Foto: Shutterstock

Pēc veiksmīga izmēģinājuma 2025. gadā Venēcija grasās divkārt palielināt to dienu skaitu, kad tūristiem jāmaksā, lai iebrauktu pilsētā, vēsta BBC. Plāno palielināt arī ieceļošanas maksu tiem tūristiem, kuri rezervāciju veic mazāk nekā četras dienas pirms iebraukšanas pilsētā.

Venēcijas mērs Luidži Brunjaro sacījis, ka mērķis joprojām ir atturēt tūristus no pilsētas apmeklēšanas vienās un tajās pašās dienās jeb "pīķa dienās".

Ceļotājiem, kuri uz pilsētu atbrauc pavadīt vienu dienu un rezervē biļetes iepriekš, būs jāmaksā 5 eiro, lai iekļūtu Itālijas pilsētā konkrētās dienās no aprīļa līdz jūlijam. Taču, ja rezervācija tiek veikta mazāk nekā četras dienas pirms plānotās ierašanās, būs jāmaksā 10 eiro.

Iebraukšanas nodeva tūristiem būs jāmaksā katru piektdienu, sestdienu un svētdienu, kā arī svētku dienās, kuras iekritīs laika posmā no 2025. gada 18. aprīļa līdz 27. jūlijam. Kopā – 54 dienas. Maksa par iebraukšanu Venēcijā saistoša visiem ieceļotājiem, kas pārsnieguši 14 gadu slieksni. Pēc tam, kad iebraukšanas maksa nokārtota, telefonā jāielādē QR kods, kuru nepieciešamības gadījumā jāuzrāda inspektoriem. Kontrole pilsētā notiek pēc nejaušības principa darbosies vietās, kurās visbiežāk cilvēki iebrauc pilsētā, piemēram, vilciena stacijās. Sods tiks piemērots tiem, kuri nebūs samaksājuši par iebraukšanu pilsētā.

No iebraukšanas maksas būs atbrīvoti cilvēki, kuriem Venēcijā ir rezervēta viesnīca vai viesu māja, kā arī Veneto reģiona iedzīvotāji, Venēcijas universitātes studenti un personas, kas apmeklē Venēcijā dzīvojošus radiniekus.

Itālijas medijos pausts, ka iestādes jau pirmajās astoņās dienās, kad tika īstenots iebraukšanas nodokļa izmēģinājums, iekasēja tik daudz, cik bija cerējuši iegūt trīs mēnešu laikā. Izmēģinājuma perioda beigās pilsēta bija iekasējusi apmēram 2,4 miljonus eiro. Taču pilsētas mērs norādījis, ka jāsagaida tālāka analīze, lai saprastu, vai sistēmas izveides budžets tiks atmaksāts pilnībā, jo biļešu rezervācijas platformas un kampaņu izmaksas bija aptuveni 3 miljoni eiro.

Opozicionārs Džovanni Andrea Martini jūlijā teicis, ka šī sistēma bijusi izgāšanās un nav palīdzējusi sadalīt tūristu plūsmu, kuri apmeklē Venēciju. Viņš arī uzskatīja, ka nodevas palielināšana līdz 10 eiro būs bezjēdzīga un Venēciju pārvērtīs par muzeju.

Pirmo reizi kā izmēģinājums šī maksa tika ieviesta 2024. gada aprīlī un attiecās uz 29 dienām četru mēnešu garā periodā. Galvenokārt tās bija nedēļas nogales un svētku dienas, par to vairāk lasi šeit.

Pagājušajā gadā UNESCO paziņoja, ka pilsēta būtu jāiekļauj apdraudēto pasaules mantojuma vietu sarakstā, jo klimata pārmaiņu un masu tūrisma ietekme draud izraisīt neatgriezeniskas izmaiņas. Savukārt pēc tam, kad 2021. gadā kāds kuģis ietriecās ostā, lielajiem kruīza kuģiem tika aizliegts iebraukt Venēcijas vēsturiskajā centrā pa Džudekas kanālu. Tika apgalvota arī, ka kuģi rada piesārņojumu un grauj pilsētas pamatus, kura jau tā cieš no regulāriem plūdiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!