Liene Zemīte
Foto: Ieva Romaško

Klāt patīkamais svētku gaidīšanas laiks, kad ļauties brīnumam, smelties pozitīvismu un dāvāt citiem savu cilvēcību un sirsnību. Kā rast noskaņu svētku gaidīšanas priekam, kā rast Ziemassvētku sajūtu sevī? Pirmajā adventē konditore, TV personība un kafejnīcas "Lapsas Māja" saimniece, un nupat iznākušās pavārgrāmatas "101 Lapsas kūka" autore Liene Zemīte iedvesmo "Delfi" lasītājus baudīt ne tikai gaidāmos svētkus gada izskaņā, bet arī to gaidīšanas laiku – adventi. Noķert tos mazos brīžus, kas rada svētku sajūtu – tie ir skaisti mirkļi!

Protams, ka svētku laiks ir saspringts, un arī Lienei Zemītei tas ir piepildīts, gatavojot gardas dāvanas kafejnīcai, rīkojot meistarklases, iepriecinot cilvēkus ar kūkām un rūpējoties par ģimenes dzīvi, kā jebkurš no mums. Taču tam visam pa vidu Liene tomēr iesaka atrast brīdi, lai laicīgi sarūpētu dāvanas, lai sagatavotu visu nepieciešamo svētkiem un, galu galā, arī izbaudītu pašu adventes laiku.

Liene stāsta, ka adventes laiks katru gadu viņas mājās ir īpaši gaidīts, jo tas saistās ar svētku sajūtu un ziemas sākšanos. Šajā laikā mājās vienmēr deg sveces, kuras kamīns un neviļus griboties vienkārši vairāk būt mājās. Par to arī ir šis adventes laiks – kopā būšanu un māju sajūtu ar savējiem. Svētdienas ir tās dienas, kad Liene vienmēr pagatavo ko īpašu, jo katra advente ir svētki. Neiztrūkstoša adventes laika sastāvdaļa, protams, ir vainags, un katru gadu Liene tam izvēlas kādu īpašu toni. Šogad tas būšot tumši zaļš ar violetiem toņiem, pieskaņojoties viņas tikko izdotās grāmatas vākam.

Foto: Ieva Romaško

Vaicāta, bez kā nav iedomājami Ziemassvētki, Liene atzīst, ka tā ir eglīte, sveces, gardi ēdieni un mīļie cilvēki blakus. Tie ir svētki, kad noteikti jābūt mājās. Un svētku sajūtas uzburšanai neko daudz nevajag, jo tās ir sajūtas. Lienei svētku sajūtu rada impulss, iekšējā sajūta un dzīvot prieks. Un ja mājās vēl ir ziedi, sveces un deg kamīns, tad tā noskaņa rodas pati no sevis. Vēl viena neiztrūkstoša svētku sastāvdaļa ir mandarīni un kūka. Liene Zemīte iesaka pirmajā adventē izcept burkānkūku vai ķirbju kūku ar upenēm no savas jaunās grāmatas. Īpaši "Delfi" lasītājiem, Liene padalās ar burkānkūkas recepti, kas, starp citu, tika pagatavota arī uz grāmatas atklāšanas svētkiem.

Lai mierpilns, harmonisks un mīlestības pilns svētku gaidīšanas laiks!

Lienes Zemītes burkānu torte

Foto: Mareks Blūzmanis

29Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 12
BISKVĪTAM2 gab.olas100 gbrūnais cukurs85 gbaltais cukurs150 gkviešu milti3 gab.burkāni170 gkukurūzas eļļa1 TKdzeramā soda1 TKcepamais pulveris110 grozīnes60 grieksti naža gals muskatrieksta naža gals kardamona 1 TKkanēlis miziņa no pusapelsīna sula no viena apelsīna30 mlrums KRĒMAM170 gsaldais krējums170 gmaskarpones krēms100 gar cukuru saberztas dzērvenes DEKORĒŠANAI2 gab.apelsīni1 gab.burkāns100 gcukurs30 gsviests30 gpistācijas nekūstošs pūdercukurs pārkaisīšanai timiāna zariņi

Pagatavošana

1

Gatavo biskvītu: burkānus nomizo un uz rīves sarīvē. Olas sajauc ar eļļu un cukuru. Sausās sastāvdaļas samaisa bļodā un pakāpeniski pievieno olām, pieliek burkānus. Sasmalcina riekstus un pievieno masai. Pieliek rozīnes. Ja patīk mīkstākas rozīnes, tās izmērcē uz nakti vai novāra, nokāš un pievieno masai. Var iemērkt rumā, brendijā, konjakā u. tml. Pierīvē apelsīna miziņu un piespiež sulu, samaisa.

2

Lej ietaukotā kūkas formā un cep iepriekš līdz 175 °C sakarsētā krāsnī aptuveni 40 minūtes. Cepšanas laiks atkarīgs no biskvīta izmēra, jo plānāks un mazāks biskvīts, jo mazāk jācep. Pārbauda gatavību ar koka kociņu: ja viducis nav mīksts un ķepīgs, tad biskvīts ir gatavs.

3

Gatavo krēmu. Saputo maskarpones sieru ar saldo krējumu līdz stingrai konsistencei.

4

Izcepto biskvītu atdzesē, sagriež horizontāli trīs daļās. Apakšējo biskvīta daļu liek formā, virsū liek krēmu, dzērvenes, tad liek otru biskvīta kārtu, atkal krēmu un dzērvenes, beigās liek biskvītu un krēmu.

5

Dekorēšana. Izkausē cukuru, līdz veidojas karamele, pievieno sviestu, sagriež burkānu garās strēmelēs un liek karamelizēties izkausētajā cukurā, pievieno šķēlēs sagrieztus apelsīnus. Atdzesē un dekorē kūku. Pārkaisa ar pūdercukuru, sasmalcinātām pistācijām un izkārto timiāna zariņus.

Foto: Ieva Romaško

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!