"Lauku ceļotājs" Vidzemē - 28
"Tie laiki, kad visus interesēja eiroremonts, ir garām. Cilvēki visā Eiropā atgriežas pie saknēm – izvēlas ekoloģisku pārtiku, pērk autentiskas, ar rokām izgatavotas lietas. Apceļojot citas valstis, meklē vietējo – nacionālo. Taču mums Latvijā ir zināmas grūtības definēt, kas ir mūsu vienojošais nacionālais – virtuvē un ēdienos, arhitektūrā, dizainā? Tikai tad, kad par to vienosimies paši, varēsim to pasniegt citiem," stāsta lauku tūrisma asociācijas "Lauku Ceļotājs" pārstāve Elīna Kalēja.

Klētiņa, kazas piens un bultas

Ar grūtībām atbildēt uz ārzemnieka uzdoto jautājumu, piemēram - "Kas latviešiem ir nacionālais ēdiens?" saskāries teju vai katrs Latvijas iedzīvotājs. Tālāk parasti seko mēģinājumi piesaukt šo vai to, kas raksturīgs kādam no reģioniem. Tā ir nevis mūsu problēma, bet ieguvums - mūsu atšķirīgais faktors, ka esam tik dažādi un gribēdami nevaram tūrismā piedāvāt gatavus štampus. Taču par kaut ko vienoties vajadzētu, uzskata Kalēja. Tāpēc ar ES fondu atbalstu "Lauku ceļotājs" īsteno projektu, kurā tiek meklēts latviskais kultūras mantojums laukos un veidi, kā šo latvisko savienot ar moderno. Asociācija aicinājusi atsaukties lauku tūrisma saimniekus no visiem novadiem, kuri vēlētos saņemt nozaru speciālistu konsultācijas - kā vislabāk gaismā izcelt reģionā autentisko, latvisko ēdienkartē, arhitektūrā, dizainā un svētku svinēšanā. Izvēlētās saimniecības bez maksas saņems dažādu speciālistu konsultācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!