ir tiesības uz kompensāciju, ja atcelšanu vai kavēšanos neietekmēja ārkārtas apstākļi."

Atslēgas vārds – ārkārtas apstākļi – ietver nelabvēlīgus laikapstākļus (sniegputenis, vētra, migla, pērkona negaiss), lidmašīnas tehniskās problēmas (bet ne visos gadījumos), situācija, ja no lidostas skrejceļa noskrējusi cita lidmašīna un skrejceļš ir slēgts un citi ārējie apstākļi, no kuriem nevarētu izvairīties pat tad, ja tiktu veikti visi iespējamie pasākumi.

Kas jādara?

Ja pasažieris jau atrodas lidostā un saņem informāciju, ka reiss tiek atcelts, viņam jādodas uz aviokompānijas biļešu kasēm vai pie uzņēmuma pārstāvjiem reģistrācijas zālē vai pie izlidošanas vārtiem. Pasažieri tiek pārreģistrēti uz tuvāko nākamo iespējamo savienojumu, tāpat nepieciešamības gadījumā viņiem tiek nodrošinātas viesnīcas un transporta izmaksas, kā arī piedāvāti maltīšu kuponi.

Šī aprūpe jānodrošina, ja lidojums kavējas vismaz divas stundas, attiecībā uz lidojumiem 1500 km attālumā, trīs stundas, ja lidojuma attālums ir 1500 km līdz 3500 km, un četras stundas vai ilgāk lidojumiem ārpus Eiropas Savienības (ES), kuru attālums ir vairāk nekā 3500 km. Ja lidojums kavē vairāk nekā piecas stundas, pasažierim ir tiesības atcelt lidojumu un saņemt par biļeti samaksāto naudu. "Ja jau pirms aizkavētā lidojuma zināms, ka pasažieris nepaspēs uz nākamo lidojumu, viņam ir tiesības vērsties pie pārvadātāja un lūgt jau pirms lidojuma sākuma nodrošināt maršruta maiņu," apstiprina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Sanita Gertmane.

Kompensācija

Kompensācijas apmēri ir šādi – 250 eiro par visiem lidojumiem 1500 km vai mazākā attālumā; 400 eiro par lidojumiem ES iekšienē vairāk nekā 1500 km attālumā un par citiem lidojumiem 1500– 3500 km attālumā; 600 eiro visiem citiem lidojumiem, kas nav iepriekš minēti.

Lai saņemtu kompensāciju par kavētu vai atceltu reisu, pirmkārt ar iesniegumu par kompensācijas pieprasījumu jāvēršas pie konkrētās aviokompānijas. Gertmane informē, ka iesniegumu var noformēt brīvā veidā un nosūtīt uz e-pasta adresi, kas parasti ir norādīta aviokompānijas mājaslapā, vai arī aizpildīt aviokompānijas mājaslapā tiešsaistes formu, ja tāda izveidota. Gertmane iesaka šādā gadījumā saglabāt iesnieguma tekstu (ekrānuzņēmuma veidā), kā arī apstiprinājumu par iesnieguma iesniegšanu, ja tāds ir. Iesniegums ir brīvas formas, nav noteikts, kā tam jāizskatās. Svarīgākais, kas tajā jānorāda, ir lidojuma datums (numurs), maršruts, konkrētie apstākļi – vai lidojums tika atcelts, vai galamērķī pasažieris ieradās ar kavējumu –, un jāizvirza prasība.

Gertmane norāda, ka atbilstoši Eiropas Komisijas vadlīnijām atbilde aviokompānijām jāsniedz divu mēnešu laikā. Ja tomēr tā nenotiek vai sniegtā atbilde neapmierina, pasažierim ir tiesības vērsties tās valsts uzraugošajā iestādē, kurā attiecīgais gadījums noticis. Ar valstu iestāžu sarakstu ir iespējams iepazīties šeit. Iesnieguma veidlapa pieejama PTAC mājaslapā šeit.

Vēl viena iespēja, kā risināt radušos situāciju, ir vērsties pie starpniekiem – konsultāciju uzņēmumiem, kas strādā tieši ar gadījumiem, kad lidojums kavējas, ir atcelts vai pārcelts, un sniedz visu nepieciešamo palīdzību pasažiera vietā. Šādi starpnieku uzņēmumi ir, piemēram, "Refundor", "AirHelp", "Skycop".

Kad un kāpēc kompensācija nepienākas

Aviokompānija ir tiesīga kompensāciju neizmaksāt, ja lidojums ir atcelts vai kavēšana notikusi iepriekšminēto ārkārtas apstākļu dēļ – nelabvēlīgie laikapstākļi, lidmašīnas tehniskās problēmas un tamlīdzīgi.

Aviokompānija tiesīga kompensāciju samazināt par 50%, ja pasažierim piedāvā mainīt maršrutu līdz tā galamērķim, izmantojot citu lidojumu.

Tāpat atcelšanas gadījumā aviokompānijai nav jāmaksā kompensācija, ja pasažieri ir informēti par lidojuma atcelšanu:

  • vismaz divas nedēļas pirms izlidošanas laika;

  • laika posmā no divām nedēļām līdz septiņām dienām pirms lidojuma un ir piedāvāta maršruta maiņa, ar kuru viņi var izlidot ne vairāk kā divas stundas pirms paredzētā izlidošanas laika un sasniegt galamērķi mazāk nekā četras stundas pēc paredzētā laika;

  • mazāk nekā septiņas dienas un ir piedāvāta maršruta maiņa, ar kuru viņi var izlidot ne vairāk kā vienu stundu pirms sākotnējā laika un sasniegt galamērķi mazāk nekā divas stundas pēc paredzētā ielidošanas laika.

Detalizētāk lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!