Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Gada nogale ir populārākais laiks, kad Ziemassvētku vecītis jeb Santaklauss mazus un lielus viesus sagaida Lapzemē, Somijā, tomēr svarīgi pirms ceļojuma uz sniegbalto Rovaniemi izvērtēt, kādā kompānijā dosieties, ko vēlēsieties uz vietas apskatīties. Jārēķinās, ka uz vietas atradīsies arī simtiem citu Santaklausa viesu, iesaka "Interlux Travel" Latvijas filiāles vadītājs Vitālijs Puķīts.

"Santaklausa spējas lidot ziemeļbriežu kamanās, vai slepus ierāpties pa skursteni, īpaši bērnu vidū tiek apbrīnotas no paaudzes paaudzē, tādēļ sirmais vīrs ir unikāls Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas simbols daudzās valstu kultūrās. Latvijas iedzīvotāji ar interesi katru gadu dodas ceļojumā uz Lapzemi – ja mazāko ceļotāju interese ir pašsaprotama, tad pieaugušie šādā veidā it kā atklāj no jauna sevī mītošo bērnu, atpūšoties no ikdienas, ļaujas baltajai ziemas pasakai un piedzīvojumam! Lai arī Lapzemes fotogrāfijās nereti redzam brīnišķīgus dabas skatus, Santaklausu un pa kādam ziemeļbriedim, jārēķinās, ka cilvēku šeit ir daudz no visas pasaules. Pie aktivitātēm reizēm veidojas rindas, viegli var aizmirsties suvenīru veikaliņos un ledū izveidotajās kafejnīcās, tā zaudējot laika izjūtu un aktivitāšu rezervāciju, piemēram, lai tiktos ar Santaklausu. Būtībā Lapzemes apmeklējums jāuztver kā jebkurš cits ceļojums uz kādu no populārākajiem atrakciju parkiem pasaulē," vērtē Puķīts.

Ar autobusu vai lidmašīnu?

Izvērtē, kādā veidā labāk ceļot – ar autobusu vai lidmašīnu? Lai arī brauciens autobusā izmaksās mazāk, tomēr katram jāizlemj pašam, vai, piemēram, ģimenes mazākajiem bērniem šādi ceļot būs ērti. Reizēm ģimenes, kuras sākotnēji vēlas ceļot ar autobusu, tomēr izšķiras par labu lidojumam uz Oulu, Somijā, jo ilgais 600 kilometru brauciens ziemas apstākļos pirmsskolas vecuma bērniem var izrādīties nopietns pārbaudījums, un līdz ar to, visticamāk, arī pašiem brīvdienu prieks būs sabojāts. Vai arī šajā ceļojumā ar autobusu brauc tikai vienā virzienā, piemēram, atceļā no Somijas. Autobusa maršruts paredz, ka Tallina turpceļā no Rīgas tiek sasniegta aptuveni četrās vai četrarpus stundās, vēl trīs stundas līdz Helsinkiem ir jāpavada uz prāmja, tālāk atkal brauciens autobusā līdz Oulu. Ja nav sastrēgumu, ceļa apledojuma vai sliktu laika apstākļu, ceļš ar autobusu no Helsinkiem līdz Oulu aizņem aptuveni 8 - 10 stundas, tādēļ jāizvērtē bērnu iespējas izturēt tik ilgu ceļu, jo pat ne katrs pieaugušais to var!

Pie Ziemassvētku vecīša – precīzi laikā!

Tā kā Santaklauss par savām mājām izvēlējies vietu astoņu kilometru attālumā no Rovaniemi, tad Lapzemes apmeklējums bez viesošanās šeit noteikti nav iedomājams. Jārēķinās, ka katrs tūrists, kurš ieradies Lapzemē, vēlas satikties ar Santaklausu, tieši tāpat kā tu. Ziemassvētku vecīša komanda ir izveidojusi laika grafiku, kurā ir iespējams reģistrēt savu tikšanās laiku, to nedrīkst nokavēt! No vienas puses, kas tur liels, ja ieradīsimies 10 minūtes vēlāk, Santaklauss taču būs turpat uz vietas! Tomēr tā nav! Jārēķinās, ka šajā laikā tikšanās būs paredzēta kādam citam viesim, turklāt Santaklausa komanda rūpīgi regulē apmeklētāju plūsmu pēc reģistrētā saraksta. Ja nolemts ciemoties pie Santaklausa, tad labāk ceļojumu plānot iespējami laikus, lai neizrādītos, ka brīvu laiku apmeklējumam vairs nav atlikuši. Pieredze liecina, jo tuvāk gada nogales svētki, jo vairāk palielinās arī dažādu Lapzemes aktivitāšu izmaksas, uzsver Puķīts.

Turies kopā ar pārējiem!

Esot Rovaniemi, jāievēro noteiktais laika grafiks, lai arī pagūtu apmeklēt zooloģisko dārzu Ranua, pavizinātos ar suņu vai briežu pajūgiem, piedalītos kādās darbnīcās. Ja esi grupā, svarīgi respektēt pārējos ceļotājus, jo Lapzemes apmeklējuma specifika ir tāda, ka visu laiku notiek virzīšanās uz priekšu noteiktā maršrutā, reizēm pat Santaklausa rezidences ciemā ieeja ir pa kādām vienām durvīm, bet izeja ēkas otrā pusē. Tieši tādēļ jāturas kopā ar ceļa biedriem un jāievēro gida sacītais.

Foto: DELFI

Foto: Ciemos pie Ziemassvētku vecīša Somijā

Nevienam bērnam vai pieaugušajam nav noslēpums, ka Ziemassvētku vecītis dzīvo Somijas ziemeļos – Lapzemē. Nostāsti vēsta, ka viņa mājvieta ir tālu aiz Polārā loka – Korvatunturi nacionālajā parkā, bet, iepriekš vienojoties par vizīti, "Joulupukki", kā viņu sauc somu valodā, iespējams sastapt Vuotunki ciematā, 30 kilometru attālumā no iecienītā Rukas slēpošanas kūrorta.

Atšķirībā no Ziemassvētku vecīša ciemata Rovaniemi pilsētā, kur jārēķinās ar milzu drūzmu un to, ka "Joulupukki" būs pavisam maz laika aprunāties ar viesiem, Ziemassvētku vecīša namiņā Vuotunki ciematā mājīgā namiņa saimnieks ciemiņus ielūdz uz trīs stundas ilgu vizīti. Tās laikā somu, angļu un krievu valodā runājošais Salatēvs stāsta par ziemeļbriedi Rūdolfu un citām svētku leģendām, uzzina to, vai bērni labi uzvedušies, kopīgi cep piparkūkas, bildējas un palīdz sagatavot apsveikumus.

Piedzīvojums sākas, jau ierodoties "Joulupukki" saimniecībā. Lasīt vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!