Foto: LETA

Šo sestdien, 26. oktobrī, daudzās pilīs un muižās visā Latvijā viesus gaidīs īpaši – jau trīspadsmito reizi notiks Latvijas piļu un muižu asociācijas rīkotā Leģendu nakts. Šī gada tēma ir vēstules – tieši caur tām varēs iepazīt vēstures notikumus un noslēpumainās leģendas, kas apvij brīnišķās Latvijas pērles. "Delfi" izpētīja Leģendu nakts piedāvājumus un turpinājumā – mūsu ieteikumi muižām un pilīm, kuras vērts iekļaut savos sestdienas plānos!

Kadriļu balle Lūznavas muižā

Programma:

26. oktobrī no pulksten 16 muiža aicina uz divām aizraujošām lekcijām, bet pulksten 19 uz ikgadējo Kadriļu balli. Par ko būs lekcijas? Mākslas zinātņu doktore un ēdiena kultūras pētniece Astra Spalvēna vadīs lekciju "Izsmalcinātas un modernas maltītes. Muižas virtuve 20. gadsimta sākumā". Tas būs mēģinājums ar dažiem spilgtiem triepieniem radīt iespaidu par 20. gadsimta sākuma virtuvi Latgales muižā, uzsverot gan tās savdabību, gan iekļaušanos kopējā gastronomiskajā tradīcijā, vēsta Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja Inga Žirgule.

Bet pulksten 17.30 gaidāma dejas pedagoģijas katedras docentes Gunas Ezermales lekcija "Gadsimtu mijas laikmetu grieži balles dejās".

Septiņos vakarā prieki būs visiem dancotājiem, jo, leģendu nakts nostāstu izpušķots, Lūznavas muižas "Kulturys škiuņa" klons pārtaps par jestru danču placi. Tradicionāli kadriļu ballē pulcējas gan danču un kadriļu zinātāji, gan entuziasti, kuriem tradicionālo danču apgūšana vai jestra izdejošanās iet pie sirds! Vairāk informācijas šeit.

Ieejas maksa 5 eiro. Lekcijas bez maksas. Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs, internetā un Lūznavas muižā.

Durbes pilī apvienosies māksla, vēsture, mūzika

Durbes pilī Leģendu nakts solās būt ne tikai izglītojoša, bet arī noslēpumaina. Pasākuma laikā te māksla savīsies ar vēsturi, leģendām, mūziku un tehnoloģiju uzburtiem tēliem, ļaujot apmeklētājiem kļūt par daļu no neparasta piedzīvojuma!

Leģendu nakts kļūs arī par izstādes "Mednieku stāsti" noslēguma pasākumu. Tajā mākslas zinātniece Edvarda Šmite klātesošos iepazīstinās ar izciliem 18. un 19. gadsimta māksliniekiem: Johanu Heinrihu Baumani, Jākobu Samuēlu Beku un Johanu Eliasu Rīdingeru. Kopīgi ar pētnieci apmeklētājiem būs iespēja apskatīt izstādi "Mednieku stāsti" un tajā eksponētos mākslas darbus, pētīt autoru atšķirīgos rokrakstus un noskaidrot šo darbu nozīmīgumu mākslas vēstures kontekstā.

Savukārt Tukuma muzeja pētniece Inta Dišlere dalīsies ar stāstiem par kādreizējo Durbes pils īpašnieku fon der Reku dzīvesveidu, par aizraušanos ar medībām un 19. gadsimta medību tradīcijām.

Mūsdienu tehnoloģiju piedāvātās interaktīvās iespējas aicinās apmeklētājus iejusties vēsturiskajā gaisotnē. Ar QR koda starpniecību būs iespējams sastapt arī virtuālās realitātes tēlus – 19. gadsimta medniekus!

Ieejas maksa pasākumā 5 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas.

Jaunpils pils – "Leģendu nakts vēstules"

Pulksten 19 svinīgā atklāšana pie pils senā lielgabala. Visa vakara gaitā apmeklētājus sagaida iespēja iepazīt Jaunpils muzeju un piedzīvot divu izstāžu burvību – vienu ar klasisku pieskārienu, otru – mūsdienīgu un laikmetīgu. Pils iekšpagalmā notiks iespaidīga video projekcija, godinot Elizabeti Šarloti Konstanci fon der Reki viņas 270. jubilejā. Būs iespēja ielūkoties viņas sirdi plosošajos vēstuļu fragmentos un izjust rakstīto vārdu spēku. Pagrabā – noslēpumainas teikas un leģendas atklās pils vilinošos un noslēpumainos stāstus.

Savukārt pie pils izveidotais lāpu ceļš aizvedīs līdz Jaunpils ūdensdzirnavām, baznīcai, Amatu mājai un Jaunpils bibliotēkai. Apmeklētājiem būs pieejama arī "Izlaušanās spēle" (5 eiro no cilvēka) un "Monētu kalšana" (2 eiro). Apmeklētāji būs aicināti arī uzrakstīt vēstuli Jaunpilij, daloties savās domās, sajūtās un novēlējumos, atstājot savu nospiedumu pils vēstures lappusēs.

Vakara noslēgumā, pulksten 22, uz saliņas būs uguns šovs "Inferno" ar māksliniekiem no Lietuvas. Vairāk informācijas un to, kādas muižas un pilis raudzīt vaigā Tukumā, meklē šeit.

Alūksnes Jaunās pils pasākums "Pagātnes stāsti mākslas gaismā"

Pulksten 16 Alūksnes novada muzejā, iepazīstot Palmu mājas vēsturi, tiks veidota laika līnija no fotogrāfijām un vēstulēm, ko papildinās stāstījums par mākslas vērtībām Palmu mājas arhitektūrā. Pēcāk varēsi ļauties ekskursijai uz baronu fon Fītinghofu kādreizējo oranžēriju, lai kopā ar kinoproducentes Alises Ģelzes ģimeni iepazītu kultūrvēstures liecības, kas saglabājušās ēkā.

Dalības maksa par šo pasākuma daļu: pieaugušajiem 6 eiro, pensionāriem un skolēniem 4 eiro.

Savukārt pulksten 18 uz Alūksnes Jaunās pils sienas būs vērojama ebru mākslas projekcija "Palmu mājas leģenda Alūksnes Jaunajā pilī". Mūzikas pavadījumā māksliniece Anda Kolosova veidos Palmu mājas leģendu apvīto, eksotisko augu un putnu projekcijas. Šī pasākuma daļa ir bez maksas.

Cēsu pils

No pulksten 18 līdz 21 būs iespēja iepazīt muzeja ekspozīcijas un izzināt Cēsu Jaunās pils un viduslaiku pils vēsturi. Velvju zālē skatītājiem būs iespēja lūkot muzeja radītās filmas. Varēs arī doties ekskursijā Cēsu naksnīgajā pilsētvidē sveču lukturu gaismā;.

Vairāk informācijas šeit!

Abgunstes muiža

Tā kā šī gada tēma ir "Vēstules", Abgunstes muiža piedāvās ļoti tematiskas aktivitātes. Piemēram, "vēstuli pudelē". Tev būs jāizveido un jāievieto pudelē vēstījums, ko ieraks muižas parkā nākamajām paaudzēm! Varēsi iemēģināt roku arī radošajās "vēstuļnīcās", kur pasniegs kaligrāfijas nodarbības jeb sniegs noderīgas iemaņas skaidrā un skaistā rakstīšanā. Arī bez rotaļām šeit neiztikt! Būs spēle, kuras laikā jāslēpjas muižas istabās, lai atklātu kādu slepenu vēstījumu.

Ieeja pieaugušiem 10 eiro, skolas vecuma bērniem 5 eiro, pirmsskolas bērniem – bez maksas. Iepriekš nav jāpiesakās!

Igates pils

No pulksten 18 līdz 22 būs pieejama audiovizuāla pastaiga pils izgaismotajā parkā: varēsi noklausīties leģendas un stāstus, kas atdzīvosies zem naksnīgajām debesīm. Tāpat būs iespēja ielūkoties līdz šim slēgtajās pils telpās un atklāt Igates pils noslēpumus. Arī šeit varēsi uzrakstīt vēstuli – vēlējumu pils nākotnei, ko pēc pieciem gadiem atvērs un izlasīs 2029. gada Leģendu naktī. Būs arī modernās kaligrāfijas nodarbība – iemācīsies rakstīšanas mākslu no pašiem pamatiem! Vietu skaits nodarbībā gan ir ierobežots, tāpēc jāpiesakās laikus – cena 35 eiro no cilvēka (pieteikšanās šeit).

Ieeja pilī pasākuma laikā par ziedojumu.

Pasākumi Jaunauces Pilī un Vadakstes muižā

Pils būs atvērta no pulksten 18 līdz 21.30.

Programma:

  • Ekskursija "Barona laiki un skola Jaunauces pilī " ar gidu.

  • Ēnu teātra meistarklase un izrāde "Vakara ziņas pilī", vada Leļļu teātra aktrises Lienīte Osipova un Irina Krasta.

  • Muižnieku un skolēnu vēstuļu radošās darbnīcas un spēles.

  • Ievas Liepiņas izstāde "Ceļojums".

  • Vīna pagrabiņā "Dobeskalnu vīni" un pīrādziņi.

Ieejas maksa 2 eiro, skolēniem bez maksas. Vairāk informācijas šeit.

Savukārt Vadakstes muižu ieskaus gaismiņas, un apmeklētājiem tā būs atvērta no pulksten 18. Šeit būs vērojama Henrieta Budde gleznu izstāde, Ivara Freimaņa foto izstāde, būs grafikas darbnīca, kaligrāfijas meistarklase un Vadakstes vēstures krātuves apskate. Bet mazajiem ķipariem gaidāmas atrakcijas! Pulksten 20 – koncerts, ko sniegs Ira Krauja, Uģis Roze un pianists Jānis Miltiņš.

Ieeja bez maksas!

Vairāk muižu un piļu, ko iekļaut savā brīvdienu maršrutā, meklē Latvijas Piļu un muižu asociācijas mājaslapā šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!