Foto: Shutterstock

"Šogad, izprotot sarežģītību laikā, kurā mēs dzīvojam, un dažādos izaicinājumus, kas sastopami tik daudzās vietās uz planētas, mēs vēlējāmies pievērsties lietām, kuras, mūsuprāt, ir patiešām jautras, kas patiešām rada ceļošanas prieku un sajūsmu par atklājumiem," tā CNN sacījis "National Geographic" galvenais redaktors Natans Lumps, atklājot "Best of the World 2025" – zīmola ikgadējo sarakstu ar aizraujošākajām un saturīgākajām ceļojuma pieredzēm. Lūkojam, ko "National Geographic" eksperti iesaka apskatīt Eiropā?

Klosteri Itālijā

Foto: Shutterstock

Itālijas pussalā ir izkaisīti aptuveni 200 šādi viduslaiku klosteri. Mūki, kas dzīvoja šajās nošķirtajās svētnīcās, praktizēja "kopīgu dzīvi" un nodrošināja gultasvietas nogurušajiem klejotājiem. Šī tradīcija tiek kopta arī mūsdienās, un te laipni gaidīti visi apmeklētāji neatkarīgi no reliģiskās piederības.

Telpas ir askētiskas, taču tās spēj atklāt daudz. Klosteros varat klausīties gregoriskos dziedājumus, apskatīt svētos priekšmetus un renesanses laika mākslas darbus, kā arī nodoties meditācijai. Aktīvs klosteris, kurā ceļotāji var arī apmesties, ir "La Verna", kas atrodas klints virsotnē. Šis klosteris atrodas divu stundu braucienā uz austrumiem no Florences. Otrs klosteris – "Monte Oliveto Maggiore" abatija, kas atrodas netālu no Sjēnas. Šajā abatijas vīna pagrabā pat var nobaudīt mūku darīto vīnu!

Brasova, Rumānija

Foto: Shutterstock

Viduslaiku pilsēta ir kā vārti uz Transilvānijas reģionu – mūžseno mežu, lauku ciematu un Karpatu virsotņu zemi. Turklāt Brasovas lidosta, kas darboties sāka pirms pāris gadiem un ir jaunākā lidosta Rumānijā pēdējo 50 gadu laikā, Drakulas dzimteni padara arvien sasniedzamāku.

"National Geographic" eksperti iesaka izpētīt reģionu, dodoties pa 2022. gadā pabeigtu pārgājienu taku "Via Transilvanica", kas stiepjas 1,428 kilometru garumā no Ukrainas robežas līdz Donavai. Maršruta "Terra Saxonum" posms ved cauri Saksijas ciematiem un 12. gadsimta Sigišoara pilsētai, kas ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, savukārt "Terra Dacica" posms vijas starp vīna dārziem un Dakijas cietokšņiem.

Stokholmas arhipelāgs, Zviedrija

Foto: Shutterstock

Stokholmas arhipelāgā Zviedrijā ir aptuveni 300 salu un saliņu. Dažās no tiem atrodas ciemati ar skaistām mājiņām, citas apdzīvo tikai putni. Šobrīd ir iespēja doties pārgājienā caur 21 no šīm salām pa 270 kilometrus garo pārgājienu taku, kas atvērsies šīgada novembra sākumā. Naktsmājas šajā piedzīvojumā var meklēt mājīgos krodziņos, piemēram, "Utö Värdshus", kur savulaik apmetusies arī kinoaktrise Grēta Garbo.

Labākais laiks, lai dotos šajā piedzīvojumā, ir burvju sezona, ko zviedri sauc par periodu no vasaras beigām līdz rudens sākumam, kad saule aizvien ir silta, bet arhipelāgu apņem klusums.

Korka, Īrija

Foto: Shutterstock

Korkas pilsētas attīstības plāns, kas ir daļa no aptuveni 118 miljardu vērtā Īrijas projekta iniciatīvas, finansē vērienīgus un novatoriskus uzlabojumus, kas jāpabeidz līdz 2028. gadam. Plānots atjaunot Korkas ostu un dokus, atjaunot Krofordas mākslas galeriju un uzlabot Korkas pasākumu centru, lai tas varētu apmeklētājus uzņemt ar jauniem koncertiem, festivāliem un izstādēm.

2025. gada septembrī gaidāms, ka Īrijas otra lielākā pilsētā mirdzēs mūzikas, deju un sarunu festivāla noskaņās "Sounds from a Safe Harbour", kura līdzdibinātājs ir Oskara balvas ieguvējs, aktieris Kilians Mērfijs, ko pasaule plašāk iepazina filmā "Openhaimers". Korka ir viņa dzimtā pilsēta.

Hebridu salas, Skotija

Foto: Shutterstock

2022. gada komēdija un drāma "Inišerinas Banšī" ("The Banshees of Inisherin), kas nominēta arī Oskara balvai, demonstrēja Īrijas daiļās rietumu salas. Pašlaik gaidāms jauns BBC krimināldrāmas seriāls "An t-Eilean" (jeb "The Island") skotu gēlu valodā, kurš tiks filmēts Skotijas Hebridu salās, izceļot to dramatiskās ainavas un ķeltu mantojumu.

Šo Skotijas arhipelāgu iespējams izpētīt pa "Hebridean Way" – 252 kilometru garo pārgājienu taku, kurā droši var doties arī ar velosipēdu. Tā laikā tiks šķērsotas 10 salas, sudrabainas pludmales, būs iespējams aplūkot viskija rūpnīcas, kā arī neolīta laikmeta pieminekļus, piemēram, piecus tūkstošus gadus vecos "Calanais Standing Stones" jeb stāvošos akmeņus. Jūlijā ikgadējā "Hebridean Celtic Festival" Lūisa salas pilsētā Stornovejā tiek godināta skotu gēlu valoda un mūzika.

Sarajeva, Bosnija un Hercegovina

Foto: Shutterstock

Bosnijas un Hercegovinas galvaspilsēta trupina iedvesmot zinātkāros ceļotājus no visas pasaules. Šogad tā bijusi pārliecināta "National Geographic" lasītāju izvēles balsojuma uzvarētāja. Sarajevas gadsimtiem senā vēsture ir ieausta tās dabiskajā skaistumā. Īpaša ir arī upe Miljacka, kas tek zem padsmit tiltiem, tostarp zem Latīņu tilta un Skenderiju tilta – tas ir gājēju tilts, kas būvēts no tādiem pašiem materiāliem kā Eifeļu tornis.

Vēstures cienītājiem noteikti jāaplūko tāds pilsētas orientieris kā Pestīšanas tunelis. Vīna cienītāji var nogaršot valstī slavenās "Žilavka", "Blatina" un "Vranac" šķirnes. Piedzīvojumu meklētāji var doties braucienā pa upi, slēpot uz kalniem vai doties pārgājienā uz vienu no Eiropas majestātiskākajiem ūdenskritumiem – "Skakavac" ūdenskritumu.

Tiesa, ir vēl daudz citu brīnumainu vietu, ko iepazīt ārpus Eiropas robežām. Ja plāno doties uz kādu eksotiskāku galamērķi un izbaudīt krasi citādākas kultūras iezīmes, "National Geographic" ieteikumos atradīsi arī elpu aizraujošas vietas, ko aplūkot Gvatemalā, Indijā, Meksikā, ASV, Taizemē, Indonēzijā, Meksikā, Grenlandē, Japānā, Malaizijā, Brazīlijā, Jaunzēlandē, Āfrikā, Britu Kolumbijā, Barbadosā, Apvienotajos Arābu Emirātos un Austrālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!