Foto: Shutterstock

Šefpavārs un satura veidotājs Gatis Lauva (@gatis.lauva) piedzīvojis aizraujošas brīvdienas Zviedrijā, pa ceļam apciemojot arī Lietuvu. Kopā ar "DFDS" ceļošanas ekspertiem Gatis radījis unikālu gardēžu ceļvedi, kas atklāj izcilākos gastronomiskos dārgumus un apburošas apskates vietas, ko ikvienam ceļotājam vērts iekļaut savā nākamajā braucienā.

Ceļojuma sākums – noslēpumainā Neringa Lietuvā

Gata ceļojums sākās ar aptuveni četru stundu braucienu no Rīgas līdz Klaipēdai. Pa ceļam viņš piestāja krodziņā "Medžiotojo Užeiga", lai tur nobaudītu tradicionālos cepelīnus. Atlikušais ceļš līdz Klaipēdai bija mierīgs un patīkams, pateicoties divjoslu šosejai, kas stiepjas visa maršruta garumā.

Pirms prāmja brauciena uz Zviedriju, ceļotāji nolēma doties nelielā izbraucienā uz Neringu, lai apskatītu Kuršu kāpu. Prāmis, kas šķērsoja Kuršu līci piecu minūšu laikā, izmaksāja 23 eiro, bet, iebraucot Neringā, bija jāmaksā vēl 10 eiro ekoloģiskā nodokļa maksa. Pēc aptuveni 40 minūšu brauciena viņi ieradās Nidas viesnīcā "Prie Marių Nida", kur izbaudīja skatu uz ūdeni un bagātīgas brokastis nākamajā rītā.

Pēc brokastīm ceļotāji devās uz dienvidiem no Nidas, lai apskatītu Kuršu kāpu un redzētu, kur sākas Lietuvas un Kaļiņingradas robeža. Pēc ekskursijas viņi nogaršoja Nidas slavenās kūpinātās zivis, kuras Gatis iesaka izmēģināt. Atgriežoties Klaipēdā, viņi devās uz iepirkšanās centru, kas atrodas netālu no ostas, lai gaidītu prāmi uz Zviedriju.

Ceļš ar prāmi no Klaipēdas uz Karlshamnu Zviedrijā

Kad Gatis un viņa ceļabiedre uzbraukuši uz DFDS prāmja klāja, viņus tur sagaidīja vakars ar trīs kārtu vakariņām restorānā "Mare Balticum". Vakariņas sākās ar komplimentu – sama smēriņu ar biešu maizi, sekoja ceptas garneles un jūras velšu zupa kā uzkodas. Pamatēdienā ceļotāji izvēlējās jēra gaļu un liellopa filejas steiku, bet desertā – šokolādes un melleņu kūku, kopā ar pistāciju saldējumu. Gatis atzina, ka restorāna līmenis un porciju lielums patīkami pārsteidzis.

No rīta brokastu laikā prāmis piestāja Karlshamnas ostā, un ceļojums varēja turpināties.

Gardēžu piedzīvojumi Malmē, Zviedrijā

Pēc Zviedrijas sasniegšanas Gatis turpināja ceļu uz Malmi, Zviedrijā, mērojot aptuveni divu stundu garu ceļu ar automašīnu. Tur viņš pusdienoja kafejnīcā "Slottsträdgårdens Kafé", baudot tradicionālo zviedru ēdienkarti ar laša karstmaizīti un köttbullar jeb zviedru gaļas bumbiņām, kā arī skaisto skatu uz pils dārzu. Protams, Gatis neaizmirsa arī par zviedru kafijas pauzi – fika –, kurā baudīja kafiju un siltu kanēļmaizīti.

Ceļojumu iespējams paturpināt Malmes garšu tirgū, kur aplūkot un nobaudīt neparastākos produktus, kas pārsteigs pat pieredzējušos gardēžus. Tirgū vienkopus atrodami tādi gastronomiski pārsteigumi kā tradicionālās gaļas delikateses, kas pagatavotas pēc sentēvu metodēm, un unikālas jūras veltes, ko nevar nogaršot nekur citur.

Slavenais Ēresunda tilts un Zviedrijas piedzīvojumu turpinājums

Pēc gardajām pusdienām Malmē Gatis devās tālāk, lai apskatītu iespaidīgo Ēresunda tiltu. Šis tilts, kas stiepjas 16 kilometru garumā, savieno Zviedriju ar Dānijas galvaspilsētu Kopenhāgenu. Turklāt no tā paveras elpu aizraujoši skati pār Ēresunda šaurumu. Lai gan tilta šķērsošana vienā virzienā izmaksā 68,50 eiro, tā ir vērtīga pieredze, jo, nonākot Kopenhāgenā, ceļotāji var baudīt pilsētas kultūru un izsmalcinātu ēdienu kādā no tās augsti novērtētajiem restorāniem.

Gatis gan šoreiz izlēma nešķērsot tiltu un turpināja savu ceļojumu pa Zviedrijas piekrasti uz Smygehuk – Skandināvijas vistālāk uz dienvidiem esošo punktu, kas atrodas aptuveni stundas brauciena attālumā no Ēresunda tilta. Šī vieta piedāvā ne tikai unikālu ģeogrāfisku nozīmīgumu, bet arī dramatisku piekrastes ainavu, kas ir ideāla pieturvieta dabas cienītājiem. Ja vēlaties nobaudīt svaigas zviedru zivis un jūras veltes, tieši tur atrodas lielisks zivju veikaliņš, kur iespējams ne tikai paēst uz vietas, bet arī iegādāties gardumus līdzņemšanai.

No Smygehuk Gatis devās uz īstu zviedru mazpilsētas dārgumu – Īstadi, kas atrodas aptuveni 40 minūšu brauciena attālumā. Šī burvīgā mazpilsēta ar bruģētām ieliņām un tradicionālām koka mājām ir lieliska pietura gardēžiem. Gatis tur izvēlējās nobaudīt kebaba picu – zviedru iecienītāko picas veidu, kas atspoguļo Zviedrijas kulinārās tradīcijas un daudzveidību.

Ceļš atpakaļ uz Karlshamnas ostu un ceļojuma noslēgums

Ceļojuma noslēgumā Gatis atgriezās Karlshamnas prāmja ostā, lai ar prāmi dotos atpakaļ uz Klaipēdu.

Gatis Lauva iesaka šo maršrutu visiem, kas vēlas apvienot gardēžu pieredzi ar elpu aizraujošām dabas ainavām. Turklāt ceļojums ar prāmi ir ne tikai ērts, bet arī piedāvā bagātīgu gastronomisku piedzīvojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!