Foto: Unsplash

Kad iestājas rudens aukstums, vēlme pagarināt siltās un saulainās dienas kļūst arvien spēcīgāka, vai ne tā? Bet kuri ir tie galamērķi, kur var ātri un cenas ziņā izdevīgi aizceļot, lai sasildītos? Vaicājām atbildi tūrisma operatoram "Join UP! Baltic". Lūk, trīs galamērķi, kur pavadīt bezrūpīgas brīvdienas saulē: Grieķija, Turcija un Ēģipte.

Vidusjūras paradīze: Krēta, Grieķija

Krēta, lielākā no Grieķijas salām, piedāvā siltu un saulainu atpūtu līdz rudens sākumam. Temperatūra saglabājas patīkami silta virs +20 grādiem, un šis periods ir ideāli piemērots, lai iepazītu salas bagāto vēsturi, apmeklētu dabas apskates objektus, baudītu kristāldzidru, zilu ūdeni (ūdens temperatūra ir virs 20 grādiem) un slaveno, garšīgo grieķu ēdienu. Neatkarīgi no tā, vai esi aktīvs dabas pētnieks, ceļo kopā ar ģimeni un bērniem, meklē romantisku atpūtu vai ballīšu brīvdienas ar draugiem, Krētā var atrast to visu un vēl vairāk. Un pats galvenais – grieķu viesmīlību un Eiropas apkalpošanas standartus.

Foto: Unsplash

Krētas pludmales ir dažādas – no pilnībā aprīkotām līdz nomaļām un dabiskām, taču visas piedāvā kristāldzidru ūdeni un nevainojamu tīrību. Krētā 2024. gadā ir 145 Zilā karoga pludmales – vairāk nekā pietiekami, lai apmierinātu ikviena vajadzības. Hanjas apgabala pludmales apbur apmeklētājus ar fantastiskām rozā smilšu pludmalēm, satriecošiem mežiem un tirkīza smilšu lagūnām. Balos lagūna ir viena no skaistākajām tirkīza krāsas pludmalēm Grieķijā, no kuras paveras brīnišķīgi dabas skati: tās krasti un kristāldzidrie ūdeņi atgādina Karību jūras salas. Preveli pludmale ir viena no slavenākajām pludmalēm Krētas dienvidos, un tai raksturīgs unikāls palmu, tirkīza ūdens un klinšainu klinšu apvienojums. Matala pludmale ar zeltainām smiltīm un dzidrajiem tirkīza ūdeņiem ir ievērojama ar to, ka to ieskauj klintīs izcirstas senās alas.

Ēģipte: vasara visa gada garumā

Ēģiptē silti laikapstākļi ir visu gadu, tā ir viegli sasniedzama, ar labi attīstītu tūrisma infrastruktūru, kā arī cenas ziņā pieejama – ne velti šis ir galamērķis numur viens tiem, kas meklē vasaras atpūtu arī rudenī un ziemā. Šarm eš šeiha ir lielisks galamērķis saules meklētājiem visu gadu, arī vasarā (un to jau tagad var rezervēt nākamajai vasaras sezonai). Temperatūra septembrī un oktobrī tur ir ap 30 grādiem, vakari un jūra joprojām ir ļoti silta, lai baudītu vasaras priekus pilnā sparā.

Foto: Unsplash

Šarm eš šeiha, kas pazīstama ar burvīgiem koraļļu rifiem un kristāldzidriem ūdeņiem, ir ideāli piemērota niršanai, snorkelēšanai un pludmales aktivitātēm. Hurgada – vēl viens populārs Sarkanās jūras galamērķis – ir pieejams vasaras sajūtas baudīšanai no oktobra beigām.

Turcija: spilgta kultūra, dabas skaistums un atpūta pie jūras

Turcijas daudzveidīgās ainavas un bagātā vēsture padara to par valdzinošu galamērķi arī rudens sākumā. Viens no ieteicamākajiem galamērķiem šim periodam ir Antālija, kas atrodas Turcijas dienvidrietumu piekrastē. Vidējā dienas temperatūra oktobrī tur ir 24 grādi un vairāk. Turklāt šis ir ideāls gadalaiks, lai baudītu jūras priekus – ūdens temperatūra joprojām ir virs 24 grādiem.

Tirkīzzilā piekraste ir ideāli piemērota, lai peldētos, sauļotos un nodarbotos ar ūdens sportu arī oktobrī. Turcija nav vien galamērķis, kur tikai baudīt kūrorta atpūtu viesnīcā (lai gan apkalpošanas, ēdināšanas un viesmīlības līmenis ir lielisks, un burtiski ievelk ceļotājus pilnīgi bezrūpīgā atpūtā); tā ir arī vieta, kur iepazīt tās satriecošo dabu, kultūrvēsturiskos objektus, rosīgos tirgus un bagātīgās tradīcijas.

Foto: Unsplash

Piemēram, Antālijas vecpilsētā (Kaleiçi), kas atrodas ārpus pludmalēm, var klīst pa burvīgajām šaurajām ieliņām. Tur ievērības cienīgas ir Osmaņu laikmeta ēkas, kafejnīcas un veikaliņi. Dabas mīļotājiem netālu esošie galamērķi, piemēram, Dudenas ūdenskritums un Taurus kalni, piedāvā ainaviskus pārgājienus un elpu aizraujošus skatus. Rudens gaiss Antālijā ir patīkami silts un aktivitātes brīvā dabā ir vēl tīkamākas nekā vasaras karstumā.

Meklē kaut ko jaunu? Izmēģini eksotiku – Šrilanka ar tiešo lidojumu no Rīgas

No oktobra beigām līdz pat martam ir iespējams doties sapņu ceļojumā uz eksotisku galamērķi – Šrilanku. Indijas okeāna pērle ir bagāta ar kultūras un dabas daudzveidību, un tā var lepoties ar sešiem UNESCO Pasaules mantojuma objektiem, tostarp ikonisko Sigirijas cietoksni, vēsturisko Galles pilsētu un svētajām pilsētām Kandiju un Anuradhapuru.

Runājot par pakalpojumiem un pieredzi, ceļotājiem jāņem vērā, ka šim eksotiskajam galamērķim ir savas iezīmes, un tipiskie "viss iekļauts" kūrorti šeit nav tik izplatīti kā iepriekš minētajos galamērķos. Tā vietā Šrilanka piedāvā ko bagātīgāku – autentiskas kultūras pieredzes, maģisku mieru okeāna piekrastē un satriecošas dabas ainavas. Ceļotāji dodas uz Šrilanku, lai izbaudītu tās īpašo atmosfēru, sirsnīgo vietējo iedzīvotāju viesmīlību un ielūkotos bagātīgajā garīgajā mantojumā. Svarīgākais faktors, kas piesaista ceļotājus, ir salas eksotiskais un daudzveidīgais dabas skaistums, sākot no dienvidu piekrastes zeltainajām pludmalēm un beidzot ar sulīgi zaļajām tējas plantācijām centrālajā augstienē. Daudzos nacionālajos parkos var doties safari, lai vērotu ziloņus, leopardus, citus dzīvniekus un putnus.

Foto: Unsplash

Lidojums uz Matales lidostu no Rīgas ilgst aptuveni 13 stundas (ar tehnisko nosēšanos degvielas uzpildei, pasažieriem neatstājot lidmašīnu). Cena par 10 dienu ilgu ceļojumu uz Šrilanku sākas no aptuveni 1000 eiro vienai personai, ja ceļo divatā.

Plašāku informāciju par to, līdz kuram datumam ir pieejami konkrētie lidojumi un kādās cenās, meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!